Κατανυκτική προσευχή για τους «Τρείς Μεγίστους Φωστήρες» στην ομώνυμη των εκκλησία των Πετραλώνων !

Κατανυκτική προσευχή για τους «Τρείς Μεγίστους Φωστήρες»
στην ομώνυμη των εκκλησία των Πετραλώνων !

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος


Με άφατη κατάνυξη και συγκίνηση έλαβε χώρα εχθές Τρίτη 30-1-2018, στον περικαλλή ναό των «Τριών Ιεραρχών» Πετραλώνων, η εορτή της απόδοσης των Μεγίστων Φωστήρων και προστατών των γραμμάτων και των μαθητών μας, Ιωάννου του Χρυσοστόμου, Βασιλείου του Μεγάλου και Γρηγορίου του Θεολόγου- Ναζιανζηνού. Πλήθος κόσμου από το πανέμορφο τρίτο διαμέρισμα, τα Πετράλωνα, το Θησείο, το Βοτανικό και τις όμορες περιοχές, συνέρρευσε ευλαβικά στην λαμπροστόλιστη εκκλησία της ομώνυμης οδού των Τριών Ιεραρχών, για να τιμήσει τους κορυφαίους της ορθόδοξης γραμματολογίας, που με το δυσθεώρητο θεολογικό τους ανάστημα και την πνευματική τους πολυμέρεια, μεταλαμπάδευσαν σε  ολάκερη την οικουμένη, την αξία και το ηθικό κύρος των χριστιανικών γραμμάτων.


Στο γλυκύ λιόγερμα εχθές φάνταζαν επιβλητικά, οι χρυσοπόρφυροι δικέφαλοι αετοί του βυζαντίου – που σημαιοστόλιζαν τον ναό - και πρόσφεραν μοναδική ανάταση στους χριστιανούς, που αντλούσαν ακένωτες ηθικές δυνάμεις, από το πνευματικό θάμπος και το ηθικό φέγγος της ορθόδοξης εκκλησίας μας, αλλά και την πνευματική μεγαλουργία του βυζαντίου. Μετά τον εσπερινό της αποδόσεως της εορτής, επακολούθησε εκλιτάνευση της ιεράς εικόνας των τριών ιεραρχών, στους παρακείμενους δρόμους της εκκλησίας και κατάφορτοι από συγκίνηση οι κάτοικοι των πολυκατοικιών, έραιναν τους τρείς μεγίστους ιεράρχες μας, με ροδοπέταλα και μύρα, εκφράζοντας ευλαβικά την πίστη και τον σεβασμό τους, στους φωστήρες των γραμμάτων μας. Στην πομπή συμμετείχε η Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων, που σκόρπισε με τους γλυκείες παιάνες της, τα πιο χαρμόσυνα μηνύματα, στο χριστεπώνυμο πλήθος και λάμπρυνε ηθικά, την κατανυκτική εορτή.

Με την επάνοδο της ιεράς εικόνας στην εκκλησία, ο
προϊστάμενος του ναού, απηύθυνε έναν συγκινητικό χαιρετισμό, για την μείζονα ηθική αξία της πολυεδρικής παρουσίας και προσφοράς των Μεγίστων Ιεραρχών μας Ιωάννου, Βασιλείου και Γρηγορίου, στα χριστιανικά γράμματα και την ορθόδοξη εν γένει εκκλησία και διάβασε το διάστικτο από αγάπη και φιλότητα μήνυμα του προκαθημένου της εκκλησίας μας Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, όπου εξήρε την προσφορά των Ιεραρχών μας και τόνιζε εμφατικά την ανάγκη να ενωτιστούμε, τον ενάρετο ηθικά και πνευματικά βίο τους. Παράλληλα ευχαρίστησε τους πιστούς για την καθολική τους συμμετοχή, το φιλόπτωχο ταμείο, την ερανική επιτροπή και τους εθελοντές του ναού, για την ακάματη φροντίδα τους στην άψογη διοργάνωση της τελετής, αλλά και την Φιλαρμονική του Δήμου και την Ελληνική Αστυνομία, για την προσφορά τους. Στην τελετή συμμετείχε, πλήθος κόσμου από το φάσμα των γραμμάτων, του πολιτισμού και της αυτοδιοίκησης. Παρόντες και εμείς, με φίλους από την κίνηση «Η Αθήνα είμαστε εμείς», για να τιμήσουμε τους «Τρείς μεγίστους Φωστήρες της τρισηλίου Θεότητος» και να αντλήσουμε δύναμη και κουράγιο, από την πνευματική και ηθική τους μεγαλουργία, που λάμπρυνε τα χριστιανικά γράμματα και την ορθόδοξη πίστη.

Και του Χρόνου με υγεία, αγαπητοί φίλοι και οι κορυφαίοι Φωστήρες των γραμμάτων μας, οι Ιεροί Ιωάννης, Βασίλειος και Ναζιανζού Γρηγόριος, να σας χαρίζουν υγεία και να χαριτώνουν τα άξια βήματά σας, στη ζωή και στο δύσβατο πεδίο των γραμμάτων και του πολιτισμού!

Τούς Τρεῖς Μεγίστους Φωστῆρας τῆς Τρισηλίου Θεότητος,
τούς τήν οἰκουμένην ἀκτῖσι δογμάτων θείων πυρσεύσαντας,
τούς μελιῤῥύτους ποταμούς τῆς σοφίας,
τούς τήν κτίσιν πᾶσαν θεογνωσίας νάμασι καταρδεύσαντας,
Βασίλειον τόν Μέγαν, καί τόν Θεολόγον Γρηγόριον,
σύν τῷ κλεινῷ Ἰωάννη, τῷ τήν γλῶτταν Χρυσοῤῥήμονι,
πάντες οἱ τῶν λόγων αὐτῶν ἐρασταί, συνελθόντες ὕμνοις τιμήσωμεν•
αὐτοί γάρ τῇ Τριάδι, ὑπέρ ὑμῶν ἀεί πρεσβεύουσιν.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων                                                       
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »