Άφατη κατάνυξη στο Μετόχι του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Κυψέλη, για τον Μέγα Αθανάσιο !

Άφατη κατάνυξη στο Μετόχι του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Κυψέλη,
για τον Μέγα Αθανάσιο !

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Σε κλίμα άφατης κατάνυξης και με την καθολική συμμετοχή του λαού της Κυψέλης, αλλά και πολλών άλλων Αθηναίων από τα υπόλοιπα Διαμερίσματα της πόλης, έλαβε χώρα ο πανηγυρικός εσπερινός στο Μετόχι του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Κυψέλη – ομώνυμος ναός του Αγίου Αθανασίου – για την ιερή μνήμη του Αγίου Αθανασίου,  που συνιστά μια από τις κορυφαίες φυσιογνωμίες της ορθοδόξου εκκλησίας μας. Του αποκαλούμενου και «Μέγα» για τα δυσθεώρητο θεολογικό κύρος του, αφού με την πνευματική και θεολογική του πολυμέρεια, πύργωσε το ορθόδοξο ήθος σε ολάκερη την οικουμένη και κατατρόπωσε με την ευφυΐα στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο της Νικαίας, τον Άρειο που προσπαθούσε εμμανώς να υποθάλψει την ηθική ενότητα του χριστιανικού κόσμου. Για την εξαίρετη αυτή συμβολή του ο Άγιος Αθανάσιος θα προσλάβει και το χαρακτηρισμό «στύλος της Ορθοδοξίας» !

Στα γιορτινά του ντυμένο το ωραίο αυτό μετόχι του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, με τους πορφυρένιους σταυραετούς του Βυζαντίου, μυροβολούσε κατάνυξη και έναν μοναδικό ηθικό λυρισμό και καταύγαζε σε όλον τον κόσμο την ιερότητα της μνήμης του Αγίου Αθανασίου. Και από αυτή την ηθική μεταρσίωση ήταν διάστικτοι όλοι οι πιστοί, που προσήλθαν με ευλάβεια, για να προσκυνήσουν τον Ιερό Αθανάσιο και να αντλήσουν ψυχική δύναμη, απο το αστείρευτο ήθος του και την έξοχη πνευματικότητά του.

Του πανηγυρικού εσπερινού, χοροστάτησε ο επίσκοπος Πτολεμαΐδος κ.κ. Εμμανουήλ, συνεπικουρούμενος από τον εκπρόσωπο του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεοδώρου Β' και διευθυντή του Πατριαρχικού Γραφείου Αθηνών Σεβ. Μητροπολίτη Γουϊνέας κ. Γεώργιο,  αλλά και τον επίσκοπο Πηλουσίου κ.κ. Νήφωνα,  καθώς και από τον εφημέριο του Πατριαρχικού Μετοχίου και του Ιερού Ναού Πρωτοπρ. Νικόλαο Κουλιανόπουλο και άλλους ιερείς, που με κατάνυξη προσήλθαν για να τιμήσουν την μνήμη του Αγίου Αθανασίου.  Ιδιαίτερη συγκίνηση προξένησαν σε όλους τους πιστούς οι ψαλμοί του επισκόπου κ.κ. Εμμανουήλ, που δόνησε στην κυριολεξία τον ναό, με την ιεροψαλτική του δεινότητα.


Με το πέρας του πανηγυρικού εσπερινού, ο επίσκοπος  κ.κ. Εμμανουήλ, αφού ευχαρίστησε τους πιστούς, για την  παρουσία τους, τον Έξαρχο επίσκοπο  Γουϊνέας κ.κ. Γεώργιο για την πρόσκληση να λειτουργήσει, απηύθυνε στους πιστούς έναν σύντομο αποχαιρετιστήριο λόγο, για τη πολυεδρική συμβολή του Μεγάλου Αθανασίου στην Ορθοδοξία, αλλά και για την θεολογική του μεγαλουργία, που αναπτύχθηκε κάτω από τα ανηλεή κυνηγητά των ειδωλολατρών αυτοκρατόρων. Είπε χαρακτηριστικά ''Ο ρεαλισμός της Εκκλησίας αποτυπώνεται στο πρόσωπο του Αγίου Αθανασίου'' και ''Δεν έγραφε για να αρέσει στους ανθρώπους αλλά για να οδηγήσει τους ανθρώπους στην σωτηρία, λόγος που δυστυχώς στην εποχή μας απουσιάζει, ενώ όποιος δεν μπορεί να θεολογήσει λασπολογεί''.

Τέλος ο Σεβ. Μητροπολίτης Γουινέας κ.κ. Γεώργιος περαίνοντας ευχαρίστησε ολόθερμα τους αξιοτίμους επισκόπους για την παρουσία τους, τους ιερείς που συλλειτούργησαν, τους
Άρχοντες Οφικκιάλους, και τίμησε με τον Μεγαλόσταυρο του Αγίου Μάρκου τον κ. Θωμά Χαϊντούτη για την πολυεπίπεδη  ηθική και οικονομική του προσφορά, στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

Να σημειώσουμε ότι τον πανηγυρικό εσπερινό τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος των Οφφικιάλων, Ομ. Καθηγητής κ. Θεόδωρος Παναγόπουλος, ο Μέγας Άρχων Δικαιοφύλαξ Κούρτης Γεώργιος-Σταύρος, Πρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου ε.τ, η Αρχόντισσα Εκκλησιών και Ευεργέτις του Πατριαρχείου κα Αικατερίνη Μπελεφάντη-Σοφιανού, ο πρωήν Διοικητής Τροχαίας Αθηνών κ. Γεώργιος Διαμαντόπουλος κ.α. Παρόντες δυναμικά και εμείς στην έξοχη αυτή πνευματική εστία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, για να αποτιμήσουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής στην ιερή μνήμη του Αγίου Αθανασίου και να αρδεύσουμε από τις ακένωτες ηθικές του δυνάμεις. Μετά τον εσπερινό, παρετέθη σεμνή τιμητική δεξίωση προς τους επισήμους.

Και του Χρόνου αγαπητοί χριστιανοί και ο Ιερός Μέγας Αθανάσιος ,να σας χαρίζει υγεία και να λαμπρύνει ηθικά τα άξια βήματά σας, με την ευλογία του.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »