Ηθικός αίνος για τον Άγιο Ελευθέριο, στον Άγιο Ελευθέριο Γκύζη !

Ηθικός αίνος για τον Άγιο Ελευθέριο, στον Άγιο Ελευθέριο Γκύζη !

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Μέσα σε μια κοσμοπλημύρα στην κυριολεξία, του λαού του 7-ου Διαμερίσματος, αλλά και αμέτρητων πιστών που προσήλθαν από άλλα διαμερίσματα και διάστικτο το συναίσθημα της άφατης κατάνυξης, έλαβε χώρα σήμερα Παρασκευή 15-2-17, στην ομώνυμη εκκλησία του Αγίου Ελευθερίου στου Γκύζη, η λειτουργία της αποδόσεως της εορτής του μάρτυρα Ελευθερίου και της μητέρας του Ανθής. Η καταιγιστική παρουσία του κόσμου, έδωσε ξεχωριστό ηθικό παλμό και ένταση στην ιερά πανήγυρη και την κατέστησε αληθινά, μια μοναδικής κατανυκτικής ατμόσφαιρας, ορθόδοξη εκδήλωση. Ενώ ο λαμπροστόλιστος ναός κατήυγαζε μεγαλοπρεπώς σημαιοστολισμένος, με την πορφύρα του Βυζαντίου, την αίγλη και την ηθική μεγαλουργία της ορθόδοξης πίστης μας.

Της λειτουργίας χοροστάτησε ο σεπτός επίσκοπος Σαλώνων κ-ος Αντώνιος, που με περισσήν αγάπη και ευλάβεια προσήλθε για να τιμήσει την ηθική μνήμη των ιερομαρτύρων Ελευθερίου και Ανθής, επικουρούμενος από τους αξιοσέβαστους ιερείς του ναού κ.κ. Αρχιμ. Βαρνάβα Θεοχάρη, Πρωτοπρ. Παναγιώτη Τσιαντή, Πρωτοπρ. Κυριακό Μυκονιάτη, Πρεσβ. Απόστολο Κοκκινέλη.

Με την αποπεράτωση της λειτουργίας, επακολούθησε εκλιτάνευση της ιεράς εικόνος του Αγίου Ελευθερίου και αποτμήματος των λειψάνων του, υπο την συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων, που για μιαν ακόμα επένδυσε αισθητικά με τις χαρμόσυνες μελωδίες της την πομπή. Έμφορτοι από βαθιά συγκίνηση οι κάτοικοι των πολυκατοικιών στις οδούς Βαλτινών, Μομφεράτου και Βαρβάκη που διήλθε η πομπή, έραιναν με ροδοπέταλα και μύρα την σεπτή εικόνα του μάρτυρος Ελευθερίου και προσεύχονταν κατανυκτικά στην μνήμη του, για να αντλήσουν κουράγιο και εσωτερικές δυνάμεις, απέναντι στα προβλήματα της παθογενούς  ηθικά εποχής μας. 

Με την επιστροφή της εικόνος στην εκκλησία, ο ιεράρχης κ-ος Αντώνιος απηύθυνε ένα έξοχο εγκώμιο στην μνήμη του Αγίου Ελευθερίου και κάλεσε το χριστεπώνυμο πλήθος, να υιοθετήσει τον ενάρετο χριστιανικό βίο του Αγίου Ελευθερίου και αναβαπτισμένος μέσα από τα νάματα της ιδεοφόρας πνευματικά παρουσίας του, να αναζωογονηθεί ηθικά και να πορευτεί στην ζωή του, με τις αξίες και τις ιδέες της εκκλησίας μας. Παράλληλα απηύθυνε το ηθικά ευγενές μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ-ου Ιερωνύμου, που διατράνωσε τις αρετές της χριστιανικής αγάπης και της αλληλεγγύης, ως τους ηθικούς σηματωρούς της ζωής μας, για να πορευτούμε σε αυτήν, με ήθος, αξιοπρέπεια και επιτυχία. Τέλος έλαβε τον λόγο ο προϊστάμενος του ναού, ο ηθικά ευγενής αρχιμανδρίτης κ-ος Βαρνάβας Θεοχάρης και ευχαρίστησε με αγάπη όλους τους συντελεστές της λαμπρής ιεράς πανηγύρεως. Το ενοριακό συμβούλιο, τους εθελοντές του ναού, που δούλεψαν άοκνα για την άψογη διεκπεραίωσή του, τις κυρίες του φιλοπτώχου ταμείου της εκκλησίας, την Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων, για την ευγενική συμμετοχή της, την ελληνική αστυνομία, για την άψογη εφαρμογή των μέτρων τάξης, το χριστεπώνυμο πλήθος που κατανυκτικά προσήλθε για να τιμήσει τον μάρτυρα Ελευθέριο, αλλά και όλους τους αφανείς ήρωες της εορτής, που δούλεψαν αγόγγυστα και ανιδιοτελώς για την πραγμάτωσή της. Τέλος να σημειώσουμε, ότι η εκκλησία παρείχε αρτοκλασία προς τους πιστούς, στην μνήμη του Αγίου Ελευθερίου.

Παρόντες δυναμικά και εμείς στην εορτή, με τον καλό μας φίλο κ-ο Γιάννη Φωτόπουλο, για να προσευχηθούμε ευλαβικά και να αντλήσουμε ηθικές δυνάμεις και ευλογία, από τον ιερό Ελευθέριο, που με την πολυμερή παιδεία του, την σπάνια ευγλωττία του, αλλά και τον θυσιαστικό αποκεφαλισμό του ιδίου και της μητέρας του Ανθής, εδραίωσε στην εποχή του, την πίστη  στην ορθοδοξία, στην αυτοκρατορία. 

Χρόνια Πολλά και του χρόνου με υγεία και ο Άγιος Ελευθέριος, να μας σκέπει υπο τις ιερές φτερούγες του.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »