Από την ομιλία μου για την ιστορική μάχη στο Καλπάκι, στον κινηματογράφο «Αλέκα» στου Ζωγράφου, την Τετάρτη 29-11-17

Από την ομιλία μου για την ιστορική μάχη στο Καλπάκι,
στον κινηματογράφο «Αλέκα» στου Ζωγράφου, την Τετάρτη 29-11-17

Μέσα σε ένα κλίμα ηθικής έξαρσης και άφατης συγκίνησης, πραγματοποιήσαμε την Τετάρτη 29-11-17 το απόγευμα, στον κινηματογράφο «Αλέκα» στην Πλατεία «Γαρδένιας» στου Ζωγράφου, ομιλία μας για την ιστορική μάχη στο Καλπάκι, που αποτέλεσε καθοριστικό ορόσημο, για την έκβαση της εποποιίας του Αλβανικού έπους και κατ΄ επέκταση – με τις καθυστερήσεις που προξένησε στον στρατηγικό σχεδιασμό των δυνάμεων του άξονα –της εξέλιξης του Β΄ παγκοσμίου πολέμου.

Είχαμε την υπερτάτη ηθική τιμή να προσκληθούμε για την ομιλία από : τον «Σύνδεσμο Ηπειρωτών Αστυνομικών», τον «Σύνδεσμο Ηπειρωτών Ζωγράφου», την «Ηπειρωτική Εταιρεία» και τον Δήμο Ζωγράφου και με ξεχωριστή χαρά ανταποκριθήκαμε στην ομιλία, που μας έδωσε την δυνατότητα  με την υποκειμενική μας ιστορική ματιά, να αναπαραστήσουμε όλη την ηθική μεγαλουργία της ιστορικής αυτής μάχης που σημάδεψε ανεξάλειπτα την ελληνική εποποιία του ΄40. Να ζωντανέψουμε στην ηθική μας μνήμη, την  στρατηγική ευφυΐα του απαράμιλλου διοικητή της VIII Μεραρχίας Πεζικού υποστράτηγου Χαράλαμπού Κατσιμήτρου - και σε κόντρα των αρχικών κατευθυντηρίων του Γενικού Επιτελείου Στρατού – που ενορατικά διείδε, ότι το ιδανικό σημείο ανακοπής της προέλασης των ιταλικών στρατευμάτων προς τα Ιωάννινα, ήταν το έλος του ποταμού Καλαμά, που θα αποτελούσε ένα αξεπέραστο φυσικό εμπόδιο τόσο για τις ιταλικές δυνάμεις πεζικού,  όσο και για τα ιταλικά τεθωρακισμένα. 

Να αποτυπώσουμε, τις ανακαταλήψεις από τους ήρωες - έλληνες φαντάρους της παγωμένης Πίνδου, του στρατηγικού υψώματος της Γκραμπάλας, που και αυτό διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στις πολεμικές επιχειρήσεις. Τέλος να μεταδώσουμε το ηθικό κλίμα νίκης του ηρωικού στρατού μας, σαν συνέτριψε με την αυτοθυσία του στην παγωμένη Πίνδο, τις πολυάριθμες – και πολλαπλασιαστικά σε όγκο μεγαλύτερές του – δυνάμεις των  μεραρχιών Πεζικού Φερράρα και Σιένα και της τεθωρακισμένης των «Κενταύρων». Τις έξοχες ελληνικές νίκες, που οδήγησαν στην απελπισία τον Ιταλό στρατηγό διοικητή της Αλβανίας Βισκόντι Πράσκα και έστεψαν τα τιμημένα ελληνικά όπλα, με τον παντοτινό ηθικό κότινο της αθανασίας.  

Αλλά αείποτε αυτή ήταν η αποστολή των Ελλήνων, έναντι της ιστορίας, αίματα, θυσίες και ηρωισμοί, για να διδάσκουμε «πως οι δούλοι γίνονται λεύτεροι» !!! Και για να ομολογήσει επ΄ αφορμή του αλβανικού μας έπους, ο κραταιός Ουίνστον  Τσώρτσιλ, «κάποτε λέγαμε ότι οι έλληνες πολεμούν σαν ήρωες,  εφεξής θα λέμε ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες» !!! Η μάχη του Καλπακίου, υπήρξε η κορυφαία στιγμή της ελληνικής αντίστασης υπέρ βωμών και εστιών στην Πίνδο, και θα αποτελεί έκτοτε ένα φωτεινό ηθικό ορόσημο, στο χρυσούν πάνθεον της ελληνικής ιστορικής μεγαλουργίας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πλήθος προσωπικοτήτων, από το φάσμα του πολιτισμού, της κεντρικής πολιτικής μας σκηνής, της αυτοδιοίκησης και των σωμάτων ασφαλείας. Αναφέρουμε ενδεικτικά τους  : Βουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και Υφυπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μπαλάφα Γιάννη,  Βουλευτή Β’ Αθήνας ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Αυλωνίτου Ελένη,  Βουλευτή Β’ Αθήνας ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Καφαντάρη Χαρά,  Βουλευτή Ιωαννίνων ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Καραγιάννη Ιωάννη,  Βουλευτή Ιωαννίνων Ν.Δ. κ. Τασούλα Κωνσταντίνο,  Βουλευτή Θεσπρωτίας Ν.Δ. κ. Γιόγιακα Βασίλειο, Πολιτευτές Ν.Δ. Β’ Αθηνών κ. Γκελεστάθη Ιωάννα, κ. Ιωαννίδη Σάκη και κ. Ησαΐα Σωτήριο, πρώην Βουλευτή ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Καχριμάκη Μιχάλη,  Ταξίαρχο Διευθυντή Αστυνομία Δυτ. Αττικής κ. Ψωμά Γεώργιο,  Καρδιολόγο Πρόεδρος Ελληνικής Καρδιολογικής εταιρίας κ. Φούσα Στέφανο.

Από την Τοπική αυτοδιοίκηση του Δ. Ζωγράφου τους : δημοτικούς συμβούλους : κ. Κλαδευτήρα Χρήστο Πρόεδρος Δημ. Συμβουλίου, κ. Ράνια Μπέλου Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής, κ. Γρέκα Παναγιώτη αντιπρ. Νομικού Προσώπου,  Αγγελόπουλο Παναγιώτη Επικεφαλής δημ. Παράταξης «Ζωγράφου Μπροστά», κ. Κρανιώτη Χαράλαμπο Αντιπρ. Δημ. Συμβουλίου, κ. Καλλίρη Κωνσταντίνο τ. Δήμαρχο και Επικεφαλής δημ. παράταξης «Πολίτες σε Δράση», κ Μαρίνη Πέτρο, κ. Μετικαρίδη Θεόδωρο Επικεφαλής δημ. παράταξης «Ενωτική Δύναμη Ζωγράφου και κ. Κούρκουλο Νικόλαο.

Από τους τοπικούς φορείς του Δ. Ζωγράφου τούς: κ. Παπακωνσταντίνου Κώστα Επίτιμο Πρόεδρο Συνδέσμου Ηπειρωτών Ζωγράφου, κ. Σπυράκο Θανάση Επίτιμο Πρόεδρο Συλλόγου Ηπειρωτών Αστυνομικών και Π.Υ. Αττικής και τ. Αντιδήμαρχο Αθηναίων, κ Νταουντάκη Φώτη Πρόεδρο Κρητών Ζωγράφου, κ. Παπαϊωάννου Βασίλης Αντιπρ. Πολιτιστικού Συλλόγου «Ιλισσός», κ. Ραφτόπουλο Μάκη εκδότη εφημ. Ζωγράφου «Η Άλλη Άποψη», Αρβανιτάκη Ανδρέα εκδότη εφημ. Ζωγράφου «Επικοινωνία»  καθώς και την κ. Νίκη Χύτα Πρόεδρο Ηπειρωτών Τρικάλων όπως και εκπρόσωποι Συνδικαλιστικών Οργανώσεων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Συγκινητική η παρουσία του κοινού, που με ανεκλάλητη ηθική έξαρση και αγάπη, βίωσε τις μεγάλες ιστορικές στιγμές του αλβανικού έπους που αναπαραστήσαμε και μας έδωσε και εμάς ξεχωριστή ηθική δύναμη στην προσπάθειά μας, να συμβάλουμε στην αναρρίπιση της ιστορικής μνήμης και να μεταδώσουμε ιδία στους νέους ανθρώπους, ψήγματα της ελληνικής ιστορικής μεγαλουργίας.  Την ομιλία οι διοργανωτές πλαισίωσαν με εκλεκτά χορευτικά, που χόρεψαν χαρακτηριστικά ηπειρώτικα τραγούδια, αλλά και συγκινητικά μοιρολόγια, ενώ προεβλήθη και ιστορικό βίντεο σχετικά με την μάχη του Καλπακίου, με αφηγήσεις βετεράνων ελλήνων μαχητών που συμμετείχαν στα γεγονότα και ιστορικών αναλυτών. Με το πέρας της εκδήλωσης προσεφέρθησαν παραδοσιακοί ηπειρώτικοι μεζέδες και άλλα εκλεκτά εδέσματα, που με ξεχωριστή αγάπη και καλοσύνη είχαν ετοιμάσει οι διοργανωτές.

Η μάχη του Καλπακίου, είναι ένα σπουδαίο ιστορικό ορόσημο, στην αέναη μάχη για την υπόθεση της ελληνικής ελευθερίας και πρέπει κατά αδήριτο τρόπο, όλοι οι θεσμικοί φορείς της ελληνικής πολιτείας, κόμματα, κυβέρνηση, εκκλησία, αλλά και ο ελληνικός λαός, να συμβάλουν στην θεσμική θεσμοθέτησή της, ως σπουδαίας μέρας εθνικής μνήμης.

Να ευχαριστήσουμε από καρδιάς, τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ηπειρωτών Αστυνομικών Αττικής κ-ο Δημοσθένη Πάκο, τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ηπειρωτών Ζωγράφου κ-ο Αλέξανδρο Γκούμα, την Πρόεδρο  της Ηπειρωτικής Εταιρείας κ-α Παπαθεοδώρου Ελίνα και την Δήμαρχο Ζωγράφου κ-α Τίνα Καφατσάκη, για την ευγενική τους πρόσκληση, να μιλήσω για την ιστορική μάχη του Καλπακίου και να τους διαβεβαιώσουμε, ότι με την ίδια θέρμη καρδιάς και αγάπη, θα στηρίζουμε ηθικά, με τις ταπεινές δυνάμεις μας, κάθε εκδήλωση, που συμβάλει στην διάδοση και διαφύλαξη της ιστορικής μας μνήμης.

Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων, συγγραφέας
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »