Άφατη κατάνυξη για τον Άγιο Σπυρίδωνα, στον ομώνυμο ναό του Παγκρατίου !

Άφατη κατάνυξη για τον Άγιο Σπυρίδωνα, στον ομώνυμο ναό του Παγκρατίου !

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Σε κλίμα άφατης κατάνυξης και με την καθολική συμμετοχή του λαού του 2-ου Διαμερί-σματος του Παγκρατίου, αλλά και πλήθους πιστών από την υπόλοιπη Αθήνα, έλαβε χώρα σήμερα Τρίτη 12-12-17, ο  εσπερινός αποδόσεως της εορτής, του σεπτού Επισκόπου Τριμυ-θούντος Αγίου Σπυρίδωνος, στον ομώνυμο ναό του Αγίου Σπυρίδωνος Παγκρατίου. Τον πανέμορφο και περικαλλή ναό του Παγκρατίου, που με τις μοναδικές αγιογραφίες του, συνιστά ένα από τα βυζαντινά αριστουργήματα της πολιτισμικής ταυτότητας της Αθήνας μας.

Ανεκλάλητη η ευλάβεια των πιστών για την εξέχουσα μορφή της ορθοδοξίας μας, τον Άγιο Σπυρίδωνα, που κατατρόπωσε τον Αρειανισμό, συμμετέχοντας στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο το 325 και πραγμάτωσε με το υψηλό του θρησκευτικό συναίσθημα, πλήθος θαυμάτων και με την λαμπροστόλιστη και πανέμορφη εκκλησία του Παγκρατίου, να καταυγάζει το θείο φως της πνευματικής του ακτινοβολίας. Αλλά και έκδηλη η ηθική μέριμνα και φροντίδα της ενοριακής επιτροπής, των εθελοντών και των κυριών του φιλοπτώχου ταμείου, που έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτόν, για να λαμπρύνουν την εορτή και να την καταστήσουν ένα συναπάντημα αγάπης και ψυχικής ανάτασης. Ενώ οι ασημόχρυσες ανταύγειες από τους ιριδισμούς του φωτισμού της εκκλησίας και του δειλινού, δημιουργούσαν μια μοναδική ατμόσφαιρα  ηθικής έξαρσης στο χριστεπώνυμο πλήθος.

Στην λειτουργία χοροστάτησαν οι ιερείς του Αγίου Σπυρίδωνα, σεβάσμιοι ιερείς, πατήρ Τσουρός Κυριακός, πατήρ Αργυρόπουλος Χρήστος και πατήρ Σκόνδρας Δημήτριος, επικουρούμενοι από τους εξαίρετους ιεροψάλτες του Αγίου Σπυρίδωνος, που χρωμάτισαν με τις καλαίσθητες ψαλμωδίες τους, την μεγαλοπρεπή εορτή. Με το πέρας της λειτουργίας,  ο προϊστάμενος του ναού, διαβίβασε το γεμάτο αγάπη και ανθρώπινη φιλότητα μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, που κάλεσε τους πιστούς, να ενωτιστούν το αδαμάντινο ήθος του ιερού Σπυρίδωνος και να εμπνευστούν από την ακλόνητη πίστη του και την απαρασάλευτη προσήλωσή του στο ιδεώδες της ορθοδοξίας, καθιστώντας την ζωή τους ενάρετη, με τα υψηλά ιδανικά της αγάπης και της αλληλεγγύης.

Με το πέρας της λειτουργίας, οι ευγενείς ιερείς του ναού παρέθεσαν αρτοκλασία, στην μνήμη του σεπτού ιεράρχη των Ιονίων νήσων μας και ευχήθηκαν στους ευλαβικούς προ-σκυνητές, υγεία και ψυχική και πνευματική ευεξία, με την δύναμη και την χάρη του Αγίου Σπυρίδωνα. 

Παρόντες και εμείς δυναμικά στον ναό, με τους καλούς φίλους κ.κ. Παναγιώτη Ευθυβουλί-δη, Θανάση Πλεύρη, αλλά και άλλους πολιτικούς παράγοντες του 2-ου Διαμερίσματος, για να προσευχηθούμε ευλαβικά στον σεπτό ιεράρχη της Τριμυθούντος και να αντλήσουμε ακένωτες ηθικές δυνάμεις, από την χάρη και τη ευλογία του.

Χρόνια Πολλά φίλες και φίλοι και ο Άγιος Σπυρίδωνας να σας χαρίζει υγεία και να σκέπει εσάς και τις οικογένειές σας, με τις ιερές φτερούγες του.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »