Νικήτας Πλατής

Νικήτας Πλατής

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Συμμετέχοντας σε περίπου 112 ταινίες, πλήθος θεατρικών παραστάσεων κατά βάση του μουσικοχορευτικού μας θεάτρου, αλλά και στην μικρή οθόνη, κατέγραψε μια εμπνευσμένη και εποικοδομητική παρουσία στα καλλιτεχνικά μας δρώμενα ο Νικήτας Πλατής. Ο Αμοργιώτης ηθοποιός που κόμιζε πάντα στην καλλιτεχνική και κοινωνική του παρουσία, την ευγένεια, την φιλότητα και την αίσθηση ελευθερίας των  ανθρώπων του αιγαίου πελάγους, ξεκίνησε την μακρά καλλιτεχνική του παρουσία απο το παλκοσένικο, που υπήρξε και η κεντρική του έπαλξη, για να γνωριστεί με το καλλιτεχνικό μας κοινό. Ωστόσο ευρύτερα γνωστός με το λαϊκό κοινό, θαν γίνει μέσω της επικής τηλεοπτικής μας σειράς – απο τις μακροβιότερες και πιο επιτυχημένες στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης (1974-1981) – «Μεθοριακός Σταθμός», όπου και υποδύετο με παραστατική ενάργεια τον αντικοινοτάρχη, ο οποίος ευρίσκονταν διαρκώς σε αντιπαράθεση με τον προϊστάμενό του κοινοτάρχη – Νάσο Κεδράκα.

Ο Νικήτας Πλατής είδε το φως της ζωής στην Αμοργό το 1912, όπου και έλαβε τα πρώτα του ερείσματα για την τέχνη, απο το φωτισμένο πατέρα του, που ήταν δάσκαλος. Γοητευμένος απο το θέατρο και χωρίς να έχει δόκιμες θεατρικές σπουδές, θα ξεκινήσει την μακρά καλλιτεχνική του πορεία, έχοντας σαν όπλα στην σκευή του, το μεράκι, την φρεσκάδα του ερασιτέχνη, τον εξαιρετικά κωμικό του σωματότυπο και προπαντός το πλούσιο και πλατύ καλλιτεχνικό του τάλαντο, που ενστικτωδώς τον οδηγούσε στα μονοπάτια του θεάτρου. Και πράγματι η δόκιμη και επιτυχημένη μετέπειτα θεατρική και κινηματογραφική πορεία του Αμοργιώτη ηθοποιού, δικαίωσε στο έπακρο τα πρώτα του σκιρτήματα και ανεδείχθη σε έναν απο τους σπουδαίους μεταπολεμικούς μας κωμικούς. Πρόβα τζενεράλε στο σανίδι ο Νικήτας Πλατής, θα κάνει το 1932 στο μουσικοθεατρικό έργο «Ριρίκα» του θεατρικού σχήματος Ρ. Ρουγγέρη και έκτοτε με σταθερά βήματα, θα εδραιώσει την θεατρική του παρουσία. Με την έλευση της δεκατίας του ΄50 θα πρωταγωνιστήσει σε πλήθος κωμωδιών, οπερετών και μουσικοθεατρικών παραστάσεων, ενώ αρκετές φορές ένα βήμα πιο πέρα, θα λειτουργήσει και σαν θιασάρχης. Μια δόκιμη και επιτυχημένη θεατρική παρουσία, που θα του προσδώσει καλλιτεχνικό κύρος, αναγνωρισιμότητα, αλλά και το ειστήριο να παίξει ως σπουδαίος δευτεραγωνιστής, σε μια μακρά αλυσίδα εξαίρετων κωμωδιών μας, της εποχής του ασπρόμαυρου χρυσού κινηματογράφου. Να σημειώσουμε εδώ εμφατικά, πως πέρα απο το σπουδαίο κωμικό του τάλαντο, ο Νικήτας Πλατής ήταν προικοδοτημένος και με ένα δυνατό λυρικό κύτταρο, που θα τον εξωθήσει στην συγγραφή επιτυχημένων θεατρικών επιθεωρησιακών νουμέρων, αλλά και στίχων ακόμα, αρκετοί εκ των οποίων έγιναν και τραγούδια σε επιτυχημένες κωμωδίες. Απο αυτό εξάλλου το λυρικό κύτταρο, ο Νικήτας Πλατής αντλούσε την έξοχη υποκριτική του δεινότητα στο φάσμα ιδίως της κωμωδίας και μας πρόσφερε απλόχερα ατελείωτες μερίδες γέλιου.

Την πρωτόλεια εμφάνισή του στον κινηματογράφο ο Αμοργιώτης ηθοποιός θα κάνει το 1958 στις ταινίες «Ο Μιμίκος και η Μαίρη» και «Η κυρά μας η Μαμή» όπου θα δώσει απτά δείγματα του σπουδαίου κωμικού του ταλάντου και έκτοτε σιγά-σιγά θα καθιερωθεί κινηματογραφικά, συμμετέχοντας σε πλήθος ταινιών μας. Άσβεστη εξάλλου στην μνήμη μας θα μείνει η σκηνή με τον Νικήτα Πλατή στην μεγάλη μας κωμωδία « Ο φίλος μου ο Λευτεράκης», όπου υποδύονταν έναν τρόφιμο ψυχιατρικής κλινικής, ο οποίος ήθελε να κάνει εγχείρηση στον Ντίνο Ηλιόπουλο, επάνω απο τα ρούχα του !!! Αλλά και στην κωμωδία μας «Τέντυ μπόυ αγάπη μου» πλάι στην πληθωρική Ζωή Λάσκαρη, ο Νικήτας Πλατής πάλι μας προσφέρει ατελείωτο γέλιο.Το παίξιμό του, βγαλμένο μέσα απο την λαϊκή μήτρα, είχε ηθική ένταση, μπρίο και παραστατική ενάργεια. Σάρκωνε με ηθική ζωντάνια στους ρόλους του, άλλοτε τον φιλόστοργο και γεμάτο αγάπη και γλυκύτητα πατέρα, απέναντι στα παραστρατήματα, αλλά και τις φιλοφοξίες των παιδιών του, άλλοτε τον γκρινιάρη γέρο που δεν συμβιβάζεται με την σκληράδα και τους ριπτασμούς της μοίρας, ενίοτε τον πειθαρχημένο και συνετό αστυνομικό των μεταπολεμικών μας δεκαετιών. Σε όλη αυτή την γκάμα των ρόλων του, ο Νικήτας Πλατής, απέδιδε έναν τεράστιο ψυχικό και ηθικό πλούτο, βγαλμένο μέσα απο τις αξίες και τις αρετές της ελληνικής ζωής. Η πλατιά λοιπόν κινηματογραφική του παρουσία κατόπιν, θα εξακτινωθεί σε 120 περίπου κινηματογραφικές ταινίες μας. Οπως προαναφέραμε ο Νικήτας Πλατής και ως θεατρικό συγγραφικό τάλαντο, είχε γράψει πέντε θεατρικά έργα και περίπου διακόσια νούμερα για επιθεωρήσεις.

Όμως και στην μικρή μας οθόνη, ο μεγάλος μας κωμικός άφησε το ευγενές καλλιτεχνό του αποτύπωμα. Αβάντ πρεμιέ στην τηλεόραση θα κάνει το 1972, με την συμμετοχή του στην σειρά «Μπολσόϊ Ιβάν και Μπίγκ Τζών» και το 1974 θα συμμετάσχει στην επική σειρά «Μεθοριακός Σταθμός», που σημάδεψε την ελληνική τηλεόραση. Ομως η παύση του «Μεθοριακού Σταθμού» που όπως χαρακτηριστικά έλεγε ο μεγάλος μας κωμικός τον έριξε σε μελαγχολία, θα τον οδηγήσει στο γράψιμο, όπου και θα εκδώσει ο ίδιος το 1982 ποιήματα-στιχουργήματά του υπο τον τίτλο «Τα παραπονεμένα». Πρόκειτα για αισθαντικά, μελωδικά ποιήματα, τα οποία προσδοκούσε να γίνουν τραγούδια, όπως εξάλλου έγινε και με άλλους του στίχους σε ελληνικές ταινίες και που πάραυτα έμειναν στην αφάνεια. Για τούτο και βαθιά πικραμένος θα τους προσδώσει τον τίτλο «Τα παραπονεμένα». Με την ίδια πικρία στον πρόλογο της ποιητικής του συλλογής, ο Νικήτας Πλατής θα μιλήσει για τα κυκλώματα στο φάσμα του τραγουδιού, που «έχουν περιφράξει με αγκαθωτά συρματοπλέγματα τον χώρο και ανοίγουν το πορτάκι μόνο όπου αυτά θέλουν».

Ο Νικήτας Πλατής ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό Γκόλφω Μπίνη. Είχε αποκτήσει έναν γιό το Σωτήρη που μοίρα τραγική πέθανε και δυο εγγόνια τον Δημήτρη και την Ιωάννα. Στις 14 Νοεμβρίου του 1984, ο μεγάλος κωμικός έφυγε απο τη ζωή – η κηδεία του έγινε στον Κόκκινο Μύλο- έχοντας διαγράψει μια πολύπλαγκτη και επιτυχημένη καλλιτεχνική πορεία. Υποκριτικό τάλαντο, καλλιτεχνική ευπρέπεια, λυρικό κύτταρο, αλλά και ένα εξαίρετος κωμικός σωματότυπος, ήταν τα στοιχεία της σπουδαίας καλλιτεχνικής ταυτότητας του Νικήτα Πλατή, που άφησε βαρύ τον ίσκιο του στην ελληνική κωμωδία. Και για τούτα θα τον θυμόμαστε με αγάπη για πάντα !!! Το παρόν κείμενο έχει δημοσιευτεί σε εφημερίδες της Ηλείας και περιοδικά πολιτιστικού χαρακτήρα.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι M.Sc Δ/χος Μηχανικός Ε.Μ.Π.
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »