Η κορυφαία πρωταγωνίστρια του θεάτρου και του κινηματογράφου μας Ελένη Ανουσάκη !

 Η κορυφαία πρωταγωνίστρια του θεάτρου και του κινηματογράφου μας
Ελένη Ανουσάκη !

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος


Μεγαλωμένη σε ένα περιβάλλον καλλιτεχνικής ευκρασίας και προικοδοτημένη με σπουδαία φυσική ομορφιά η Ελένη Ανουσάκη, δεν θα μπορούσε να απωστεί από την μοίρα του ηθοποι-ού. Μητέρα της ήταν η μεγάλη μας ηθοποιός Μαλαίνα Ανουσάκη και πατέρας της ο τενόρος της λυρικής και πρωταγωνιστής της επιθεώρησης Ευάγγελος Ανουσάκης. Ζώντας και αναπνέοντας έτσι σε μια τέτοια πνευματική ατμόσφαιρα η μικρή Ελένη «κόλλησε», το μικρόβιο της υποκριτικής, καθώς άρδευε και τις δάφνες της πολυσχιδούς καλλιτεχνικής παρουσίας των γονιών της, το οποίο επικουρούσε και η επίζηλη φυσική ομορφιά της και από νεαρή ηλικία ξεχύθηκε στα μονοπάτια της τέχνης. Και ήδη από τα 16-της η πανέμορφη Ελένη Ανουσάκη, εισήχθη στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου για σπουδές υποκριτικής, στην οποία τότε δίδασκαν τα ιερά τέρατα της ελληνικής δραματουργίας, προεξά-ρχοντος του Διευθυντή της Σχολής Θάνου Κωτσόπουλου. Η πολλά υποσχόμενη τότε φοιτήτρια του Εθνικού, θα συμμετάσχει στα θρυλικά «

Κόκκινα φανάρια» του κραταιού Βασίλη Γεωργιάδη, ταινία σταθμός στον ελληνικό κινηματογράφο, θα εκπέμψει ένα δυνατό υποκριτικό σήμα υποδυόμενη την «Μυρσίνη» - μια από τις κοπέλες του κακόφημου μπάρ της Τρούμπας, που διευθύνει η «μαντάμ Πάρί» η ιέρεια του κινηματογράφου μας Δέσπω Διαμαντίδου - με την πολυδύναμη παρουσία της πλάι στα άλλα μεγάλα αστέρια της ταινίας και θα πάρει στην κυριολεξία το εισιτήριο, για την μεγάλη και επιτυχημένη της πορεία. Μελανό σημείο στο γεγονός, η αντίδραση του Διευθυντή Θάνου Κωτσόπουλου, για την «αυθαίρετη» αυτή συμμετοχή της νεαρής μαθήτριας, που τον εξωθεί στη διαγραφή της από το Εθνικό, για να  αναιρέσει την διαγραφή λίγο αργότερα. 

Όμως αυτή την περίοδο θα δεχτεί μια μεγάλη πρόσκληση – ευκαιρία για την ολοκλήρωση του δραματικού της υποβάθρου, από την παγκοσμίου κύρους κινηματογραφική εταιρεία fox στην «Τσινετσιτά», με δασκάλους τους κορυφαίους Κάρολν Ρίντ, Ρέξ Χάρισον, Ρίτσαρντ Μπαρντ, Μόνικα Βίτι κ.α., μέσω της οποίας θα σφυρηλατήσει και επεκτείνει τις δραματικές της αρετές, έστω και αν δεν αποπερατώσει τις σπουδές στο παγκόσμιο κέντρο κινηματο-γράφου της Ρώμης. Απόρροια μάλιστα αυτής της μαθητείας είναι και

πρόσκληση που παίρνει να συμμετάσχει στην ταινία του Κάρολ Ρίντ «Αγωνία και έκσταση». Και επανακάμπτοντας στην Ελλάδα, θα συνεχίσει την μακρά και δημιουργική δραματική της πορεία, πρωταγωνιστώντας στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Θα συμμετάσχει σε μεγάλες θεατρικές παραστάσεις, όπως και σε αριστουργήματα της μεγάλης οθόνης και της τηλεόρασης και θα αφήσει αναλλοίωτο το λυρικό της σήμα. Μνημονεύουμε τις συμμετοχές της στις ταινίες : «Αλέξης Ζορμπάς» (1964) του Μιχάλη Κακογιάννη, στον υποδειγματικό ρόλο της «Λόλας», πλάι στα μεγάλα αστέρια Άντονι Κουίν, Άλαν Μπέιτς, Ειρήνη Παππά, Λίλα Κέντροβα, Σωτήρη Μουστάκα κ.α. «Στη θύελλα του πάθους» (1964)  του Δημήτρη Αθανασιάδη, μαζί με τους μεγάλους μας ηθοποιούς Σπεράντζα Βρανά, Νίκο Τσαχιρίδη, Πέτρο Πανταζή, Υβόνη Βλαδιμή-ρου, Γιώργο Βελέντζα, Κάκια Παναγιώτου, στο ρόλο της τραγικής «Μαρίας», «Πυρετός» (1965) του Στέλιου Τζάκσον μαζί με τους σπουδαίους μας ηθοποιούς Κατερίνα Χέλμη, Αγγέλα

Γιουράντη, Κώστα Δάρα, Marie France, Θεανώ Ιωαννίδου και σε πολλές άλλες ακόμα ταινίες, μέσα από τις οποίες φανέρωσε την μεγάλη της υποκριτική στόφα. 

Στο πεδίο της τηλεόρασης πρωταγωνίστησε σε μεγάλα σήριαλ που αγαπήθηκαν όπως το «Η Κυρία Ντορεμί» στην ΕΡΤ (1983) του Νίκου Κουτελιδάκη, από το ομώνυμο βιβλίο της έξοχης συγγραφέως μας Λίλίκας Νάκου, στο «Βίβα Κατερίνα» ΥΕΝΕΔ (1973) σε σκηνοθεσία του Αντώνη Τέμπου και σενάριο Κώστα Παπαπέτρου, μαζί με τον αγαπημένο μας Κώστα Ρηγόπουλο κ.α. 


Ενώ στο φάσμα του θεάτρου συμμετείχε σε πλήθος παραστάσεων του κλασικού και σύγχρο-νου δραματολογίου. Μνημονεύουμε χαρακτηρι-στικά τις παραστάσεις : «Μάριος – Φανή- Καίσαρ» του Μαρσέλ Πανιόλ, «Και Μη Χειρότε-ρα» (1968) του Αλέκου Σακελλάριου, «Μις Μπα Μπα» του Ρούντολφ Μπεζιέσε σκηνοθεσία Αλέξη Σολωμού, «Η Δίκη» του Κάφκα, «Τζέιν Έιρ» της Μπροντέ και σε πολλές άλλες ακόμα παραστάσεις τις οποίες επένδυσε δραματικά η μεγάλη μας ηθοποιός. Παράλληλα με την καλλιτεχνική της δράση η Ελένη Ανουσάκη, ασχολήθηκε ενεργά με την αυτοδιοικητική σκηνή της Αθήνας, εκλεγόμενη και διατελώντας Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηνών, αλλά και με την κεντρική πολιτική μας σκηνή, μέσα από τις τάξεις του ΠΑΣΟΚ. Εξελέγη δυο φορές βουλευτής της Α΄ Αθηνών, τα διαστήματα 1989-1990 και 1993-2004. Στην προσωπική της ζωή η μεγάλη μας ηθοποιός είναι παντρεμένη με τον διευθυντή φωτογραφίας και σκηνοθέτη Δημήτρη Παπακωνσταντή. Παρεμβαίνει ενίοτε διακριτικά στα πολιτισμικά μας δρώμενα και απολαμβάνει την ηθική θαλπωρή καλών φίλων και της οικογένειάς της. Από τις κορυφαίες μας ντίβες του θεάτρου, της μεγάλης οθόνης και της τηλεόρασης η Ελένη Ανουσάκη, την αγαπούμε πολύ !

Φιλμογραφία

Κόκκινα φανάρια (1963)  
Μικροί και μεγάλοι εν δράσει... (1963)  
Τρελοί πολυτελείας (1963)  
Αλέξης Ζορμπάς (1964)  
Στη θύελλα του πάθους (1964)  
Άλλος... για το εκατομμύριο! (1964) [ 
Αμφιβολίες (1964)  
Ο κράχτης (1964)  
Πυρετός (1965)
Δεν μπορούν να μας χωρίσουν (1965) 
Τσακισμένη από την ορφάνια (1965)  
Τιμωρία (1965)  
Η Εύα δεν... αμάρτησε (1965)  
Η μοίρα του αθώου (1965)  
Και οι... 14 ήταν υπέροχοι!  
Όχι,.. κύριε Τζόνσον (1965)  
Ένας απένταρος λεφτάς (1967)  
Πάρε κόσμε (1967)  
Για την καρδιά της ωραίας Ελένης (1967)  
Αυτή η γη είναι δική μας (1967)  
Η γόησσα (1967)  
Η ώρα της οργής (1968)  
Καρδιά που λύγισε από τον πόνο (1968)  
Τρελός παλαβός και Βέγγος (1968)  
Αγωνία (1969)  
Ξύπνα κορόιδο... (1969)  
Γιατί με πρόδωσες (1969)  
Νυφοπάζαρο (1969)
Η πρόκληση (1970)  
Όμορφες μέρες (1970)  
Βλέπε Λουκιανός (1970)
Νατάσα (1970)  
Ερωτομανείς (1971)
Πρόκληση (1971)
Για μια χούφτα τουρίστριες (1971)  
Μαριχουάνα stop! (1971)  
 Διαμάντια στο γυμνό σου σώμα(1972)  
Αιχμάλωτοι του μίσους (1972)  
Σουλιώτες (1972)
Ο ποδόγυρος (1980)  
Το μεγάλο ρουθούνι (1981)  
Πολίτες δεύτερης κατηγορίας (1981)  

Το παρόν κείμενό μας δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Παρασκήνιο".

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι M.Sc Δ/χος Μηχανικός Ε.Μ.Π.
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »