Σε κλίμα κατάνυξης και άφατης συγκίνησης, η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ.κ. Συμεών !

Σε κλίμα κατάνυξης και άφατης συγκίνησης, η ενθρόνιση
του νέου Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ.κ. Συμεών !

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Με την καταιγιστική παρουσία τόσο του λαού της Λαμίας, όσο και των πολυάριθμων φίλων του από την Αττική, που προσήλθαν για να τον καμαρώσουν στην μεγάλη του στιγμή της ιερατικής του σταδιοδρομίας, πλήθους αρχιεραρχών, αλλά και σύσσωμης της πολιτικής, πνευματικής και στρατιωτικής ηγεσίας, έλαβε χώρα εχθές Σάββατο 16-11-19 στον Μητροπολιτικό Ναό της Ευαγγελίστριας στην Λαμία, η τελετή ενθρόνισης του νέου Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ.κ. Συμεών, μέχρι πρότινος Επισκόπου Θεσπιών και Πρωτοσυγκέλλου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Ήσαν όλοι εκεί για να καμαρώσουν όχι μόνον το λαμπρό νέο κληρικό, που κοσμεί την ελλαδική εκκλησία με την πολυμέρεια της παιδείας του, αλλά πρωτίστως τον καλό και ευγενή φίλο, τον ατίμητο ηθικό τους συμπαραστάτη. Η Λαμία είχε τα γιορτινά της εχθές, αφού ήταν κατάφορτη από
κόσμο, ενώ οι δρόμοι της με συγκινητικές αφίσες «υποδέχονταν», τον νέο της Μητροπολίτη. Εικόνες και στιγμές μοναδικές, διάστικτες σε συγκίνηση, που καταδεικνύουν εν άλλοις και την πλατιά και μύχια σχέση του ελληνικού λαού, με την τιμαλφή πολιτιστική του μήτρα την εκκλησία. Αλλά και την ανείπωτη αγάπη με την οποία περιβάλλει ο κόσμος τον σεπτό ιεράρχη κ.κ. Συμεών, αφού είχε από την πρωθύστερη θεσμική θέση του, ανοικτές τις πόρτες του γραφείου του και πολύ περισσότερο την καρδιά του, ενώ με την υψηλή παιδεία του, ανήκει στην νέα πολύ αξιόλογη γενιά των ιεραρχών μας, που με ευγενές ορθόδοξο ήθος και υψηλή κατάρτιση, οδηγούν την εκκλησία στις νέες κοινωνικές απαιτήσεις του 21-ου αιώνα. Τον κ-ο Συμεών υπεδέχθη στο κέντρο της πόλης, ο Δήμαρχος κ-ος Ευθύμιος Καραΐσκος, οι τοπικές αρχές και οι κληρικοί της Λαμίας. Ο κ-ος Δήμαρχος, έκανε εκτενή αναφορά στον εκλιπόντα ιεράρχη κυρό Νικόλαο και εξέφρασε τις προσδοκίες του λαού της Φθιώτιδος, από τον νέο του ποιμενάρχη. Στην αντιφώνησή του ο Μητροπολίτης κ-ος Συμεών, αναφέρθηκε στην επαφή του με την αγαπημένη του Λαμία, αφού σε αυτήν έκανε την στρατιωτική του θητεία και κάλεσε όλους τους κατοίκους της να ανοίξουν τις καρδιές τους, γιατί «σε αυτές πλέον ήθελε να μιλήσει» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. 

Εν συνεχεία με την ακολουθία στρατιωτικού αγήματος και της φιλαρμονικής του Δήμου, η πομπή κατευθύνθηκε στον ναό της Ευαγγελλιστρίας, όπου ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου Επίσκοπος Ωρεών κ.κ. Φιλόθεος, ανέγνωσε την εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου και το Προεδρικό Διάταγμα και ξεκίνησε η τελετή της ενθρονίσεως. Καλωσόρισμα στον νέο Μητροπολίτη κ-ο Συμεών, απηύθυνε ο τοποτηρητής Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ.κ. Ιγνάτιος, ενώ με χαιρετισμό εκπροσώπησε την κυβέρνηση, ο υπουργός Οικονομικών και βουλευτής Φθιώτιδος κ-ος Χρήστος Σταϊκούρας. Κατόπιν χαιρετισμό απηύθυναν η υπουργός Παιδείας κ-α Νίκη Κεραμέως, καθώς και ο γενικός αρχιερατικός επίτροπος, πρωτοπρεσβύτερος κ-ος Νεόφυτος Ραφαηλίδης. Στον επιβατήριο λόγο του ο κ-ος Συμεών, εμφατικά τόνισε, ότι δεν επιθυμούσε ο λόγος του να είναι λόγος προγραμματικός, μήτε λόγος καταστατικός, και πώς ούτε επιθυμούσε να χαράξει οιασδήποτε μορφής γραμμές και στοχεύεις ή να αναπτύξει θεολογική γραμματεία. Αλλά προείχε για αυτόν όπως ανέφερε «αυτός ο λόγος να είναι λόγος καρδιάς. Κατάθεση καρδιάς. Δημόσια εξομολόγηση». Και κοιτώντας τον Αρχιεπίσκοπο κ-ο Ιερώνυμο, αλλά και τους παρευρισκομένους, τους κάλεσε να του ανοίξουν την καρδιά τους, «γιατί σε αυτήν προσβλέπω, αυτήν επιποθώ, σε αυτήν θέλω να μιλήσω σήμερα. Σε αυτήν, άλλωστε, πρόκειται να ιερουργώ τον λόγον της αληθείας, το ευαγγέλιον της δικαιοσύνης, το χαρμόσυνο μήνυμα της σωτηρίας», όπως είπε.  Ακόμα διαβεβαίωσε τους πιστούς ότι «για μένα δεν υπάρχουν χρώματα και αποχρώσεις. Το δικό μου χρώμα είναι ένα και μοναδικό: το χρώμα της Φθιώτιδος. Και η δημοκρατική ετυμηγορία των πολιτών της Φθιώτιδος, στη διαμόρφωση της οποίας δεν πρόκειται ουδέποτε να αναμειχθώ καταχρώμενος της θέσεως μου, θα απολαμβάνει πάντα της τιμής και του σεβασμού μου».

Τα παρόν στην εκδήλωση έδωσαν μεταξύ άλλων, πολλοί αρχιερείς, υπουργοί και βουλευτές, αυτοδοιηκητικά στεκλέχη, η πρέσβης Καλής θελήσεως της Unesco κ-α Μαριάννα Βαρδινογιάννη, πρέσβεις, Διοικητές και Πρόεδροι Οργανισμών, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, τοπικοί φορεί και άλλοι παράγοντες με την παρουσία του κόσμου, να προεξάρχει και να δίνει τον τόνο της αγάπης, προς τον νέο άξιο Ιεράρχη, της ιστορικής Φθιώτιδας. Παραθέτουμε ευσύνοπτα το βιογραφικό του νέου Μητροπολίτη κ.κ. Συμεών, που εγγυοδοτεί, ότι με τη υψηλή θεολογική και ακαδημαϊκή του κατάρτιση, θα συνδράμει ζωτικά την Μητρόπολη Φθιώτιδος.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών (κατά κόσμο Ιωάννης Βολιώτης) γεννήθηκε στην Κοζάνη στις 9 Μαίου 1977.  Κατάγεται εκ πατρός από τα Ασπρόγεια Ν. Φλώρινας, απόγονος αγωνιστών του ένδοξου Μακεδονικού Αγώνα, και εκ μητρός από την Καστοριά, όπου και μεγάλωσε. Από το 1995 έως το 2002 έλαβε διαδοχικά τα πτυχία του Τμήματος Νομικής και του Τμήματος Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στον Τομέα Ιστορίας, Φιλοσοφίας και Κοινωνιολογίας του Δικαίου της Νομικής Σχολής στο γνωστικό αντικείμενο εκκλησιαστικό δίκαιο. Κατέχει επίσης πτυχία γλωσσομάθειας για την αγγλική και για την γερμανική γλώσσα, τιμητικά διπλώματα στην βυζαντινή και εκκλησιαστική μουσική, καθώς και το Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Κατάρτισης στους Υπολογιστές - ECDL. Υπηρέτησε πλήρη στρατιωτική θητεία ως έφεδρος υπαξιωματικός στο Σώμα Υλικού Πολέμου.
Πνευματικό ανάστημα του μακαριστού Μητροπολίτου Καστορίας κυρού Γρηγορίου του Γ´ εντάχθηκε στον Ιερό Κλήρο το 2001 και μέχρι το 2011 εγκαταβίωσε ως μοναχός στην Ιερά Μονή Αγίων Αναργύρων Μελισσοτόπου της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας. Το 2011 εντάχθηκε στο δυναμικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στην Ιερά Μονή Ασωμάτων Πετράκη, και χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καστορίας κ. Σεραφείμ και από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και έλαβε το 2012 το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη και χειροθετήθηκε Πνευματικός. Το 2011 διορίσθηκε από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Γραφείου της Ιεράς Πρωτοσυγκελλίας και μέχρι το 2014 υπηρέτησε ως Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Από το 2014 έως το 2019 και με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος διετέλεσε Πρωτοσύγκελλος και Γενικός Διεθυντής όλων των Υπηρεσιών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Από το 2011 έως το 2018 υπηρέτησε ως εφημέριος και Προιστάμενος στον Ιερό Ναό Αγίου Φανουρίου Ιλίου και ταυτοχρόνως στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος οδού Φιλελλήνων. Στις 7 Φεβρουαρίου 2018, κατόπιν προτάσεως του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β΄, εξελέγη υπό της Σεπτής Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος Βοηθός Επίσκοπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών (του άρθρου 13 του Ν. 1951/1991) υπό τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης ιστορικής Επισκοπής Θεσπιών.

Στον νέο άξιο Ιεράρχη της ιστορικής Φθιώτιδος, κ.κ. Συμεών, ευχόμαστε από καρδιάς, να παράξει ένα ουσιαστικό και εμπνευσμένο θεολογικό, κοινωνικό και πολιτισμικό έργο, όπως άλλωστε πάντοτε μέχρι σήμερα, διάπυρος από αγάπη θεού έκανε και να συνεχίσει την ατίμητη προσφορά του, προς τους κοινωνικά αδυνάτους, στους οποίους βρίσκεται και φωλιάζει η αληθινή αγάπη του γλυκυτάτου Χριστού μας.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »