Ο «απαράμιλλος ποιητής» Γιώργος Μιχαλακόπουλος !!!

Ο «απαράμιλλος ποιητής» Γιώργος Μιχαλακόπουλος !!!

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Μοναδική στην μνήμη μας η κωμωδία «Ξύπνα Βασίλη», του μεγάλου Γιάννη Δαλιανίδη με την Φίνος – Φίλμ, όπου ξεδιπλώνει αριστοτεχνικά το ανυπέρβλητο υποκριτικό ταλέντο του, ο έξοχος Γιώργος Μιχαλακόπουλος. Εκεί υποδύεται έναν φαντασμένο ποιητή τον «Τιμολέοντα Φανφάρα», όπου καταδυναστεύεται διότι ο κοινωνικός περίγυρος αδυνατεί να συνειδητοποιήσει την σπουδαία ποιητική του φλέβα και μέσα από την εναγώνια προσπάθειά του, να πείσει για την τάχατες δημιουργία του, μας χαρίζει άφθονες μερίδες γέλιου. «Μαύρα κοράκια, κόκκινα κοράκια… πω πω πω πω» !!! είναι ένας από τους «σπουδαίους του στίχους», που μας ξεκαρδίζουν στην κυριολεξία, παράλληλα με την υποκριτική του δεινότητα, στην κίνηση και την απαγγελία. Ενώ και σε άλλες ωραίες ελληνικές ταινίες μας, ο μεγάλος μας δραματικός ηθοποιός που σημάδεψε ανεξάλειπτα πρωτίστως την θεατρική μας σκηνή, με τις σπουδαίες δραματικές του αρετές, άφησε αναλοίωτο επάνω τους, το ευγενές και εμπνευσμένο καλλιτεχνικό του σήμα. Αναφέρουμε ενδεικτικά τις : «Ένας ιππότης για την Βασούλα», «Η ωραία του κουρέα», ενώ και στην ανακαίνιση του ελληνικού κινηματογράφου, ο μεγάλος δάσκαλος της δραματικής τέχνης Γιώργος Μιχαλακόπουλος, έπαιξε ζωτικό ρόλο, συμμετέχοντας στο αριστουργηματικό «Βλέμμα του Οδυσσέα» του Θεόδωρου Αγγελόπουλου και σε άλλες ταινίες, υψηλού δραματικού ήθους. 

Αλλά η μεγάλη καλλιτεχνική έπαλξη του Γιώργου Μιχαλακόπουλου ήταν το θέατρο, που το υπηρέτησε με εντιμότητα και με μοναδικού κύρους ερμηνείες, που καταγράφονται στις μεγάλες στιγμές του δραματολογίου μας. Αναφέρουμε τις παραστάσεις : «Κάθε Πέμπτη κύριε Γκρήν», «Ο θάνατος του εμποράκου», «Έγκλημα και τιμωρία», «Το τίμημα» κ.α. Σημειώνοντας ακόμα και τις εξαίρετες επιδόσεις του δραματικού μας ηθοποιού και στην σκηνοθεσία. Σημαντική επίσης η παρουσία του Γιώργου Μιχαλακόπουλου και στην μικρή οθόνη, όπου και εκεί άφησε νοερά, την μεγάλη του καλλιτεχνική σφραγίδα. Αναφέρουμε τη σειρά «Εκείνος και εκείνος», μαζί με το άλλον μεγάλο μας δάσκαλο της δραματικής τέχνης Βασίλη Διαμαντόπουλο, αλλά και στο εμπνευσμένο σήριαλ του Βασίλη Κουτσομύτη «Κίτρινος φάκελος» - μεταφορά του ομώνυμου επιτυχημένου μυθιστορήματος του Μ. Καραγάτση- όπου έδινε ρεσιτάλ ερμηνείας. 

Ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος είδε το φως της ζωής στην Αθήνα, στις 28 Φεβρουαρίου του 1938 και ακολούθησε σπουδές υποκριτικής, στην Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης – Καρόλου Κούν. Πραγμάτωσε  μια σπουδαία θεατρική καριέρα στο φάσμα κυρίως του δραματολογίου μας, που δικαίως τον κατατάσσει στους μεγάλους της καλλιτεχνικής μας δημιουργίας.  Βραβεύτηκε με το Α΄ Βραβείο Ανδρικού ρόλου Καρόλου Κούν και το Βραβείο «Αιμίλιος Βεάκης». Είχε αναπτύξει ως ενεργός πολίτης αυτοδιοικητική δραστηριότητα και εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων, την περίοδο (1974-1986). Ενεργός πολίτης, με ήθος και σοβαρή πάντα παρουσία, στα κοινωνικά και πολιτισμικά μας δρώμενα. Είναι παντρεμένος με την  Αθηνά  Μιχαλακοπούλου και έχει δυο κόρες, την Ιωάννα που είναι σκηνοθέτρια και την Ελένη που είναι ζωγράφος. Αδιαμφισβήτητα ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος, είναι από τους κορυφαίους της δραματικής μας τέχνης, που έχει αφήσει ανεξίτηλα το ευγενές καλλιτεχνικό άρωμά του και στον κινηματογράφο μας.

Πόσο λατρέψαμε τον αξέχαστο ποιητή «Φανφάρα», Πω, πω, πω πώ !!!

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »