Ο μεγαλομάρτυς Άγιος Μηνάς !

Ο μεγαλομάρτυς Άγιος Μηνάς !

Παρέδωσε την τίμια κεφαλή του, στους διώκτες του Χριστού, για να διακονήσει την ηθική υπεροχή της ορθοδοξίας ο μεγαλομάρτυρας Μηνάς και τιμάται σήμερα 11  Νοεμβρίου με την προσήκουσα ευλάβεια από την εκκλησία μας. Ο Άγιος Μηνάς έζησε το δεύτερο μισό του 3-ου μ.Χ αιώνα και ήτα διακεκριμένος αξιωματικός του ρωμαϊκού στρατού

Ήρε την καταγωγή του από την Αίγυπτο, ωστόσο υπηρετούσε στα στρατεύματα της Μικράς Ασίας. Οι γονείς του ήσαν ειδωλολάτρες, αλλά αυτό δεν έκαμψε τον ζήλο και την θεία φλόγα του για την ορθοδοξία, στην οποία αναγνώρισε ηθική και πνευματική υπεροχή, έναντι των φθαρτών και άψυχων ειδώλων της ειδωλολατρικής θρησκείας. Κατέφυγε έτσι στα βουνά, για να θωρακίσει πνευματικά την ψυχή του και με άλλες πνευματικές δράσεις, αλλά και νηστείες και διαρκή προσευχή, προετοιμάστηκε για να μεταλαμπαδεύσει το λόγο του Θεού. Όταν πια αισθάνθηκε πνευματικά ώριμος για την αποστολή του, κατέβηκε στους ανθρώπους και με την ευλογία του Θεού, για να διακηρύξει ότι ο Χριστός είναι ο αληθινός Θεός και όχι τα βουβά και αναίσθητα είδωλα. 

Ήταν τότε στα πενήντα του χρόνια ο Άγιος Μηνάς, έμπλεος από την χάρη του Θεού και με πολύ υψηλό κοινωνικό και στρατιωτικό κύριος, από την πρωθύστερη πρίν από τον ασκητισμό παρουσία του. Για αυτό η γνώμη του ήταν μείζονος σημασίας και επηρέαζε ζωτικά τον κοινωνικό χώρο στον οποίο απευθύνονταν. Επομένως θα ήταν επικίνδυνη η χριστιανική διδασκαλία του και για τον πολιτικό διοικητή – έπαρχο της περιοχής του Πύρρο, στα χρόνια των διωκτών – διωγμοί 303-311 μ.Χ.- αυτοκρατόρων Διοκλητιανού και Μαξιμιανού. Και προ αυτού του ενδεχόμενου, ο Διοικητής της περιοχής του Πύρρος, επιχείρησε αρχικά να τον προσεταιριστεί προσφέροντάς του προνόμια και τιμές – για να αρνηθεί το χριστιανικό του ήθος - τις οποίες σθεναρά και με αταλάντευτη πίστη απέκρουσε ο ευλαβής και προσηλωμένος στον Χριστό, Άγιος Μηνάς. Η άρνηση όμως του Αγίου, τον εξόργισε και διέταξε να τον φυλακίσουν, για να τον τρομοκρατήσουν ηθικά, επισείοντας σιωπηρά την μελλοντική θανάτωσή του.  

Φυλάκιση που δεν μπόρεσε με τίποτα να κάμψει το ηθικό φρόνημα του αποφασισμένου να γίνει μάρτυρας του Χριστού, Αγίου. Κανένα βάσανο δεν μπορεί να με χωρίσει από την αγάπη του Χριστού», θα πεί με περισσό θάρρος στον Πύρρο. Για να ακολουθήσουν σκληρά βασανιστήρια – ως απέλπιδα προσπάθεια της υποταγής του – τα οποία με καρτερία και με την δύναμη του Θεού, τα υπέμεινε όλα. Προσηλωμένος στην ευαγγελική ρήση «καὶ μὴ φοβηθῆτε ἀπὸ τῶν ἀποκτεννόντων τὸ σῶμα, τὴν δὲ ψυχὴν μὴ δυναμένων ἀποκτείναι» (Ματθαίος 10,28).

Τελικά εδόθη η εντολή να τον αποκεφαλίσουν – χρονικά στις αρχές του 4-ου αιώνα μ.Χ, περίπου το 304 μ.Χ.- και στις 11 Νοεμβρίου, ο ευσεβής παρέδωσε στον κύριο, την αγνή και ενάρετη ψυχή του. Αποδείχνοντας και με την θυσία του, την ανένδοτη προσήλωσή του, στον σωτήρα Χριστό μας. Κατόπιν οι δήμιοί του, έβαλαν φωτά  να κάψουν και το σώμα του. Και ότι διέσωσαν από αυτό οι Χριστιανοί, το έθαψαν στην Μαρεώτιδα λίμνη, νοτιοδυτικά της Αλεξάνδρειας. Μάλιστα στον χώρο εκείνο σταμάτησε πεισματικά κατά την παράδοση, η καμήλα που μετέφερε το ιερό λείψανό του. Οι χριστιανοί ερμήνευσαν το σημείο ως θέλημα του Χριστού, να ενταφιαστεί εκεί,  ο Άγιος Μηνάς και έφτιαξαν τον τάφο του. Και πολύ σύντομα η περιοχή, μεταμορφώθηκε ένεκα της αγιότητας του, σε σπουδαίο και υψηλού κύρους λατρευτικό σημείο. Όταν ήταν αυτοκράτορας ο Μέγας Κωνσταντίνος και Πατριάρχης Αλεξανδρείας, ο Μέγας Αθανάσιος, ο Κωνσταντίνος έχτισε ναό, επάνω στον τάφο του Αγίου Μηνά. Και λίγο αργότερα κτίσθηκε ένα συγκρότημα κτιρίων, με δυο ναούς, ξενώνες, μοναστήρι και άλλες χρήσιμες για τους προσκυνητές υποδομές.

Η εκκλησία μας την ημέρα της θυσίας του 11  Νοεμβρίου, τιμά με ευλάβεια την ιερή μνήμη του. Και ο Άγιος Μηνάς για το ευγενές χριστιανικό ήθος και την θυσιαστική μαρτυρία του, κατέχει περίσεπτη θέση στην χωρία του ορθόδοξου Αγιολογίου μας.

Παραθέτουμε το Απολυτίκιό του :

Στρατείαν κατέλιπες τὴν κοσμικήν, ἀθλητά, οὐράνιον εἴληφας τὴν κληρουχίαν, σοφέ, καὶ στέφος ἀμάραντον, δόξαν ἀποδιώξας βασιλέως γηϊνου, ἄθλους δὲ διανύσας μαρτυρίου γενναίου. Διό, μεγαλομάρτυς Μηνᾷ, πρέσβευε σωθήναι ἠμᾶς.

Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
www.panosavramopoulos.blogspot.gr
Αθήνα, 11-11-19

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »