Η αξεπέραστη «Ελένη Σταμίρη» - Μαρία Κίτσου, στις «Άγριες Μέλισσες» !

Η αξεπέραστη «Ελένη Σταμίρη» - Μαρία Κίτσου, στις «Άγριες Μέλισσες» !

Μόλις με λίγα επεισόδια στον «Antenna» και έχει ήδη κατορθώσει να κλέψει στην κυριολεξία τις καρδιές μας - «εγκλωβίζοντάς» μας κάθε βράδυ στα σπίτια μας, για να παρακολουθήσουμε το συναρπαστικό σήριαλ «Άγριες Μέλισσες» - ενώ έχει σπάσει στην κυριολεξία, όλα τα ρεκόρ τηλεθέασης ! Ο λόγος για την περιβόητη πλέον «Ελένη Σταμίρη» - Μαρία Κίτσου – εκλεκτή μούσα του Εθνικού Θεάτρου – που με την υποκριτική της δεινότητα και τον όγκο ψυχής που βγάζει σε κάθε ερμηνεία της, μας κόβει την ανάσα και μας δίνει μια μοναδική κοινωνική τοιχογραφία, της υστερούσας ελληνικής επαρχίας, των μεταπολεμικών μας δεκαετιών.

Ο κοινωνικός καμβάς στον οποίο εκτυλίσσεται η υπόθεση, είναι η ελληνική επαρχία στο νομό Λαρίσσης μεταπολεμικά, βυθισμένη στις κοινωνικές στρεβλώσεις και τις οικονομικές στερήσεις της ανασυγκροτούμενης Ελλάδας, όπου τρείς αδελφές η μεγαλύτερη – που είναι και προστάτης της οικογενείας της – «Ελένη» αγρότισσα, η δεύτερη «Ασημίνα» που είναι μοδιστρούλα και η μικρότερη «Δρόσω» – διάστικτη από δίψα για ζωή και τα πρώτα γλυκά ερωτικά σκιρτήματα, μέσα από τα αισθαντικά μυθιστορήματα του Γρηγορίου Ξενόπουλου- μένουν ορφανές, μετά από την δόλια δολοφονία του πατέρα τους, από τον ισχυρό τοπικό παράγοντα και μεγαλοτσιφλικά Δούκα Σεβαστό και καλούνται να διαχειριστούν την αδηφάγο όρεξή του, να τους υφαρπάξει τα μοναδικά τους χωράφια για να ζήσουν – έναντι πινακίου φακής – και πολύ χειρότερα ακόμα, να τις εξοστρακίσει από το χωριό τους. Μέσα από ένα τραγικό παιχνίδι της μοίρας, οι δυο αδελφές Ελένη και Ασημίνα – με τα μέχρι τώρα επεισόδια – συμπλέκονται ερωτικά με τραγικό τρόπο με τους δυο γιους του Σεβαστού – που έχουν παντελώς διαφορετικό κοινωνικό κοσμοθεώρημα για τη ζωή – και οι σχέσεις αυτές απολήγουν οδυνηρά, σε φόνους, χωρισμούς και ηθικές καταπτώσεις. Μέσε σε αυτόν τον κοινωνικό κυκεώνα όμως, η πρωταγωνίστριά μας «Ελένη Σταμίρη», βρίσκει τα ανεξάντλητα ψυχικά αποθέματα, να αντιπαλαίψει τους ριπτασμούς της ζωής, τη τραγικότητα της μοίρας της και να προστατέψει την τιμή και την αξιοπρέπεια των αδελφών της, ενάντια στο ακόρεστο μίσος για αυτές, του Δούκα Σεβαστού.

Η «Ελένη» μέσα από τις καθημερινές μάχες που δίνει σε κάθε επεισόδιο του σήριαλ, με το απαράμιλλο ηθικό σθένος της και την γρανιτένια ηθικά ψυχή της – λες και βγαλμένη από αρχαία τραγωδία και με το  φυσικό της εξάλλου σωματότυπο να παραπέμπει εκεί – υποστασιοποιεί την αξιοπρέπεια, την τιμή και την λεβεντιά κάθε ελληνίδας, που βίωσε αυτή την ατέρμονη κοινωνική καταπίεση μεταπολεμικά και που πάραυτα κατόρθωσε χάρις την ηθική πανοπλία της, να στεφθεί νικητής. Οι ερμηνείες της απαράμιλλης «Ελένης Σταμίρη», που με την δραματική της αρματωσιά μας αφήνει ενεούς, είναι ένας ύμνος στην λεβεντιά και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ζυμωμένος μέσα στα «ματωμένη γη» από την κοινωνική εκμετάλλευση, της ελληνικής επαρχίας ! Είναι η επανάσταση που οφείλουμε να κάνουμε όλοι μας, για να σπάσουμε το κέλυφος της μικροαστικής μας μακαριότητας και να πούμε, ένα μεγάλο καβαφικό «ΟΧΙ» στην παραίτηση και τον συμβιβασμό. Αλλά και ένας ύμνος στον έρωτα και την αγάπη, που πρέπει να τους δινόμαστε, χωρίς εκπτώσεις και κάθε μορφής ιδιοτέλεια.

Η Μαρία Κίτσου γεννήθηκε στις 5 Αυγούστου του 1979 και μεγάλωσε στο Αιγάλεω. Και ήδη από τα γυμνασιακά της χρόνια ήλθε σε επαφή με το θέατρο. Φοίτησε στην Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και έκτοτε ρίχτηκε, στα βαθιά νερά του θεάτρου μας. Με σηματωρό πάντα την εξαντλητική δουλειά και τις ποιοτικές συμμετοχές και ερμηνείες. Αυτές τις απέφεραν και σημαντικές βραβεύσεις, σύνδρομες και διαπλαστικές του αξιόλογου δραματικού της ήθους. Το 2012 έλαβε το βραβείο Μελίνα Μερκούρη για την συμμετοχή της στα «Ορφανά» του Ντένις Κέλι σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, στο «Θέατρο Νέου Κόσμου». Το ίδιο βραβείο διεκδίκησε και το 2008, για την συμμετοχή της, στην παράσταση «Βυθός», του Μαξίμ Γκόρκι. Το 2009 πρωταγωνίστησε στην σειρά «Καυρωτάκης», υποδυόμενη με αριστοτεχνικό τρόπο, την ποιήτρια Μαρία Πολυδούρη. 

Θα ακολουθήσουν και άλλες βραβεύσεις για τις σημαντικές δραματικές της ερμηνείες. Το 2014 έτσι παίρνει το 1-ο βραβείο, καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας, στα 2α θεατρικά Βραβεία Κοινού All4fun, για την συμμετοχή της στην παράσταση «Αρμαντέιλ», σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Ασπιώτη. Και το 2016, λαμβάνει το 1-ο Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας, στα 4-α Θεατρικά Βραβεία Κοινού All4fun, για την συμμετοχή της στην παράσταση, «Δεσποινίς Τζούλια», σε σκηνοθεσία Λίλλυς Μελεμέ. Αδιαφιλονίκητα είναι μια σπουδαία μούσα της δραματικής μας τέχνης, από την οποία είναι βέβαιο, ότι θα απολαύσουμε και άλλες υψηλού ήθους, δραματικές ερμηνείες.

Σε αγαπούμε πολύ «Ελένη Σταμίρη» και κάθε νίκη σου, έναντι του Δούκα Σεβαστού, είναι μια μεγάλη νίκη, κάθε ελληνίδας ασυμβίβαστης και χειραφετημένης !

Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
www.panosavramopoulos.blogspot.gr
Αθήνα, 10-11-19

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »