Ηθική πανδαισία, για την παρουσίαση του βιβλίου του Γέροντος Ιωσήφ, στο Μέγαρο Μουσικής !

Ηθική πανδαισία, για την παρουσίαση του βιβλίου του Γέροντος Ιωσήφ,
στο Μέγαρο Μουσικής !

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Σε ένα κλίμα ηθικής πανδαισίας και με την συντριπτική συμμετοχή, του λαού των Αθηνών, πλήθους ιερωμένων και μοναχών από όλη την  Ελλάδα, αλλά  και της εκκλησιαστικής, πνευματικής και πολιτικής και μας ηγεσίας, έλαβε χώρα την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής, στην αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης», η παρουσίαση του τόμου «Επιστολές και Ποιήματα», Γέροντος Ιωσήφ του Ησυχαστού. Μια πολυφρόντιστη έκδοση της Αγίας, Σεβασμίας και Μεγίστης, Σταυροπηγιακής Μονής του Βατοπαιδίου και με την αγάπη και την ανύσταγη ηθική μέριμνα, του αεικίνητου και ακάματου Γέροντάς της, Αρχιμανδρίτη κ.κ. Εφραίμ. Η έκδοση του τόμου του Γέροντος Ιωσήφ, με τις επιστολές και τα ποιήματα του, που μυροβολούν, από την αγιότητα, τον  άχραντο λυρισμό, αλλά και το βαθύτατο μοναστικό βίωμα της λιτής και απέριττης ζωής του, που ανακαθόρισε τις αρχές και τις αξίες του μοναστισμού, έγινε από την Ιερά Μονή του Βατοπαιδίου, με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 60 ετών από την κοίμησή του. Τύχη αγαθή όμως η έκδοση αυτή έγινε, λίγο καιρό πρίν αφότου – μερικές μέρες μόλις ενωρίτερα- ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, επεσκέφθη το Ιερό Όρος του Άθω και κατά την επίσκεψή του, στο Βατοπαίδι, ανακοίνωσε την απόφαση της ένταξης του Γέροντος Ιωσήφ του Βατοπαιδι-νού, ή «Σπηλαιάτη» όπως
αλλιώς ελέγετο, στις «Αγιολογικές Δέλτους», δηλαδή την επίσημη ανακήρυξή του ως Αγίου, από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Αλλά και πέραν της τυπικής αγιοκατάταξης, ο Γέρων Ιωσήφ, με τον σεπτό, λιτό και βαθύτατα πνευματικό βίο του, που ανέσυρε στην αγία αθωνική πολιτεία, την ενάρετη εγκαταβίωση, τον ανένδοτο και σύμφυτο με κάθε ανθρώπινη στέρηση μοναστισμό, είχε ήδη περάσει στην έξοχη χωρία, των αγίων της χριστιανικής εκκλησίας. Ο καλαίσθητος τόμος με τις επιστολές και τα ποιήματα του, από το αρχείο της Αγίας Μονής του Βατοπαιδίου, αποτυπώνει την αδιάλειπτη αγωνία του, μέσα από μια μνημειώδη λιτή και τραχύτατη ζωή, αποστερημένη από κάθε κοσμική θαλπωρή, να προσεγγίσει τις διδαχές του Χριστού μας και να φανεί ηθικά αντάξιος της χάρης και της ευλογίας του. Παράλληλα υποδηλώνει όμως και μια βαθιά τίμια συνείδηση, που πασχίζει καθημερινά, με τον ασκητικό βίο και το χριστοφόρο παράδειγμά του, να μας δείξει το αληθινό νόημα της ζωής. Το οποίο μπορεί να το ανεύρει κανείς, με την βαθιά πίστη, την αδιαπραγμάτευτη στον Θεό υπακοή και την αδιάλειπτη προσευχή. Είναι διάστι-κτες από ηθική τρυφερότητα, αλλά και αγάπη για τον άνθρωπο οι επιστολές του Γέροντος Ιωσήφ, αλλά συνάμα είναι και βαθύτατα παιδευτικές στο να προσεγγίσουμε τον Θεό, με τις αναδεικνυόμενες ηθικές αρετές τους, όπως της αγάπης, της φιλαλληλίας, της αδελφοσύνης και της συμπόνιας για τον πάσχοντα διπλανό μας, που τον ταλανίζει η ανημπόρια.

Ο Γέρων Ιωσήφ πρόσφερε τα μέγιστα στην ηθική ανακαίνιση της αγιορείτικης πολιτείας, γιατί επανέφερε, με την αυστηρά λιτή ζωή του και την ανένδοτη υπακοή του, τις παλιές μοναστικές αξίες και αρετές, της νηπτικής και ησυχαστικής παράδοσης και της φιλοκαλλίας, όπως μας τις είχαν κληροδοτήσει ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης και άλλοι ηθικά υπέροχοι Μοναχοί – Άγιοι, της Ορθοδοξίας μας. Υπήρξε ο πνευματικός - μοναστικός πατέρας και η ατίμητη τιμαλφής μήτρα, στην ηθική διέκταση της διδασκαλίας του, περί των χιλίων μοναχών, που αναγεννήθηκαν πνευματικά και ηθικά, στα ιδεοφόρα μοναστικά νάματά του και ανασυγκρότησαν την αθωνική πολιτεία, εγκαταβιώνο-ντας σήμερα σε δεκάδες Μονές, στο Άγιον Όρος, στην επικράτεια της Ελλάδος και στην Κύπρο. Τόσον η Αγία Αθωνική Πολιτεία, όσον και ο Ορθόδοξος κόσμος, του οφείλουν πολλά, για την περίσεπτη συμβολή του. 

Στην παρουσίαση του βιβλίου, που στην κυριολεξία δόνησε η κοσμοπλημμύρα στο πανέμο-ρφο Μέγαρο Μουσικής, χαιρετισμό απηύθυναν: ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θαυμακού, κ.κ. Ιάκωβος, ο εκπρόσωπος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Παρασκευής Μαζίου, Αρχιμανδρίτης κ.κ, Χρυσόστομος και ο ηθοποιός, συγγραφέας και μουσικός κ.κ. Τζόναθαν Τζάκσον. Ενώ για τον τόμο μίλησαν : ο Μητροπολίτης Λεμεσού κ.κ. Αθανάσιος και ο καθηγούμενος της Αγίας και Μεγίστης Μονής του Βατοπαιδίου κ.κ. Εφραίμ.  Πριν την παρουσίαση του βιβλίου, προεβλήθη ένα υψηλής αισθητικής ντοκιμα-ντέρ, με την ζωή του Γέροντος Ιωσήφ του Ησυχαστή, στο οποίο πρωταγωνίστησε ο κ.κ. Τζόναθαν Τζάκσον. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, αρκετοί Μητροπολίτες της ελλαδικής εκκλησίας, πολλοί υπουργοί και βουλευτές, ο Διοικητής του Αγίου Όρους κ-ος Αθανάσιος Μαρτίνος, προσωπικότητες από ο φάσμα του πολιτισμού και της πνευματι-κής μας ηγεσίας, ακαδημαϊκοί, αλλά και εκπρόσωποι της στρατιωτικής μας ηγεσίας.

Ήταν μια πολύ υψηλού ήθους εκδήλωση, αντάξια της σεπτής και ενάρετης προσωπικότητας της αγίας μορφής της εκκλησίας μας, του συγγραφέα του τόμου, Γέροντος Ιωσήφ του Ησυχαστού.  Ο δε τόμος, συνιστά ένα ηθικό κόσμημα, που δεν πρέπει να λείψει από την βιβλιοθήκη, κανενός σκεπτόμεου ανθρώπου, που αναζητά μέσα στην εκδοτική μας πανσπε-ρμία, κείμενα αυθεντικά, ηθικά τίμια και βαθύτατα ανθρώπινα. Θερμά συγχαρητήρια στην Αγία, Μεγίστη και Σεβασμία Μονή του Βατοπαιδίου και για αυτήν την εμπνευσμένη και ψυχοφελή της έκδοση. 

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »