Ο πολυτάλαντος ηθοποιός μας Δημήτρης Τσούτσης !

 Ο πολυτάλαντος ηθοποιός μας
Δημήτρης Τσούτσης !

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος


Με ένα εμπνευσμένο λυρικό κύτταρο και την στέρεα δραματική του αρματωσιά, κατήγε μια πλατιά και επιτυχημένη πορεία στο θεατρικό, κινηματογραφικό και τηλεοπτικό μας πεδίο, ο πολύπλαγκτος ηθοποιός μας Δημήτρης Τσούτσης. Επένδυσε με το υψηλό του δραματικό του ήθος, μεγάλες παραστάσεις του κλασικού και του σύγχρονου δραματολογίου και μας έδωσε ερμηνείες, που δικαίως τον καταξίωσαν στους σπουδαίους μύστες της υποκριτικής μας τέχνης. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά τη συμμε-τοχή του στις παραστάσεις : «Τα μεγάλα χρόνια» (1969) του Γεωργίου Ρούσσου, «Μολιέρος» (1969), «Τριαντάφυλλος το στήθος» (1990) του Τενεσί Ουίλιαμς – ραδιοφωνικό θέατρο στην ΕΡΑ κ.α. Στην μακρά και πολυεπίπεδη θεατρική του πορεία, ο αγαπημένος μας ηθοποιός συνεργά-στηκε με πλήθος

από τους κορυφαίους σκηνο-θέτες όπως τους :  Δημήτρη Μινωτή,  Αλέξη Σολωμό, Μίνω Βολανάκη, Σπύρο Ευαγγελάτο κ.α. και προσέδωσε μοναδική πνοή στους ήρωές τους, με την υποκριτική του δεινότητα και τη άρτια σκηνική του παρουσία. Αρετές που καταξίωσαν δραματικά το  ταλαντούχο μας ηθοποιό. Ενώ μακρά και δημιουργική υπήρξε και η συνεργασία του  με το Εθνικό Θέατρο. Ο Δημήτρης Τσούτσης είδε το φως της ζωής το 1932 και με την αποπεράτωση των γυμνασιακών του σπουδών και ενώ είχε διοριστεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, έχοντας ξεχωριστή έφεση για την τέχνη του θεάτρου, γράφτηκε κρυφά από τους δικούς του, στην Δραματική Σχολή του, μεγάλου μας θεατρανθρώπου και δασκάλου Πέλου Κατσέλη. Και αποφοιτώντας το 1967, ρίχτηκε στο παλκοσένικο, χτίζοντας σταθερά την εύκρατη θεατρική του πορεία. 


Παράλληλα συμμετείχε και στον κινηματογράφο, συμμετέχοντας σε μεγάλες ταινίες της δεκαετίας του ΄70 και ΄80 και αποτυπώνοντας και σε αυτό το πεδίο το πολυδύναμο υποκριτικό του τάλαντο. Μνημονεύουμε τις κινηματογραφικές του συμμετοχές στις ταινίες : «Ανοιχτή επιστολή» (1968), «Παπαφλέσσας» (1971) κ.α. που εξακόντισαν την καλλιτεχνική του παρουσία και τον έφεραν σε επαφή, με το ευρύτερο καλλιτεχνικό κοινό. Ενώ και στην μικρή μας οθόνη, ο Δημήτρης Τσούτσης είχε μια δημιουργική παρουσία, που τον κατέστησε από τους πιο δημοφιλείς και αγαπητούς μας ηθοποιούς. Μάλιστα η συμμετοχή του σε μερικά σήριαλ που σημείωσαν παταγώδη επιτυχία, εκτίναξαν την δημοφιλία του. Μνημονεύουμε  έτσι τις τηλεοπτικές του παρουσίες στις σειρές : «Λόβ Στόρυ» ( υποδύετο τον νονό της Λίλης στο Mega (1994-95), με τους αγαπημένους μας ηθοποιούς Τάσο Χαλικά και Κωνσταντίνα Μιχαήλ) και «Δύο Ξένοι» επίσης στο Mega 1997 (όπου υποδύετο τον καναλάρχη «Νικηφόρο Κασιμάτη» και παρτενέρ της επίσης έξοχης Ντίνας Κώνστα –«Ντένης Μαρκορά», ακόμα «Ακριβή μου Σοφία» (ΕΤ1 1990), «Εισβολή από άλλο πλανήτη» ( ΕΡΤ 1979), καθώς και στο «Θέατρο της Δευτέρας» την περίοδο 1973-1992 στην ΕΤ1. Ακόμα σημειώνουμε στο φάσμα της τηλεοπτικής του παρουσίας και την  παρουσίαση της εκπομπής που έκανε «Ένας γιατρός μεταξύ μας», την περίοδο 1980-81 στην ΕΤ1.


Ως πολυμερές καλλιτεχνικό ταλέντο ο Δημήτρης Τσούτσης, είχε ασχοληθεί με την ζωγραφική, στην οποία είχε και ιδιαίτερη κλίση. Πραγματοποίησε τέσσερις ατομικές και δυο ατομικές εκθέσεις, ενώ και στο πεδίο της συγγραφής, με μεράκι και ευαισθησία για το γράψιμο, εξέδωσε το αξιόλογο βιβλίο «To whom It may concern», με 272 μικρά κείμενα, με αυτοβιογραφικές αναφορές, σχόλια, ενθυμήσεις, κριτικούς σχολιασμούς της πραγματικότητας, τον έρωτα, το σέξ, τις αγαπημένες του μακαρονάδες, αλλά και τη γραμματική και το συντακτικό, αφού υπήρξε και ένας ακάματος θηρευτής της ελληνικής γλώσσας. Στις 3-2-2020 ο αγαπημένος μας ηθοποιός

εκδήμησε από τη ζωή, σε κλίμα καθολικής θλίψης, για την ευγενή και εμπνευσμένη υποκριτική του παρουσία. Δικαίως συγκαταλέγεται στους αξιόλογους μεταπολεμικούς μας ηθοποιούς.

Φιλμογραφία

Ανοιχτή επιστολή (1968)
Παπαφλέσσας /Η μεγάλη στιγμή του ’21 (1971)
Ιπποκράτης και δημοκρατία (1972)
Σουλιώτες (1972)
Αιχμάλωτοι του μίσους   (1972)
Ως την τελευταία στιγμή / Το μεγάλο παιχνίδι (1972)
Τα χρώματα της ίριδος (1974)
Η δίκη των δικαστών (1974)



Το παρόν κείμενό μας δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Παρασκήνιο".

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι M.Sc Δ/χος Μηχανικός Ε.Μ.Π.
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »