Ηθική μέθεξη, από την εμπνευστική ομιλία του Γέροντος Εφραίμ του Βατοπαιδινού, στον Άγιο Δημήτριο Μπραχαμίου, για τον Αγιασμό του Ανθρώπου

Ηθική μέθεξη, από την εμπνευστική ομιλία του Γέροντος Εφραίμ του Βατοπαιδινού, στον Άγιο Δημήτριο Μπραχαμίου, για τον Αγιασμό του Ανθρώπου

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Σε ένα κλίμα ηθικής έξαρσης, με την συγκλονιστική παρουσία πεντακοσίων και πέραν πιστών από όλη την Αθήνα, που δόνησαν κυριολεκτικά την εκκλησία και ιδίως νέων ανθρώπων – οι οποίοι προσέδωσαν ξεχωριστό τόνο στην εκδήλωση – έλαβε χώρα η ομιλία – πνευματική καθοδήγηση του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτη Γέροντος Εφραίμ, Αρχηγουμένου της Αγίας και Μεγίστης Μονής του Βατοπαιδίου, του Αγίου Όρους, την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου, στον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου Μπραχαμίου. Στον περικαλλή και μεγαλοπρεπή ναό του Μπραχαμίου, που λαμπρύνουν ηθικά και κραταιώνουν την ιερότητά του, απότμημα του Τιμίου Ξύλου εκ του Ζωοποιού Σταυρού, αλλά και λείψανα των Αγίων Δημητρίου του Μυροβλήτου, Νέστωρος, Νεκταρίου, Χαραλάμπους, Νικολάου του Πλανά, του Αγίου Λουκά του Ιατρού, Επισκόπου Κριμαίας και άλλων οσιομαρτύρων. Και στα πλαίσια του εορτασμού, των «Δημητρίων», που με ξεχωριστή ηθική μέριμνα και φροντίδα, εορτάζει κάθε χρόνο ο ναός, στην μνήμη του Μυροβλήτου Αγίου Δημητρίου. Φροντίδα και αγάπη, η οποία φέρει άφθιτη τη σφραγίδα του ανύσταγου θεολογικά, κοινωνικά και πολιτισμικά, ευσεβούς πατρός Ματθαίου Χάλαρη. Στην όμορφη, πολυφρόντιστη και καλαίσθητη περιοχή του Αγίου Δημητρίου, που μυροβολάει από το ωραίο της συνοικιακό χρώμα και την καλοσύνη των ευγενών ανθρώπων της. Ανθρώπων οι οποίοι σηκώνουν την κεφαλή απάνου από τα πνιγηρά κύματα της παθογενούς ηθικά εποχής μας και ενδιαφέρονται για  πνευματικές αξίες, ηθικούς στόχους και ιδανικά. Κεντρικό θέμα της εμπνευσμένης ομιλίας του Γέροντος Εφραίμ, που απηύθυνε ξεχωριστή τιμή, με την έρχομό του στον Άγιο Δημήτριο, ήταν ο «Αγιασμός του ανθρώπου». Ο αγιασμός του ανθρώπου σαν στάση ζωής, προκειμένου να βιώσει μέσ΄την ψυχή του με αισθητό τρόπο, την ύπαρξη του Θεού και μέσα από αυτή την μύχια ενεργή σχέση, να βρεί την εσωτερική του γαλήνη και ηθική ευτυχία και να απολαύσει τη δωρεά της άδυτης, «θείας ευφροσύνης του παραδείσου». Και αληθινά με την ευμέλεια και την άφατη γλυκύτητα του μοναστικού  λόγου του, αλλά και την αρωγή της πολυεδρικής θεολογικής του παιδείας, ο Γέροντας Εφραίμ, μας πρόσφερε μιαν ανεκλάλητη ηθική ανάταση, αφού πρωτίστως με την έμπεδη επιχειρηματολογία του, μας μύησε στην κυριολεξία, στην θεία επιταγή του αγιασμού του φθαρτού – άνευ αυτού - ανθρώπου και στην ανάτασή του, μέσα από την αγιαστική εμπειρία του Χριστού μέσα του. 

Μεταξύ άλλων τόνισε ο Γέροντας Εφραίμ, «Στις μέρες μας, ο αγιασμός δυστυχώς δεν είναι πρότυπο ζωής. Λησμονήσαμε την πνευματική υπόσταση του ανθρώπου και δεν έχουμε καταλάβει ότι σκοπός της ανθρώπινης ζωής είναι ο αγιασμός». Ενώ παρέθεσε και τα λόγια που του είχε ειπεί ο πάνσεπτος Άγιος των ημερών μας Παίσιος, όταν επισκεφθείς το κελί του Οσίου Παϊσίου στην Παναγούδα, τον είχε ερωτήσει «Γέροντα ποιος είναι ο ολοκληρωμένος άνθρωπος»; «Ο Άγιος» του απάντησε, ο ιερός Παίσιος. Και στην συνέχεια εμφατικά τόνισε «Πρέπει να έχουμε τέτοιο τρόπο ζωής, ώστε μέσα μας να υπάρχει με «αισθητό» τρόπο η Βασιλεία του Θεού». Η εκκλησία, μας προσφέρει την δυνατότητα της εμπειρίας του Θεού, της κοινωνίας του Αγίου Πνεύματος. Μόνο η εν Χριστώ ζωή και κοινωνία αναπαύει τον άνθρωπο. Και αυτό γίνεται πραγματικά όταν ο πιστός τηρεί τις εντολές του Θεού». Λόγια διάστικτα από την θεολογική εμβρίθεια του του σεπτού Γέροντος Εφραίμ, αλλά και γεμάτα αγάπη για τον άνθρωπο, που τον προσκαλεί, να εγκαταλείψει τις φθαρτές απολαύσεις της καθημερινότητας και τα κίβδηλα πρότυπα ζωής, που κέντρο έχουν την χλιδή, τον πλούτο και τις καταναλωτικές ανέσεις και μέσα από την εν Χριστώ κοινωνία, να βιώσει το αληθινό νόημα της ζωής του. Που δεν είναι άλλο από την αναγωγή του στις υψηλές ηθικές σφαίρες της ορθοδοξίας μας.  Ακόμα ο Γέροντας Εφραίμ, αναφέρθηκε στην καθοδηγητική ομιλία του, στον μείζονα ρόλο που διαδραματίζουν στην ζωή μας οι μοναχοί, για να μας κρατήσουν σε ευσταθή πλεύση. Σημείωσε «Πνευματικοί οδηγοί στην οδό της Θεογνωσίας είναι οι μοναχοί, οι οποίοι, κατά τον Άγιο Ιωάννη της Κλίμακος, είναι τα πνευματικά φώτα, των εν τω κόσμω πιστών. Οι μοναχοί αρνούνται όχι τους ανθρώπους, αλλά το φρόνημα το αμαρτωλό του κόσμου, ποθώντας το θέλημα του Θεού. Ο Άγιος Ισαάκ ο Σύρος τονίζει τη Θεία Πρόνοια ως φώς και φωτιά στην ψυχή του πιστού, γεγονός που του αυξάνει την ολοκληρωτική αφιέρωση στο Θεό». 

Με την αποπεράτωση της έξοχης ομιλίας του Γέροντα, επακολούθησε Ενοριακό Αρχονταρίκι περί της 8:30 μ.μ. στην υπόγεια πελώρια και καλαίσθητη αίθουσα του Αγίου Δημητρίου, όπου ο Γέροντας, πλαισιούμενος από τον Πατέρα Ματθαίο, απάντησε με αγάπη και εξαντλητική υπομονή, σε πολυάριθμα ερωτήματα ιδίως των νέων ανθρώπων – αναφορικά με τις ανθρώπινες σχέσεις, τις ηθικές τους αγωνίες στην δύσβατη εποχή μας, την καθοδήγηση των νεαρών μαθητών, την μακρά πορεία προς τον αγιασμό κ.α. – που είχαν κατακλύσει ασφυκτικά την αίθουσα. Και έδινε άλλωστε σε όλους όσοι είχαμε την τιμή να παρακολουθήσουμε την εμπνευστική αυτή ομιλία του Αρχηγούμενου της Αγίας και Μεγίστης Μονής του Βατοπαιδίου, του Αγίου Όρους κ.κ. Εφραίμ, ξεχωριστή χαρά και ελπίδα για έξοδο από τον τούνελ  - στο οποίο μας έχει βυθίσει ο καταναλωτισμός και η ηθική αποστασία από τον λόγο του Θεού – η κατακλυσμιαία παρουσία της νεολαίας, που «βύθισε» την αίθουσα.

Στην συνέχεια έλαβε χώρα κατανυκτική αγρυπνία, χοροστατούντος του Γέροντος Εφραίμ, στον Άγιο Δημήτριο, σε ένα κλίμα αληθινά ηθικής μυσταγωγίας και έκλεισε έτσι η 4-η εορταστική ημέρα των «Δημητρίων», που με τόση ηθική επιμέλεια και αγάπη για τους ενορίτες, υλοποιεί κάθε χρόνο ο ιερός ναός του Αγίου Δημήτρίου, στην μνήμη του Μυροβλήτου Αγίου μας Δημητρίου και με τις ανύσταγες προσπάθειες τόσο του Πατρός Ματθαίου, όσο και των άλλων ιερέων του ναού. Να σημειώσουμε ακόμα το πολυεδρικό κοινωνικό και ανθρωπιστικό έργο που πραγματώνει η ενορία του Αγίου Δημητρίου και σε μια προσπάθεια να μην διαρραγεί ο κοινωνικός ιστός της περιοχής, στις αλγεινές οικονομικά μέρες που διάγουμε, στο φάσμα της σίτισης, της στέγασης και της φαρμακευτικής βοήθειας των αδυνάτων, με τις άοκνες φροντίδες των ευσεβών ιερέων του ναού, Πρωτοπρεσβύτερου π. Λουκά Γκέκα, Πρωτοπρεσβύτερου π. Ματθαίου Χάλαρη, Πρωτοπρεσβύτερου π. Γεώργιου Κυριακόπουλου και Πρωτοπρεσβύτερου π. Ευάγγελου Νικήτα, αλλά και του εργώδους Φιλοπτώχου Ταμείου και Ενοριακού Συμβουλίου.

Εκφράζουμε την άμετρη ευλάβειά μας, στο Γέροντα Εφραίμ, καθηγούμενο της Αγίας και Μεγίστης Μονής του Βατοπαιδίου, του Αγίου Όρους και τις ηθικές ευχαριστίες μας,  για την ανεκλάλητη ηθική ανάταση και πνευματική καθοδήγηση που με αγάπη Θεού μας προσέφερε, με την εμπνευστική ομιλία του. Και ευχόμαστε ο μεγαλοδύναμος Θεός, να του χαρίζει υγεία, θεολογική και πνευματική ευπραξία. Τέλος ευχαριστούμε όλους τους συντελεστές του ιερού ναού του Αγίου Δημητρίου και ιδίως τον πρωτοπρεσβύτερο και προϊστάμενό του πατέρα Ματθαίο Χάλαρη, που με τις πολυήμερες εκδηλώσεις των «Δημητρίων», μας προσφέρουν την ηθική μέθεξη, των ατίμητης αξίας Αγιορείτικων και Επισκοπικών Λόγων. Ο πανάγαθος Θεός, να είναι αρωγός, στο άξιο και έντιμο έργο τους.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »