Ο θρυλικός Στέλιος Κυριακίδης, με τον χρυσό άθλο του στην Βοστώνη, ξεσηκώνει την μεταπολεμική Αθήνα !

Ο θρυλικός Στέλιος Κυριακίδης,  με τον χρυσό άθλο του στην Βοστώνη,
ξεσηκώνει την μεταπολεμική Αθήνα !

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Και ενώ η θλίψη και η καταχνιά της αλήστου μνήμης γερμανικής κατοχής, έχει κληροδοτήσει ένα πέπλο ηθικού ζόφου στην πανέμορφη Αθήνα, σε αυτά τα πρώτα μεταπελευθερωτικά της χρόνια, υπήρχαν και γεγονότα που ανέτειναν ηθικά τους Αθηναίους και προξενούσαν έξαρση στη λαϊκή ψυχή. Ένα τέτοιο γεγονός ήταν ο θρίαμβος του έλληνα δρομέα Στέλιου Κυριακίδη, στον περίφημο μαραθώνιο της Βοστώνης. Σε αυτό το πλαίσιο στα τέλη Απριλίου του 1946, οι αθηναϊκές εφημερίδες βούιξαν στην κυριολεξία, από το μέγιστο αθλητικό επίτευγμα του έλληνα δρομέα Στέλιου Κυριακίδη, που τερμάτισε πρώτος στον παγκοσμίου κύρους Μαραθώνιο της Βοστώνης.  Ο σπουδαίος έλληνας αθλητής συναγωνιζόμενος με 158 άλλους αθλητές, που αποτελούσαν την αφρόκρεμα του παγκόσμιου στίβου, είχε πετύχει να τερματίσει πρώτος και να γράψει έτσι μια χρυσή σελίδα ιστορίας, στο ξεχασμένο μέσα στην κατοχή, ελληνικό αθλητισμό.

Ο Κυριακίδης λοιπόν είχε καταγάγει μια περίλαμπρη νίκη στην Μέκκα του μαραθωνίου, αλλά  δεν ήταν μόνον αυτό. Είχε παράλληλα πετύχει και το δεύτερο παγκόσμιο ρεκόρ, μετά τον περίφημο Ιάπωνα Σού. Η εξαίρετη επίδοσή του ήταν 42.195 μέτρα, σε 2 ώρες και 29 πρώτα λεπτά και 27 δεύτερα ! Την δεύτερη θέση στον Μαραθώνιο είχε καταλάβει ο Αμερικανός Τζόνι Κέλι, υπολειπόμενος 2 λεπτά από τον Κυριακίδη και η κατάταξη περιελάμβανε ακόμα μέσα, σπουδαίους βετεράνους μαραθωνοδρόμους, που είχαν απολέσει την νίκη, από τον απίστευτο έλληνα δρομέα. Ήταν αναμενόμενο λοιπόν με την επάνοδό του στην Ελλάδα, ο ξακουστός πλέον σε όλον τον κόσμο έλληνας δρομέας, να απολαύσει τιμές σαν ένας νέος Φειδιπίδης του «νενικήκαμεν». Από όλες τις συνοικίες της πόλης, Αθηναίες και Αθηναίοι είχαν συρρεύσει στο κέντρο της Αθήνας, για να υποδεχτούν τον εθνικό ήρωα. Αλλά και η πολιτική και αυτοδιοικητική μας ηγεσία, πέραν του λαού των Αθηνών, τίμησε δεόντως τον μεγάλο έλληνα δρομέα.  Ειδικότερα ο Δήμος της Αθήνας, του απένειμε το «Μετάλλιον της πόλεως των Αθηνών». Ο έλληνας αθλητής αφίχθη αεροπορικώς στην Αθήνα, στις 23 Μαΐου του 1946 και με την προσγείωση του αεροπλάνου που τον μετέφερε στο Ελληνικό, επικράτησε πανδαιμόνιο. Πλήθος κόσμου, πρόσμενε ένδακρυς από συγκίνηση τον έλληνα ήρωα Στέλιο Κυριακίδη. Ενώ μια δεύτερη έκπληξη τον περίμενε λίγο αργότερα στην Πύλη του Αδριανού, από μια μεγαλύτερη σε παλμό και ένταση  συγκέντρωση, για να τον επευφημήσει πρωτοστατούντος, του υπηρεσιακού Δημάρχου Αθηνών, στρατηγού Πιτσίκα.  Και η κορύφωση των συναισθημάτων του αθηναϊκού λαού, θα αποτυπωθεί στις 5:30 το απόγευμα στην Πλατεία Συντάγματος, όπου του έγινε υποδοχή εθνικού ήρωα. Ο συνωστισμός που επικράτησε και η προσέλευση του κόσμου, σε αυτή την τρίτη κορυφαία υποδοχή του Στέλιου Κυριακίδη, δεν περιγράφονται. Σημαιοστολισμός, φιλαρμονική και ατέρμονα «ζήτω», που έσκιζαν τον αέρα, έδιναν τον τόνο της έξαρσης της λαϊκής ψυχής, που πανηγύριζε μια νίκη, μετά την καταχνιά, της οδυνηρής γερμανικής κατοχής.

Επαρίστατο στην  υποδοχή σύσσωμη και η ελληνική κυβέρνηση, πρωτοστατούντος του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Τσαλδάρη, που υπεδέχθη τον ήρωα έλληνα αθλητή, στα προπύλαια των παλαιών ανακτόρων, την σημερινή Βουλή. Και ο έλληνας μαραθωνοδρόμος κατάφορτος από συγκίνηση, για την μεγάλη τιμή που του απέδιδε ο λαός και η πατρίδα επίσημα, είχε γεμίσει από δάκρυα στα μάτια. Εξάλλου το βράδυ της ίδιας ημέρας, θα ακολουθήσει μια ακόμα τελετή από τον Δήμο της Αθήνας, στο Δημαρχείο της πόλης. Ο στρατηγός Πιτσίκας, που εκτελούσε χρέη υπηρεσιακού Δημάρχου και αφού προηγήθηκαν τιμητικές προσφωνήσεις στον έλληνα αθλητή και από άλλους δημοτικούς παράγοντες για την ηθική ανάταση που προσέφερε στον αθηναϊκό λαό, του επέδωσε το «Μετάλλιο της πόλεως των Αθηνών». Αλλά άξιζε ο Στέλιος Κυριακίδης, όλη αυτή την ηθική αίγλη και τις τιμές που του απέδωσαν, διότι είχε κατορθώσει πέρα από τη ανάταση που πρόσφερε στο πτοημένος γένος μας, να καταστήσει την Ελλάδα παγκοσμίως γνωστή για την επιτυχία της και παράλληλα να αναρριπίσει την σπουδαία ιστορική μνήμη, του αρχαίου μαραθωνοδρόμου Φειδιπίδη, με το θρυλικό «νενικήκαμεν» ! Ο αθηναϊκός τύπος αφιέρωσε και αυτός πολύ δημοσιογραφικό χώρο και μελάνι για να αποδώσει τις προσήκουσες τιμές, στον θρυλικό μας μαραθωνοδρόμο. Αφιερώματα, φωτογραφίες, πλήθος εγκωμιαστικών σχολίων και άλλα αντίστοιχα, αποτύπωσαν την ένθερμη υποδοχή και ηθική αναγνώριση του ελληνικού τύπου, προς τον έξοχο Στέλιο Κυριακίδη. Έτσι εκινείτο το ιστορικό μας εκκρεμές τον Απρίλιο του ΄46, προσφέροντας μερικές μέρες ηθικής μεγαλουργίας και ανάτασης, με τον άθλο στον Μαραθώνειο της Βοστώνης, του θρυλικού Στέλιου Κυριακίδη !

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »