Ο υψιπετής Ηλείος υπουργός, Ιωάννης Γιαννόπουλος
Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Στις πολιτικές φυσιογνωμίες που διέλαμψαν με την μακραίωνη παρουσία τους και αποτύπωσαν αδρά τα βήματά τους στο πολιτικό στερέωμα της Ηλείας, ανήκει και ο αοίδιμος Ιωάννης Γιαννόπουλος. Από της πολιτικής του παρουσίας και εντεύθεν, εξελέγετο αδιαλείπτως βουλευτής και παρήγε αξιόλογο κοινοβουλευτικό έργο, ενώ την εποικοδομητική πολιτική του παρουσία πάντοτε επικουρούσε η υψηλής ευαισθησίας κοινωνική του συμμετοχή. Ανέλαβε πολλές φορές χαρτοφυλάκιο σε κεντρογενείς κυβερνήσεις και ως επιστέγασμα της επίζηλης νομικής του παιδείας ήρθε το 1964 η ανάληψη της προεδρίας της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής της Βουλής. Ο Ιωάννης Γιαννόπουλος είδε το φώς της ζωής το 1895 στον Πύργο. Μετά τις εγκύκλιες γυμνασιακές του σπουδές ακολούθησε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Συνέχισε μετα-πτυχιακό κύκλο σπουδών στα Πανεπιστήμια Λειψίας, Χαϊδελβέργης, Φράιμπουργκ και Μονάχου. H «κατάληψη» αυτών των επιστημονικών προπυργίων σε μια εποχή μάλιστα που η ανώτερη παιδεία δεν ήταν προσιτή για όλους, αδιαφιλονίκητα έδωσε την δυνατότητα moutatis moutandis στον νεαρό τότε Γιάννη Γιαννόπουλο, να ανοίξει μαζί με την υλοποίηση του ονείρου για κοινωνική ανέλιξη και τις επτασφράγιστες πόρτες των πολιτικών του στόχων. Ολοκληρώνοντας τις μεταπτυχιακές του σπουδές κατέβηκε στον Πύργο και άσκησε δικηγορία.
Με την ευήθη παρουσία του καταξιώθηκε σύντομα στην συνείδηση του κόσμου, κάτι που τον συνεξώθησε άλλωστε στο να αναμιχθεί ενεργά στα κοινά. Έτσι εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Ηλείας υπό το κόμμα των Ελευθεροφρόνων το 1926. Έκτοτε εκλέγονταν συνεχώς και δέσποζε στα πολιτικά μας δρώμενα. Ειδικότερα βουλευτική έδρα κατέλαβε και πάλι το 1932 και το 1936 επίσης υπό το Κόμμα των Ελευθεροφρόνων, το 1946 υπό το Κόμμα των Εθνικών Φιλελευθέρων, το 1950 υπό το Δημοκρατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα του Γεωργίου Παπανδρέου, το 1956 και το 1958 υπο την Δημοκρατική Ένωση, τέλος το 1961, το 1963 και το 1964 υπο την Ένωση Κέντρου. Πολλές φορές τιμήθηκε με την ανάθεση χαρτοφυλακίου μέσα από το οποίο παρήγε αξιόλογο έργο. Για πρώτη φορά υφυπουργοποιήθηκε αναλαμβάνοντας Υφυπουργός Τ.Τ.Τ. το 1950 στην κυβέρνηση Σοφοκλή Βενιζέλου. Χρημάτισε ακόμα υπουργός Άνευ Χαρτοφυλακίου με καθήκοντα υφυπουργού Οικονομικών στο ίδιο κυβερνητικό σχήμα (1950-1951). Αλλά και υπουργός Άνευ Χαρτοφυλακίου επίσης στα κυβερνητικά σχήματα του Γεωργίου Παπανδρέου κατά τα έτη 1963 και 1964-1965. Στην εργώδη υπουργική του θητεία καταγράφεται το 1950-51 η θεσμοθέτηση του κώδικα για τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων. Ενώ τιμώντας την επίζηλη νομική του κατάρτιση όπως προαναφέραμε του ανετέθη το 1964 η προεδρία της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής της Βουλής. Παράλληλα με την πολυποίκιλη πολιτική του παρουσία, ο Ιωάννης Γιαννόπουλος κατέλειπε αξιόλογη αρθρογραφία και συγγραφικό έργο, στο οποίο ξεχωρίζει το επιστημονικό του πόνημα «Αστική Οικονομία και Σοσιαλισμός». Ο Ιωάννης Γιαννόπουλος ως άνθρωπος υπήρξε πολύ προσηνής και απλός. Πάντοτε τον κατευόδωνε το μέτρο και η φρόνηση. Για τούτο και κατέκτησε περίοπτη θέση στο πάνθεον των πολιτικών προσωπικοτήτων της Ηλειακής κοινωνίας. Απεβίωσε το 1972 έχοντας διαγράψει μια καμπύλη δημιουργικής πολιτικής παρουσίας και πολύπλευρου κοινωνικού έργου.
Το παρόν κείμενο και οι φωτογραφίες του αοίδιμου Ηλείου πολιτικού, Ιωάννη Γιαννόπουλου, είναι απόσπασμα από το κυκλοφορούν βιβλίο μας – Βιβλιοπωλείο «ΠΑΝΟΡΑΜΑ», Αμαλιάδος – «Οι Πολιτικοί άνδρες της Ηλείας» και υπάγονται σε πνευματικά δικαιώματα.
Στην 1-η φωτογραφία : Ο αοίδιμος υπουργός και διαπρεπής νομικός της Ηλείας, Ιωάννης Γιαννόπουλος.
Στην 2-η φωτογραφία : Ο αλησμόνητος πολιτικός από τον Πύργο, ως κουμπάρος σε γάμο στην Γαστούνη.
*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr