Ευλαβικό προσκύνημα στον Άγιο Αρτέμιο Παγκρατίου !

Ευλαβικό προσκύνημα στον Άγιο Αρτέμιο Παγκρατίου !

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Με την κατακλυσμιαία συμμετοχή του λαού του 2-ου Διαμερίσματος, αλλά και πλήθους άλλων Αθηναίων απο τις γύρω περιοχές του Παγκρατίου – που είχαν μετατρέψει την ευλαβική εκδήλωση της εορτής του Αγίου Αρτεμίου σε λαοθάλασσα – έλαβε χώρα εχτές 20-20-2017, στο  κυριώνυμο ναό του Αγίου Αρτεμίου, η εορτή της  μνήμης του μεγαλομάρτυρος Αρτεμίου, προστάτη της Ελληνικής Αστυνομίας, που με ανείπωτη ηθική αφοσίωση και ευλάβεια προς τον Χριστό, θυσιάστηκε καίτοι ορισθείς Αυγουστάλιος της Αλεξανδρείας από τον Μέγα Κωνσταντίνο, για να προασπίσει τους χριστιανούς της Αντιοχείας, που εδιώκοντο από τον Ιουλιανό.

Μέσα στο γλυκύ λιόγερμα του Φθινοπωρινού απογευματινού, δέσποζε η λαμπροστόλιστη εκκλησία του Αγίου Αρτεμίου και γέμιζε με ξεχωριστή ηθικήν ανάταση, τη παλιρροϊκό κύμα του κόσμου, που προσήλθε ευλαβικά για να τιμήσει τον ιερό Αρτέμιο. Με τους πιστούς να προσκυνούν με άφατη κατάνυξη τι εικόνες της Αγίας Ματρώνας, του Αγίου Γερασίμου και του Αγίου βεβαίως Αρτεμίου, που συνεόρταζαν. Οι κυρίες του φιλοπτώχου ταμείου της εκκλησίας, με την αρωγή του ενοριακού συμβουλίου, με ιδιαίτερη φροντίδα και αγάπη, είχαν μεριμνήσει για εορταστεί άρτια και με όλην ην επιβαλλόμενη επισημότητα και μεγαλοπρέπεια, η εορτή του Αγίου. Στην λειτουργία χοροστάτησε ο σεπτός ιεράρχης Μητροπολίτης Μεθώνης κ-ος Κλήμηντας, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου εν άλλοις, συνεπικουρούμενος από τους σεβάσμιους ιερείς τόσο του Αγίου Αρτεμίου, Αρχιμανδρίτη  Ιγνάτιο Σαξαμπάνη, Αρχιμανδρίτη Άγγελο Ανθόπουλο, Πρωτοπρεσβύτερο Δημήτριο Γιαννόπουλο και Πρωτοπρεσβύτερο Γεώργιο Τσαπάρα, όσο και από άλλους ναούς, που παρέστησαν για να δοξάσουν την ηθική μνήμη του οσίου μεγαλομάρτυρος.

Μετά τον εόρτιο εσπερινό, επακολούθησε εκλιτάνευση της ιερής εικόνος του Αγίου Αρτεμίου, αλλά και των οσίων λειψάνων του μεγαλομάρτυρος, στους κεντρικούς δρόμους του Παγκρατίου και υπο τους γλυκείς παιάνες της μπάντας του Δήμου Αθηναίων, που με υψηλό αίσθημα προσφοράς, προσήλθε για να τιμήσει τον Άγιο Αρτέμιο, προσδίδοντας με την παρουσία και τους ήχους της, ένα μοναδικό χρώμα στην ιερά πομπή. Ενώ διάστικτοι από συγκίνηση και ευλάβεια, οι κάτοικοι του Παγκρατίου, έραιναν με άνθη την σεπτή εικόνα του μεγαλομάρτυρος Αρτεμίου, επικαλούμενοι την ευλογία του, για να τους δώσει δύναμη και κουράγιο, να ανταπεξέλθουν στους δύσκολους και τρικυμισμένους ηθικά καιρούς μας.

Με την επάνοδο της πομπής στον ναό, ο Μητροπολίτης κ-ος Κλήμηντας διαβίβασε το κατάφορτο από αγάπη μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ-ου Ιερωνύμου και τόνισε εμφατικά, πως η πίστη στον Χριστό δεν θα μας αφήσει ποτέ. Πέρα και πάνω από τις οιεσδήποτε ηθικές και οικονομικές ταλαιπωρίες που υφίστανται σήμερα στην πατρίδα μας πολλοί άνθρωποι επεσήμανε ο κ-ος Κλήμηντας, η αληθινή πίστη στον Χριστό μας, θα είναι ασπίδα ηθικής προστασίας για αποτροπή κάθε κατάρρευσης.

Την ιερή μνήμη του μεγαλομάρτυρος Αρτεμίου, πέρα από τον πολυπληθή ναό των Αθηνών, τίμησαν και πλήθος προσωπικοτήτων από το φάσμα των γραμμάτων και των τεχνών, αλλά και τιμητικές αντιπροσωπείες της Ελληνικής Αστυνομίας, της οποίας ο όσιος Αρτέμιος είναι προστάτης, αλλά και του Πολεμικού μας Ναυτικού.

Παρόντες και εμείς δυναμικά εκεί, με στελέχη της αυτοδιοικητικής πρωτοβουλίας «Η Αθήνα είμαστε εμείς», για να τιμήσουμε τον σεπτό μάρτυρα της Χριστιανοσύνης μας και να αντλήσουμε δυνάμεις, από την ακήρατη ηθική μορφή του. Και του χρόνου με υγεία και ο Άγιος Αρτέμιος, να σκέπει με την ευλογία του άξια βήματά σας και να σας χαρίζει υγεία, προκοπή και κάθε ηθική ευτυχία.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »