Έκφραση τιμής στον Όσιο Μελέτιο, ναός Αγίου Μελετίου Σεπολίων

Έκφραση τιμής στον Όσιο Μελέτιο, ναός Αγίου Μελετίου Σεπολίων

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Με κατάνυξη και άφατη ευλάβεια εορτάστηκε εχθές 1-η Σεπτεμβρίου αρχή της Ινδίκτου, οπότε εκκινά και το καινούριο εκκλησιαστικό μας έτος, η εορτή του Οσίου Μελετίου, που υπήρξε έξοχη μορφή του μοναστικού βίου και λάμπρυνε με την θεολογική παρουσία του την Ορθοδοξία μας. Πλήθος κόσμου έτσι συνέρρευσε στον ομώνυμο ναό του Αγίου Μελετίου στα Σεπόλια, για να αποτίσει φόρο τιμής στη σπουδαία αυτή μορφή μοναχισμού και να αντλήσει ηθική δύναμη από την θεία χάρη και την ευλογία του. 

Να σημειώσουμε ότι ο Όσιος Μελέτιος, που γεννήθηκε το 1035 μ.Χ. στη Μουταλάσκη της Καππαδοκίας, από νεαρή ηλικία ξεχώρισε για το υψηλό θρησκευτικό του συναίσθημα, αλλά και την ακλόνητη προσήλωσή του στα ηθικά ιδεώδη της ορθοδοξίας. Αφού περιηγήθηκε εκκλησιαστικά στην Θεσσαλονίκη, στην Θήβα και δη στη Μονή του Αγίου Γεωργίου και εν συνεχεία στη Μονή Σαγματά, ίδρυσε Ιερά Μονή στον Κιθαιρώνα, όπου και έζησε μέχρι την εκδημία του. Στον Κιθαιρώνα άλλωστε βρίσκεται και η τιμία κάρα του.

Στον περικαλλή ναό λοιπόν του Αγίου Μελετίου,  εψάλη ο πανηγυρικός εσπερινός χοροστατούντος του σεπτού Επισκόπου Σαλώνων κ.κ. Αντωνίου και συλλειτουργούντων τον αξιοτίμων ιερέων του ναού πατέρων κ.κ. Καλημέρη Δημητρίου, Γκανά Ευαγγέλου και Σταθόπουλου Γεωργίου. Μετά τον εσπερινό επακολούθησε εκλιτάνευση της ιερής εικόνος του Οσίου Μελετίου, με την επικουρία της Φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων, που σκόρπισε με τους παιάνες της, τα πιο γλυκά και χαρμόσυνα συναισθήματα στο χριστεπώνυμο πλήθος. Άφατος λυρισμός και συγκίνηση κατέβαλλε τους πιστούς, που έραιναν με άνθη την εικόνα και εδέοντο στον Όσιο Μελέτιο, να τους χαρίζει υγεία, ηθική δύναμη και κουράγιο. Για μιαν ακόμα φορά, άψογα τα μέτρα της Διεύθυνσης Τροχαίας Αθηνών, με την ηθική φροντίδα του ακάματου εργάτης της αξιοτίμου Διευθυντή της και Αστυνομικού Διευθυντή Αθηνών κ-ου Γιώργου Διαμαντόπουλου, που εξασφάλισε με την φροντίδα του, την άψογη πραγματοποίηση της πομπής. Αξιοσημείωτη ακόμα η μέριμνα του φιλοπτώχου ταμείου και των εθελοντών της ενορίας του Αγίου Μελετίου, που με αγάπη και ευλάβεια, πρόφεραν τα μέγιστα, για την υποδειγματική υλοποίηση της λιτανείας.

Με την επάνοδο της εικόνας στην εκκλησία, ο σεπτός ιεράρχης Επίσκοπος κ.κ. Αντώνιος- που διακρίνεται για την πολυμερή παιδεία του – διαβίβασε τις εγκάρδιες πατρικές ευχές του αξιαγάπητου και πάνσεπτου προκαθήμενου της Ελλαδικής Εκκλησίας, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου και τόνισε εμφατικά την ανάγκη, όλοι οι παριστάμενοι με οδηγό τον ενάρετο βίο του Οσίου Μελετίου, να αντλήσουν από τα ιερά νάματα της Ορθοδοξίας και να πορευτούν σε δρόμου αγάπης και ηθικής ευποιίας.

Παρόντες και εμείς δυναμικά, στην ιερή αυτή γωνιά την αγαπημένης μας Αθήνας, τον Άγιο Μελέτιο Σεπολίων, με τον επικεφαλής της κοινωνικής πρωτοβουλίας «Η Αθήνα είμαστε εμείς» κ-ο Χρήστο Τεντόμα και άλλα αυτοδιοικητικά και κομματικά στελέχη, για να προσκυνήσουμε ευλαβικά τον Όσιο Μελέτιο και να αποθησαυρίσουμε ηθικά, τον ιδεοφόρο και ενάρετο εκκλησιαστικά βίο του. 

Χρόνια Πολλά και του Χρόνου με υγεία και ο Όσιος Μελέτιος, να χαριτώνει τις ζωές μας και να μας χαρίζει υγεία και ηθική ευημερία.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »