Ηθικός αίνος για το εορτασμό του Προφήτη Ηλία, στον Προφήτη Ηλία Παγκρατίου

Ηθικός αίνος για το εορτασμό του Προφήτη Ηλία, στον Προφήτη Ηλία Παγκρατίου

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Με την πάνδημη συμμετοχή του κόσμου, που στην κυριολεξία κατέκλυσε την ευρύτερη περιοχή του Παγκρατίου, εορτάστηκε χθές Τετάρτη 19-7-17, στον ομώνυμο ναό του Προφήτη Ηλία Παγκρατίου, η μνήμη του προφήτη Ηλία, προστάτη εν άλλοις των Αρτοποιών και των Γουναράδων. Του Ηλία του Θεσβίτη, που με τον ενάρετο βίο του και την απαρασάλευτη πίστη του στον Θεό, σφράγισε το πνευματικό ήθος της Ορθοδοξίας. Τόσο βαθιά και δυνατή ήταν η πίστη του ερημίτη Ηλία, που κατά την βίβλο κατέβασε τρεις φορές φωτιά από τον ουρανό, ενώ επίσης κατά την βίβλο με την γλώσσα του εν είδει θαύματος, εμπόδισε την βροχή και δεν έβρεξε για τρεισήμισι χρόνια. Ακολούθως στον κραταιό της Ορθοδοξίας μας προφήτη Ηλία, αποδίδεται και η ανάσταση του νεκρού γιού της Σαραφθίας χήρας.


Στον κατάμεστο ναό του Προφήτη Ηλία Παγκρατίου, του εσπερινού χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεθώνης και Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος κ-ος Κλήμης, που με τον πολυδύναμο θεολογικά λόγο του, συνέγειρε ηθικά τους πιστούς, αναφερόμενος σε σημεία της Παλαιάς Διαθήκης για τον ιερό Ηλία, αλλά και στον ενάρετο χριστιανικό βίο του, ο οποίος αποτέλεσε ηθικά σηματωρό στο φάσμα της Ορθόδοξης πίστης. Τον επίσκοπο κ-ο Κλήμη, συνεπικουρούσαν συλλειτουργώντας κληρικοί τόσο από τον ναό, όσο και την περιοχή του Παγκρατίου. Με το πέρας του εσπερινού, επακολούθησε εκλιτάνευση της ιεράς εικόνας του Προφήτη, γύρω από του κεντρικούς δρόμους του Παγκρατίου, με την κατακλυσμιαία συμμετοχή του κόσμου, οποίος με υποδειγματική ευλάβεια και κατάνυξη συμμετείχε στον ηθικό αίνο, για την κορυφαία φυσιογνωμία της Ορθοδοξίας μας. Από τις κατάμεστες πολυκατοικίες του Παγκρατίου, οι κάτοικοι έραιναν με άνθη την εικόνα του Προφήτη Ηλία και προσεύχονταν κατανυκτικά στην μνήμη του, για να αντλήσουν δυνάμεις και να υπερπηδήσουν τα εμπόδια της άνυδρης ηθικά και πνευματικά εποχής μας, που ένεκα της ηθικής απληστίας, αλλά και της απομάκρυνσης από τον λόγο του Κυρίου, αναπόδραστα οδήγησε και στην οικονομική κατάρρευση.


Κατά την απόλυση και την επιστροφή της πομπής στον ναό, ο επίσκοπος κ-ος Κλήμης, απηύθυνε από καρδιάς έναν ζεστό λόγο έμπλεο από ορθόδοξο ήθος, καλώντας τους πιστούς να ακουμπήσουν ηθικά πάνω στην εκκλησία και μέσα από τα πνευματικά της νάματα, αλλά και τον ορθόδοξο τρόπο ζωής που προτάσσει την ΑΓΑΠΗ και την ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ προς τους κοινωνικά αδυνάτους, να αναβαπτισθούν ηθικά και να ξεπεράσουν με την δύναμη του Θεού, κάθε αντιξοότητα στην δίσεκτη ηθικά εποχή μας. Περαίνοντας ο θεοφιλέστατος επίσκοπος, διαβίβασε μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, με την ευκαιρία της εορτής του προφήτη Ηλία, που συγκίνησε τους πιστούς, διάστικτο καθώς ήταν από χριστιανική αγάπη, αλλά και την παραίνεση, υιοθετώντας το πνευματικό και ηθικό πρότυπο του ιερού Ηλία, να αποτινάξουμε τις τοξίνες του εγωϊσμού της πνευματικά άρρωστης εποχής μας, με οδηγό την ηθική υπεροχή της Ορθοδοξίας, να χτίσουμε ένα χριστιανικό τρόπο ζωής.

Εν συνεχεία το λόγο έλαβε ο προϊστάμενος του ναού του Προφήτη Ηλία Αρχιμανδρίτης πατέρας Κωνσταντίνος Σκαρτούλης, που ευχαρίστησε ευγενώς τον επίσκοπο κ-ο Κλήμη, για την ηθική τιμή-συμμετοχή του στην εορτή, τους ιερείς που με ξεχωριστή ευλάβεια συλλειτούργησαν, τους πιστούς για την πάνδημη συμμετοχή τους, το φιλόπτωχο ταμείο και το βοηθητικό προσωπικό του ναού, για την σημαντική συνδρομή τους, τις δημόσιες αρχές και την φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων, για την ευγενική συμμετοχή και συμβολή τους στην άρτια διοργάνωση της θρησκευτικής πανηγύρεως του Προφήτη Ηλία, αλλά και τους θεσμικούς φορείς που τίμησαν την εκδήλωση.

Αλλά ας ομιλήσει και ο πρωτόθρονος και οικουμενικός ποιητής μας Οδυσσέας Ελύτης, για τις εορτές του Προφήτη Ηλία, στις οποίες συμμετείχε με τον ψάλτη πατέρα του τα παιδικά του καλοκαίρια, στα πανέμορφα και γραφικά ξωκλήσια των βουνών. «Αυτό το φοβερό μίγμα από θυμάρι και λιβάνι, με οδηγούσε σε μια μοναδική ψυχική μεταρσίωση. Και όποιος δεν την έχει νιώσει, του λείπει το εσωτερικό βάρος» !!! Οι φωτογραφίες της εορτής, είναι από τον ορθόδοξου ήθους ιστοχώρο http://orthodoxia.info τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά.

Και του χρόνου με υγεία, να αξιωθούμε να συμμετέχουμε στην πανήγυρη του Προφήτη Ηλία και η χάρις και η ευλογία του, να κατευοδώνει όλον τον κόσμο.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »