Με λαμπρότητα και χάρη η εκλιτάνευση της ιερής εικόνας του Αγίου Αιμιλιανού Σκουζέ

Με λαμπρότητα και χάρη η εκλιτάνευση της ιερής εικόνας του Αγίου Αιμιλιανού Σκουζέ

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Μέσα σε ένα κλίμα ηθικής έξαρσης, αλλά και βυζαντινής μεγαλοπρέπειας, έγινε χθές το απόγευμα ο μεθεόρτιος εσπερινός και η εκλιτάνευση της ιεράς εικόνος του Αγίου Αιμιλιανού στον ομώνυμο ναό των Αθηνών, του καταπράσινου Λόφου του Σκουζέ. Πλήθος κόσμου από την Αθήνα και το πανέμορφο 4-ο Διαμέρισμα του Κολωνού, συνέρρευσε με κατάνυξη και χριστιανική αγάπη, για να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής, στην ιερά μορφή της Ορθοδοξίας μας, τον επίσκοπο Κυζίκου Άγιο Αιμιλιανό, που με τον ενάρετο βίο του και την θυσιαστική του παρουσία, κραταίωσε το ορθόδοξο συναίσθημα, σε όλη την περιοχή της ηθικής και πνευματικής του δράσης. Στον μεθεόρτιο εσπερινό χοροστάτησε ο επίσκοπος Σαλώνων κ.κ. Αντώνιος, συνεπικουρούμενος από τους ευλαβικούς ιερείς τόσο του ναού – πρωτοστατούντος του αρχιερέως του Αγίου Αιμιλιανού Σκουζέ πατέρα Νικολάου Αργυρόπουλου - όσο και της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Με το πέρας του μεθεόρτιου εσπερινού, επακολούθησε η εκλιτάνευση της εικόνος του Αγίου Αιμιλιανού στους κεντρικούς δρόμους του Κολωνού, με πάνδημο χαρακτήρα και τους γλυκούς παιάνες  της Φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων, που ευγενώς προσήλθε για να τιμήσει τον Άγιο και σκόρπισε τα πιο όμορφα μηνύματα χαράς, ενθουσιασμού και ηθικής ευφορίας, για την μεγαλοπρεπή εορτή. Η καθολική συμμετοχή του κόσμου, που με ηθική ένταση και ανείπωτη ευλάβεια πλαισίωνε την ιερή εικόνα του Αγίου και την έραινε διαρκώς με άνθη και ροδοπέταλα, μετουσίωσε το χθεσινό γλυκύτατο λιόγερμα στον Κολωνό, σε μια μοναδική εορτή χριστιανικής έξαρσης και αγάπης. Για να καταδειχθεί για μιαν ακόμα φορά, ότι στους σημερινούς ηθικά τρικυμισμένους καιρούς μας, οι έλληνες αποζητούν στο εδραίο θεμέλιο του γένους μας την Ορθοδοξία, το απαραίτητο ηθικό καταφύγιο, για να αντλήσουν ακένωτες ψυχικές δυνάμεις και να υπερπηδήσουν τα μεγάλα εμπόδια της δίσεκτης ηθικά και άρρωστης εποχής μας.

Αφότου η πομπή επέστρεψε στον ναό, ο πάνσεπτος ιεράρχης Μητροπολίτης Σαλώνων κ-ος Αντώνιος απηύθυνε με τον καλλιεπή και ενάρετο ηθικά λόγο του, έκκληση στους πιστούς να πυκνώσουν τις τάξεις της εκκλησίας και να στηρίξουν πολυδύναμα το ευγενές και τόσο πολύτιμο σήμερα για τους κοινωνικά αδυνάτους έργο της εκκλησίας. Ενώ διαβίβασε και το μεστό χριστιανικής αγάπης μήνυμα του ευλαβικού Αρχιεπισκόπου μας Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ-ου Ιερωνύμου, που με το πολυεδρικό φιλανθρωπικό - χριστιανικό έργο του και την πολυμερή ορθόδοξη παιδεία του, λαμπρύνει την ελλαδική εκκλησία. Τέλος ο προϊστάμενος του ναού και ακάματος εργάτης της κοινωνικής δράσης της ενορίας του Αγίου Αιμιλιανού, πατέρας Νικόλαος Αργυρόπουλος, ευχαρίστησε τους παρισταμένους, τις δημόσιες αρχές που συνέδραμαν με αγάπη το εορταστικό διήμερο του Αγίου Αιμιλιανού και ευχήθηκε σε όλους, ο Άγιος Αιμιλιανός να τους χαρίζει υγεία, ψυχική και πνευματική δύναμη και να χαριτώνει τα βήματά τους. Και του χρόνου με υγεία, να ξαναβρεθούμε στην έξοχη ηθικά εορτή του Αγίου Αιμιλιανού και ο άγιος, να σκέπει τα βήματά μας. Τέλος ευχαριστούμε θερμά τον ιστοχώρο http://orthodoxia.info για τις φωτογραφίες του, αλλά και τον διακεκριμένο για το ορθόδοξο ήθος και την ποιότητα του φωτορεπορτάζ που κάνει, δημοσιογράφο κ-ο Σπύρο Παπαγεωργίου.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »