Άγγελος Μαυρόπουλος, αυτός ο γοητευτικός «αστός» !!!

Άγγελος Μαυρόπουλος, αυτός ο γοητευτικός «αστός» !!!

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Προσέδιδε με την ωραία και ηθικά ευγενή συμμετοχή του, ξεχωριστό κύρος και καλλιτεχνικό χρώμα, στις ταινίες του «χρυσού» ελληνικού κινηματογράφου και κατέστησε την παρουσία του συνώνυμη με την ποιότητα και το υψηλό κάστινγκ των ασπρόμαυρων ταινιών μας. Προικισμένος με ιδιαίτερο λυρικό κύτταρο, αλλά και ερμηνευτική δεινότητα ο σπουδαίος δευτεραγωνιστής του κινηματογράφου και του θεάτρου μας Άγγελος Μαυρόπουλος, αποτύπωσε αδρά την καλλιτεχνική τουν ταυτότητα στα μουσικοθεατρικά και κινηματογραγφικά μας δρώμενα. Η απροκατάληπτη κοινωνική αρχοντιά, το υψηλό αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά και η ανθρώπινη φιλότητα που εξέπεμπε με το παίξιμό του ο Άγγελος Μαυρόπουλος, τον είχαν καταστήσει απο τους πιο αγαπητούς ηθοποιούς μας στο φάσμα της ελληνικής κωμωδίας, ενώ και στις δραματικές του ερμηνείες υπήρξε έξοχος, αφήνοντάς μας την ωραία γεύση, ενός πολυδύναμου ηθικά και καλλιτεχνικά ηθοποιού. Έτσι παρότι συμπλήρωνε σε δεύτερους ρόλους το κάστινγ των ωραίων ασπρόμαυρων ταινιών μας, κατόρθωνε με τον όγκο ψυχής που έβγαζε στην μεγάλη οθόνη, να μας δονήσει ψυχικά και να αποσπάσει το χειρόκρότημά μας. Άλλοτε ως άτεγκτος δικαστής, κάποτε ως μαχητικός και ασυμβίβαστος στα δίκτυα σκευωριών δικηγόρος, ενίοτε ως στοργικός μεσαστός πατέρας, που παρακολουθεί με αγάπη τα εφηβικά ξυπνήματα των παιδιών του, ο σπουδαίος μας ηθοποιός, μας έδωσε υψηλού ήθους ερμηνείες, που θα μένουν για πάντα άσβεστες στην μνήμη μας.

Ο Άγγελος Μαυρόπουλος είδε το φως της ζωής το 1901 στην Τουρκία και αργότερα η οικογένειά του ήλθε στην Ελλάδα. Απο νεαρή ηλικία εκδήλωσε την αγάπη του για το θέατρο, αλλά και την μουσική που τον γοήτευε και συνόδευε το άνοιγμα της νεανικής του ευαισθησίας. Έτσι ξεκίνησαν και τα πρώτα του σκιρτήματα στο μουσικό θέατρο και τα βαριετέ, που μονοπωλούσαν τις πρώτες δεκαετίες του 20-ου αιώνα το ενδιαφέρον του καλλιτεχνικού κοινού. Μόλις στα 17 του χρόνια λοιπόν ο Άγγελος Μαυρόπουλος θα ξεκινήσει την μακρά καλλιτεχνική του σταδιοδρομία, κάνοντας την πρωτόλεια εμφάνισή του στο σανίδι, στην παράσταση «Πριγκίπισσα Δολαρίων». Και έκτοτε θα συνεχίσει την πλατιά και επιτυχημένη παρουσία του στο μουσικό θέατρο.

Στο φάσμα του κινηματογράφου, ο Άγγελος Μαυρόπουλος, ξεκίνησε την παρουσία του στην ώριμη φάση της καλλιτεχνικής του ζωής, όταν ήδη ήταν πενήντα χρονών. Πάραυτα ήταν ο χώρος που θα εξακτινώσει το καλλιτεχνικό του κύρος και θα τον κάνει γνωστό στο ευρύτερο καλλιτεχνικό μας κοινό. Εφαλτήριο της σπουδαίας επίσης κινηματογραφικής παρουσίας του μεγάλου μας ηθοποιού, που κατά βάση διακρίθηκε στο πεδίο της κωμωδίας, ήταν οι μεγάλες παραγωγές της κραταιάς μεταπολεμικά «Φίνος Φίλμ». Σ΄αυτές τις ασπρόμαυρες ταινίες μας, ο Άγγελος Μαυρόπουλος έδωσε έξοχες υποκριτικά ερμηνείες και καταχωρίστηκε στην μνήμη μας, ως ένας απο τους χρυσούς δευτεραγωνιστές του κινηματογράφου μας. Πρόβα τζενεράλε στην μεγάλη οθόνη θα κάνει το 1959 στην ταινία του Γιάννη Δαλιαννίδη «Ένας βλάκας και μισός», όπου υποδύεται τον ρόλο ενός δικαστή, πλαισιώνοντας τους σπουδαίους μας ηθοποιούς Σταύρο Ξενίδη, Ανδρέα Μπάρκουλη, Διονύση Παπαγιαννόπουλο Λαυρέντη Διανέλλο κ.α. Και θα ακολουθήσει ένας καταιγισμός συμμετοχών του, που τον εδραίωσαν στους χρυσούς «δευτεραγωνιστές» μας. Απο τις σπουδαίες αυτές ερμηνείες του Άγγελου Μαυρόπουλου, ξεχωρίζουν στις ταινίες «Το Κοροϊδακι της Δεσποινίδος» (1960), «Ζητείται ψεύτης» (1961), «Ο Κατήφορος» (1961), «Το Δόλωμα» (1963), «Εγωισμός» (1964), «Η Χαρτοπαίχτρα» (1964), «Κορίτσια Για Φίλημα» (1965), κ.α. Κύκνειο άσμα στην πλατιά κινηματοργαφική παρουσία του μεγάλου μας κωμικού, που συμμετείχε συνολικά σε πάνω απο 70 ταινίες, αποτέλεσε η αισθηματική κωμωδία «Η Αλίκη δικτάτωρ» το 1972, με την εθνική μας Αλίκη Βουγιουκλάκη, σε σκηνοθεσία Τάκη Βουγιουκλάκη και σενάριο Λάκη Μιχαηλίδη.

Ο Άγγελος Μαυρόπουλος στον πρώτο του γάμο το 1930, που δεν κράτησε παρά λίγους μόνο μήνες είχε παντερευτεί την επίσης ηθοποιό μας-κωμικό Μαρίκα Κρεββατά και απο τον γάμο τους αυτό απέκτησαν μια κόρη, την γνωστή μας ηθοπιό Γκέλλυ Μαυροπούλου. Στον δεύτερο γάμο του είχε παντρευτεί την ηθοποιό Καίτη Βερώνη. Με το ευγενές καλλιτεχνικό του ήθος, την ερμηνευτική του δεινότητα, αλλά και το σπάνιο άρωμα της ανθρώπινης γλυκύτητας που ανέδυαν οι ερμηνείες του, ο Άγγελος Μαυρόπουλος αναγνωρίστηκε τόσο απο την επίσημη κριτική, όσο και απο θεατρόφιλο-κινηματογραφόφιλο κοινό, ως ένας σπουδαίος ηθοποιός-κωμικός μας. Στις 5 Μαρτίου του 1979 έκλεισε για πάντα τα μάτια απο την ζωή, προξενώντας με τον θανατό του πάνδημη θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο. Ήταν πολύ ωραίος αυτός ο «άτεγκτος δικαστής» του ασπρόμαυρου κινηματογράφου μας, που έγγιζε τις λεπταίσθητες χορδές της καρδιάς μας, με την απαράμιλλη ανθρώπινη γλυκύτητά του ... Το παρόν κείμενο έχει δημοσιευθεί σε εφημερίδες και περιοδικά πολιτιστικού περιεχομένου.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »