Χρόνης Εξαρχάκος

Χρόνης Εξαρχάκος

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος


Πόσο χρονών είστε δεσποινίς; «Δυο» !!! Πόσα χρόνια ασχολείστε με το μόντελινγκ ;  «Δεκαεννιά» !!! απαντά η αξεπέραστη Ζωή Λάσκαρη στην επιτροπή καλλιστείων και το κινηματογραφόφιλο κοινό ξεσπά σε ακατάπαυστα γέλια. Έχει προηγηθεί η προπαρασκευή του λατρεμένου μας κωμικού Χρόνη Εξαχράκου, που ως διευθυντής γραφείου μοντέλων, έχει προετοιμάσει την πανέμοφη και φιλόδοξη Ζωή Λάσκαρη για την επίδειξη στην θρυλική ταινία «Γοργόνες και μάγκες», αλλά έμπλεη απο το άγχος της αποτυχίας, η Ζωή μπερδεύει την σειρά των απαντήσεων και τις δίνει ανάποδα, προξενώντας πανδαιμόνιο απο τα γέλια ... Αλλά και η ατάκα του αλησμόνητου Χρόνη Εξαρχάκου «Γδύσου γρήγορα παιδί μου» !!! ως κυνηγός καλλονών, μόλις πρωταντικρύζει την εκστατικής ομοφιάς Ζωή Λάσκαρη, με την μπούκλα των μαλλιών του πίσω να κάνει το αστείο χοροπήδημα, παραμένει ανεξάλειπτη στην μνήμη μας. Ως έκφραση γλυκιάς αφέλειας και αθωότητας μιας ωραίας εποχής – δεκαετία ΄70 – που σηματοδότησε σημαντικά αισθητικά πρότυπα και αξίες στη ζωή μας. Απο την κοινωνική και σεξουαλική απελευθέρωση, μέχρι το φιλειρηνικό κίνημα, τους χίππυς, τα ξέφρενα πάρτυς στα Μάταλα της Κρήτης και τα νέα αισθητικά πρότυπα στο ντύσιμό μας. Όπως τις αξέχαστες καμπάνες, τα πουκάμισα με τα μακριά πέτα, αλλά και το υψηλό τακούνι στα παπούτσια.

Αυτής της αξέχαστης εποχής - δεκαετίας του ΄70 - είναι χαρακτηριστική φιγούρα ο απαράμιλλος κωμικός μας ηθοποιός Χρόνης Εξαρχάκος. Με το πηγαίο χιούμορ του, τις ευρηματικές ατάκες στους διαλόγους του, την στέρεα θεατρική του παιδεία, αλλά και την ευγένεια του ήθους του ως άνθρωπος και ως καλλιτέχνης, κατέλειπε ένα σημαντικό έργο στο πεδίο της θεατρικής και της κινηματογραφικής μας κωμωδίας. Συμμετείχε σε 20 ταινίες των δεαετιών του ΄70 και του ΄80 που είναι απο τις πλέον χαρακτηριστικές της αισθητικής τεχνοτροπίας της εποχής, ενώ πολύ πιο πλατιά και μεστή, ήταν η παρουσία του στο παλοκσένικο, όπου και έπαιξε σε 60 επιθεωρήσεις.  Ο Χρόνης Εξαρχάκος, ο αλησμόνητος «Βανζέλ Παπαντόν» όπως όλοι τον θυμόμαστε στην σπουδαία κωμωδία μας «Μια κυρία στα μπουζούκια», ήταν κλασικός δευτεραγωνιστής στις μεγάλες κωμικές μας ταινίες. Ωστόσο πάντοτε κατόρθωνε, με το χιούμορ του, την ανθρώπινη γλυκύτητα, την καλωσύνη και την κοινωνική εντιμότητα που ανέδυε η φιγούρα του, να κερδίσει τις καρδιές και το χειροκρότημά μας και να καταστεί στην συνείδησή μας πρωταγωνιστής. Το πραγματικό του όνομα ήταν Πολυχρόνης Έξαρχος, για να το μεταπλάσει καλλιτεχνικά σε Χρόνης Εξαρχάκος.

Είδε το φως της ζωής το 1932 στην Ερμούπολη της Σύρου, στο περιβάλλον μιας μεσοαστικής οικογένειας και απο ενωρίς εκδήλωσε τα μεγάλα καλλιτεχνικά του ενδιαφέροντα. Ανέβηκε έτσι στην Αθήνα και παρακολούθησε θεατρικές σπουδές στην Σχολή Θετρικών Σπουδών του Πέλου Κατσέλη. Αποπεράτωσε τις σπουδές του το 1963 και ευθύς αμέσως ρίχτηκε στο σανίδι. Πρόβα τζενεράλε θα κάνει στο θέατρο το 1963 στην παράσταση «Η βίλα των οργίων», του θεατρικού σχήματος Ρηγόπουλου- Αναλυτή. Μια χρονιά αργότερα, θα κάνει και την πρώτη θεατρική του εμφάνιση στην ταινία «Διαζύγιο άλλα ελληνικά» του Οδυσσέα Κωστελέτου. Για να ακολουθήσουν και άλλες γόνιμες κινηματογραφικά συμμετοχές του αξέχαστου ηθοποιού μας, σε εξαιρετικές κωμικές μας ταινίες. Αναφέροντας ενδεικτικά τις παρακάτω : «Γοργόνες και μάγκες» (1968), «Η κόρη μου η σοσιαλίστρια» (1966), «Η παριζιάνα» (1969), «Μια ελληνίδα στο χαρέμι» (1971), «Μαρχουάνα στόπ» (1971). Στο παλκοσένικο για τελευταία φορά ο Χρόνης Εξαρχάκος θα ανέβει το 1982, στην παράσταση «Το παραμύθι πάει σύννεφο» στο θέατρο «Ακροπόλ». Αναπάντεχα όμως ήδη απο το 1980, έχει εγκύψει ένα σοβαρότατο πρόβλημα στην υγεία του αγαπημένου μας κωμικού, που θα συντελέσει βαθμιαία στην έξοδό του απο την ζωή. Προσβάλλεται απο καρκίνο και υποβάλλεται σε εχγείρηση στο Λονδίνο ανεπιτυχώς. Λίγα χρόνια αργότερα στις 27 Σεπτεμβρίου 1984 ο Χρόνης Εξαρχάκος, πικραμένος και εγκατελελειμμένος απο πολλούς φίλους και συναδέλφους, που με τόση αγάπη και ευαισθησία είχε βοηθήσει στα πρώτα τους καλλιτεχνικά βήματα, αφήνει την τελευταία του πνοή σε ένα νοσοκομείο των Αθηνών. Ενώ η κηδεία του θα γίνει στο Α΄νεκροτρφείο της Αθήνας. Ο Χρόνης Εξαρχάκος δεν είχε δημιουργήσει οικογένεια. Πάραυτα στην έστω και σύντομη καλλιτεχνική του πορεία, ο αξέχαστος Συριανός ηθποιός, είχε κατορθώσει να αποτυπώσει έντονα την ωραία καλλιτεχνική του σφραγίδα. Αυθορμησία, αρμονία στην κίνηση ως κωμικός, ευφυείς και γρήγορες ατάκες, καλλιτεχνικό ήθος και ανθρώπινη ευγένεια, ήταν τα στοιχεία που προσδιόριζαν την καλλιτεχνική ταυτότητα του Χρόνη Εξαρχάκου και για αυτό η ευγενής φυσιογνωμία του, θα μείνει ανεξίτηλη στην μνήμη μας.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι M.Sc Δ/χος Μηχανικός Ε.Μ.Π.
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »