Δημήτριος Καλαποθάκης



Δημήτριος Καλαποθάκης

 Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος*

Ήταν μια μέρα σαν την σημερινή, όταν η ιστορική και πολύπλαγκτη δημοσιογραφικά εφημερίδα «ΕΜΠΡΟΣ», ανακοίνωνε τον θάνατο του εκδότη της Δημήτρη Καλαποθάκη, που είχε αποβιώσει σε εγχείρηση στην Γερμανία, στις 27 Μαΐου του 1921. Ο Καλαποθάκης υπήρξε απο τις ιστορικότερες μορφές του ελληνικού τύπου. Δινήνυσε μια εκπληκτική πορεία ως εκδότης και δημοσιογράφος, εξέδωσε πλήθος εφημερίδων, με κυριώτερη το «ΕΜΠΡΟΣ», που κανοναρχούσε την πολιτική μας ζωή για δεκαετίες ολόκληρες, σαν σημαίνουσα εφημερίδα του ενημερωτικού μας τοπίου, ενώ υπήρξε και έξοχος συνάμα θεατρικός συγγραφέας, γράφοντας ωραιότατα κωμειδύλια, αλλά και εμπνευσμένα απο την δραματική ελληνική ιστορία, θεατρικά έργα. Ακόμα θεωρείται απο τους εισηγητές του χρονογραφήματος, σαν νέο είδος δημοσιογραφικού λόγου, στον ελληνικό τύπο.
Υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής του μεγάλου μας πολιτικού - μεταρρυθμιστή Χαριλάου Τρικούπη και είχε κεντρογενείς πολιτικούς προσανατολισμούς. Στήριξε με πάθος τον Στραριωτικο Σύνδεσμο στην επανάσταση του Γουδί το 1909 και τον κραταιό Ελευθέριο Βενιζέλο. Την οδυνηρή για την πατρίδα περίοδο του διχασμού, ο Καλαποθάκης ετάχθη με τον βασιλιά Κωνσταντίνο, πάραυτα μετά τις λαμπρές εθνικές επιτυχίες του απαράμιλλου Ελυθερίου Βενιζέλου στον Α΄παγκόσμιο πόλεμο, στήριξε ενθέρμως την βενιζελογενή πολιτική.

Πράλληλα ο Καλαποθάκης υπήρξε φολεγερός και ανυποχώρητος πατριώτης στα θέματα της εθνικής μας κυριαρχίας. Ίδρυσε στην Αθήνα το περίφημο «Μακεδονικό Κομιτάτο», το οποίο συστέγασε στα γραφεία του «ΕΜΠΡΟΣ», επι της οδού Σοφοκλέους 3 το 1904 και που αφενός μεν προέταξε σθεναρά αντίσταση στον αφελληνισμό της Μακεδονίας μας, απο το κυρίαρχο τότε ρεύμα εθνικιστικής χυδαιότητας των Βουλγάρων Κομιτατζήδων, ενώ αποτέλεσε και τον κεντρικό θύλακα εξόρμησης και στήριξης με εφόδια, όπλα και χρήματα, των υπερασπιστών της Μακεδονίας. Είχε γεννηθεί ο Δημήτριος Καλαποθάκης το 1862 στην Αρεόπολη της Μεσσηνίας και είχε ακόμα παντρευτεί την Αικατερίνη Λιάμπεη, η οποία φαίνεται ότι τον επηρέασε στους πολιτικούς του προσαναολισμούς κάποτε, με φιλοβασιλική στροφή, δοθέντος ότι είχε παντρευτεί σε μικρή ηλικία τον κατά πολύ μεγαλύτερό της Φίλιππο Βάρβογλη, υπουργό Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση Δηλιγιάννη. Υπήρξε αδιαμφισβήτητα, μια κορυφαία φυσιογνωνία του πατριωτικού χώρου, αλλά και της δημοσιογραφικής και πολιτικής μας ζωής.

* Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι M.Sc Δ/χος Μηχανικός Ε.Μ.Π.
 www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »