Επειγόντως μέτρα για την στήριξη των πλημμυροπαθών στην Ηλεία

Επειγόντως μέτρα για την στήριξη των πλημμυροπαθών
στην Ηλεία

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Οι πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες στην Ηλεία και ειδικότερα στον Πύργο και την Αρχαία Ολυμπία, έπληξαν καίρια τον πολύπαθο απο την θηριωδία της φύσης Νομό μας και είχαν ως τραγικό απολογισμό, πέραν των μεγάλων υλικών καταστροφών που προξενήθηκαν, τον θάνατο μιας δυστυχούς γυναίκας, στην οικογένεια της οποίας εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια. Παράλληλα όμως ανέδειξαν την χρόνια δυσπλασία και την αδολεσχία της πολιτείας και των τοπικών αρχών, να καταταστρώσουν ένα συγκροτημένο μεσομακροπρόθεσμο Master Plan, για την ταχεία ανασυγκρότηση του νομού μας μετά τις φονικές πυρκαγιές του 2007 και τους καταστροφικούς σεισμούς του 2008 και να τον θωρακίσουν έναντι, ακραίων καιρικών φαινομένων και θεομηνιών. Γιατί βεβαίως για όσους γνωρίζουν ότι στα χρόνια που μεσολάβησαν απο τα τραγικά αυτά γεγονότα για τον πολύπαθο νομό μας και η πολιτεία με τις τοπικές αρχές, δεν φρόντισαν να φτιάξουν τα απαραίτητα αντιπλημυρρικά έργα, τα τραγικά χθεσινά γεγονότα δεν αποτέλεσαν κεραυνό εν αιθρία. Αποτέλεσαν την τραγική απόληξη της αδράνειας και της εν γένει αδυναμίας της πολιτείας, να θωρακίσει τον νομό με υποδομές και να αποτρέψει την βίαια έκθεσή του, στα όχι ασυνήθη ακραία καρικά φαινόμενα της Ηλείας. Μετά απο όλα αυτά που αδιαμφισβήτητα επισύρουν την μήνιν και την οργή του λαού της Ηλείας, που αισθάνεται ανυπεράσπιστος και εγκατελειμμένος απο την πολιτεία και τις τοπικές αρχές, απευθύνουμε αγωνιώδη έκκληση :

(α) να χαρακτηρισθούν οι πλημμυροπαθείς περιοχές του Νομού που επλήγησαν ως «θεομηνιόπληκτες» ώστε να τύχουν όλων των ευεργεσιών και βοηθημάτων, που συνεπάγεται αυτό απο την πολιτεία και

(β) Να αντληθεί επειγόντως ένα κονδύλι απο το Ταμείο Μολυβιάτη, ή ένα κονδύλι με κάλυψη της εθνικής συμμετοχής απο την πολιτεία, απο το ΕΣΠΑ, η ακόμα για λόγους εκτάκτου ανάγκης, να χορηγθεί ένα σοβαρό ποσό απο τον κρατικό προϋπολογισμό, έτσι ώστε αφενός μεν σε συνάρτηση και με άλλα διοικητικά μέτρα και βοηθήματα, να ανακουφιστούν άμεσα οι πλημμυροπαθείς, αφετέρου δε να δρομολογηθεί συνάμα η ταχεία εκκίνηση των αντιπλημμυρικών έργων, που θα θωρακίσει τον πολύπαθο νομό μας, έναντι ακραίων καιρικών φαινομένων. Ειδικότερα προτείνουμε παρακάτω μια δέσμη μέτρων, με την εμπλοκή των αρμόδιων υπουργείων, που θα προσφέρουν ανάσα ζωής στους δύσμοιρους πλημμυροπαθείς μας και θα τους προσφέρουν τον αναγκαίο ζωτικό χρόνο για να ανασυγκροτηθούν.


Προτείνουμε έτσι :

(1) Να αντιμετωπιστούν άμεσα οι ζημιές που έλαβαν χώρα στο Νοσοκομείο του Πύργου-κεντρικού θεραπευτηρίου του Νομού, που το κατέστησαν εν τοις πράγμασι ανενεργό.

(2) Να δοθεί άμεσα οικονομική βοήθεια στα πληγέντα νοικοκυριά,  εν είδει «αποζημίωσης οικοσκευής», όπως είχε δοθεί στους πληγέντες μας απο τις φωτιές και τους σεισμούς.

(3)  Να δοθεί άμεσα οικονομική βοήθεια στους επαγγελματίες, των οποίων τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις επλήγησαν. Και να γίνει παράλληλα ευνοϊκή ρύθμιση, για να μπορέσουν να ανασάνουν, των οφειλών τους στις Τράπεζες, την Εφορεία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

(4) Να γίνει άμεσα αποτίμηση όλων των ζημιών στο φάσμα της φυτικής και ζωϊκής παραγωγής και παράλληλα να δοθεί η συνεπαγόμενη αποζημίωση ζωϊκού και φυτικού κεφαλαίου που προβλέπεται για τέτοιες έκτακτες περιπτώσεις.

(5)  Να δοθεί η οικονομική βοήθεια, αφού προηγηθεί η αναγκαία εκτίμηση των Μηχανικών της ΥΑΣ, σε σπίτια και οικήματα που επλήγησαν, προκειμένου να ανακατασκευαστούν. Πρός αυτή την κατεύθυνση πρέπει άμεσα απο όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία στην δέσμη μέτρων που προτείνουμε, να προβούν στην έκδοση των αντιστοίχων υπουργικών αποφάσεων, ώστε να συνδράμουν, τις οικοσκευές, τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, τους επαγγαλματίες και τις δημόσιες υποδομές, που επλήγησαν απο την άνευ προηγουμένου πρόσφατη καταστροφική πλημμύρα. Δυστυχώς ο πολύπαθος νομός μας ευρίσκεται στο σημείο μηδέν, μετά και τα τελευταία που συνέβησαν και δε υπάρχει κανένα περιθώριο ολιγωρίας απο την πολιτεία. Βρισκόμαστε προ ιστορικών ευθυνών και πρέπει με την δυναμική συμμετοχή του δύσμοιρου λαού της Ηλείας, αλλά και όλων των θεσμικών του φορέων, να δώσουμε ένα τέλος στην αδράνεια και την εγκατάλειψη.


*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος είναι M.Sc. Δ/χος Μηχανικός Ε.Μ.Π.
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »