Ο πολυμερής υποκριτικά ηθοποιός μας Δημήτρης Ζακυνθινός !

 Ο πολυμερής υποκριτικά ηθοποιός μας
Δημήτρης Ζακυνθινός !

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος


Έχοντας στην δραματική του φαρέτρα, πέρα από την πλατιά και στέρεα υποκριτική του παιδεία, την αρωγή της έξοχης φωνής του, με την οποία έντυσε εξάλλου πολλές ραδιοφωνικές μας εκπομπές στο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας, πραγμάτωσε την μακρά και επιτυχημένη του πορεία στα θεατρικά και κινηματογραφικά μας δρώμενα, ο Δημήτρης Ζακυνθινός. Υποδύθηκε πλήθος ρόλων και κατόρθωνε με το σπουδαίο δραματικό του εύρος να τους προσδίδει υψηλή υποκριτική πνοή. Ιδίως όταν υποδύετο τον μικροαστό της μεγαλούπολης, που προσπαθούσε να ισορροπήσει ανάμεσα στην κρατούσα ηθική και την κοινωνική του αδυναμία. Αλλά και σε άλλους πιο εύκολους ρόλους ο αγαπημένος ηθοποιός, κατόρθωνε πάντα να μας τέρψει και να μας χαρίσει μοναδικές στιγμές με την δραματική του πολυμέρεια. Αναγορεύθηκε έτσι στους σπουδαίους μας δευτεραγωνιστές, επενδύοντας με τις ερμηνείες του είτε μεγάλες παραστάσεις του κλασικού δραματολογίου, είτε αξιόλογες κινηματογραφικές μας ταινίες.


Ο Δημήτρης Ζακυνθινός είδε το φως της ζωής το 1939 στην Αθήνα, έλκοντας την καταγωγή του, από την πανέμορφη Λευκάδα και από μαθητής εκδήλωσε την αγάπη του  για την θεατρική τέχνη. Με την αποπεράτωση έτσι των γυμνασιακών του σπουδών, παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής και αποφοίτησε από την Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Παράλληλα αποφοίτησε και από την «Ανωτέρα Σχολή Θεάτρου και Κινηματογράφου», σφυρηλατώντας περαιτέρω την πλατιά δραματική του παιδεία. Με την ολοκλήρωση των σπουδών του ρίχτηκε στην αρένα του θεάτρου και έκανε πρόβα τζενεράλε στο θέατρο το 1965 με την «Νέα Σκηνή» του Κωστή Λειβαδά. Γρήγορα κατέδειξε τις σπουδαίες υποκριτικές του αρετές και συνέχισε την θεατρική του πορεία με τα σχήματα των : Μάρως Κοντού – Γ. Κωνσταντίνου – Ν. Ρίζου, Ζωής Λάσκαρη κ.α.


Παράλληλα ξεκίνησε και την εύκρατη κινηματογραφική του καριέρα, μέσω της οποίας εξακτίνωσε την υποκριτική του παρουσία και έγινε ευρύτερα γνωστός στο κινηματογραφόφιλο κοινό.  Την πρωτόλεια εμφάνισή του πραγματοποίησε το 1967 με την ταινία του Ντίνου Δημόπουλου «Κάτι κουρασμένα παλληκάρια», πλάι στους μεγάλους μας ηθοποιούς Λάμπρο Κωνσταντάρα, Διονύση Παπαγιαννόπουλο, Άγγελο Μαυρόπουλο, Άρη Μαλλιαγρό, Γιώργο Βελέντζα κ.α. Για να επακολουθήσει μια μακρά και επιτυχημένη παρουσία του Δημήτρη Ζακυνθινού στην μεγάλη

μας οθόνη, στην οποία διασταύρωσε τα βήματά του, με σπουδαίους μας ηθοποιούς. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά την συμμετοχή τους στις ταινίες :  1969 «Η κόμισσα της φάμπρικας» του Ντίμη Δαδήρα, πλαί στους Μαρίκα Κρεββατά, Στέφανο Ληναίο, Μέλπω Ζαροκώστα, Γιώργο Γαβριηλίδη,  1971 «Διακοπές στο Βιετνάμ» του Πάνου Γλυκοφρυδη, μαζί με τους  Λαυρέντη Διανέλλο, Θανάση Βέγγο , Αλέκο Τζανετάκο, Νικήτα Πλατή, Μαρίκα Κρεβατά, Γιώργο Τζιφό, Γιώργο Τσιτσόπουλο, Κώστα Μεντή, Δημήτρη Καλλι-βωκά κ.α., 1971 «Η Κόρη του Ήλιου» του Ντίνου Δημόπουλου, με τους Παντελή Ζερβό, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Κώστα, Καρρά,  Δημήτρη Μπισλάνη κ.α., 1971 «Οι Αμαρτωλοί» του Γιάννη Δαλιανίδη, πλάι στους Νάσο Κεδράκα, Ερρίκο Κονταρίνη, Στράτο Παχή, Δημήτρη Ιωακειμίδη, Καίτη Ιμπροχώρη κ.α., 1971 «Ολοκαύτωμα» του

Δημήτρη Παπακωνσταντή, πλάι στους Κάτια Δανδουλάκη, Χρήστο Πολίτη, Θόδωρο Κατσαδράμη, Βασίλη Μητσάκη, Δημήτρη Ποταμίτη κ.α. 1972 «Εχθρός ενός λαού» του Γιάννη Δαλιανίδη, πλάι στους Ελένη Ζαφειρίου, Ανδρέα Μπάρκουλη, Νίκο Κούρκουλο, Νάσο Κεδράκα κ.α., 1979  «Ένα γελαστό απόγευμα» του Ανδρέα Θωμόπουλου, μαζί με τους Ανέστη Βλαχο, Νίκο Κούρκουλο,  Γιώργο Οικονόμου, Γιώργο Μιχαλακοπουλο, Μπέτυ Λιβανού κ.α., ακόμα στην 1980 «Ο άνθρωπος με το γαρύ-φαλλο» του Νίκου Τζίμα, πλάι στον γαλαξία αστέρων μας μαζί με τον ερασιτέχνη ηθοποιό Φοίβο Γκικόπουλο, καθηγητή της Φιλοσοφικής και της Ιταλικής Γλώσσας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που υποδύθηκε αριστοτεχνικά τον πρωταγωνιστή της ταινίας Νίκο Μπελογιάννη, Στέφανο Στρατηγό, Κώστα Παπαχρήστο, Μίρκα Καλατζοπουλου, Αλέκο Αλεξανδράκη, Άγγελο Αντωνόπουλο, Βαγγέλη Καζάν, Γιώργο Λουκάκη, Αθηνόδωρο Προύσα-λη, Βάσο  Ανδρονίδη κ.α. και σε αρκετές άλλες ακόμα υψηλού  κύρους ταινίες μας.

Ο Δημήτρης Ζακυνθινός υπήρξε ένεκα της σπουδαίας φωνής του και εκφωνητής του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας, διατηρώντας επιτυχημένες εκπομπές, όπως την «Ταξιδεύοντας εδώ και εκεί» και άλλες. Ανέπτυξε παράλληλα συνδικαλιστική δράση, μέσα από τους κόλπους του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (Σ.Ε.Η). Στις 13 Δεκεμβρίου 2023, σε ηλικία 84 ετών, ο Δημή-τρης Ζακυνθινός έφυγε από τη ζωή, σε κλίμα πάνδημου πένθους. Υπήρξε αναντίλεκτα ένας σπουδαίος και σεμνός δευτεραγωνιστής μας, που αγαπήσαμε με όλη τη θέρμη της καρδιάς μας !

Φιλμογραφία:

1966 Να ζη κανείς ή να μη ζη;
1967 Κάτι κουρασμένα παληκάρια 
1968 Ο ψεύτης
1969 Η κόμησσα της φάμπρικας 
1970 Η ταξιτζού
1970 Κρίμα… το μπόι σου
1970 Ο παιχνιδιάρης
1971 Διακοπές στο Βιετνάμ 
1971 Εφοπλιστής με το ζόρι
1971 Η Κόρη του Ήλιου  
1971 Οι Αμαρτωλοί 
1971 Ολοκαύτωμα  
1972 Αγάπη μου παλιόγρια
1972 Εχθρός ενός λαού 
1973 Ένα ελεύθερο κορίτσι
1973 Η Αλίκη της σύγχρονης γενιάς
1973 Ο φαντασμένος
1974 Γυμνοί στο χιόνι
1975 Βρώμικη παρθένα
1978 Από που πάνε για τη χαβούζα
1978 Υπόθεση Πολκ
1979 Ένα γελαστό απόγευμα 
1979 Οι φανταρίνες
1980 Ο άνθρωπος με το 
1981 Άγριες κότες
1981 Ο Κώτσος έξω από το Ν.Α.Τ.Ο.
1981 Τα όπλα μου ρίχνουν λουλούδια
1981 Της πολιτσμάνας το κάγκελο
1982 Το φράγμα
1983 Σιδηρά κυρία
1989 Αθώος ή ένοχος;

Το παρόν κείμενό μας δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Παρασκήνιο".

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι M.Sc Δ/χος Μηχανικός Ε.Μ.Π.
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »