Ο ταλαντούχος δευτεραγωνιστής μας Λάκης Γκέκας !

 Ο ταλαντούχος δευτεραγωνιστής μας
Λάκης Γκέκας !

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος


Με τις αδρές γραμμές του φυσικού του σωματότυπου και την στέρεα δραματική του αρματωσιά, πραγματοποίησε μια μακρά και επιτυχημένη πορεία στα κινηματογραφικά και τηλεοπτικά μας κυρίως δρώμενα ο Λάκης Γκέκας και αναγορεύτηκε δικαίως στους σπουδαίους μας δευτεραγωνιστές. Υποδύθηκε πλήθος ρόλων κατά βάση «κακούς» και με την υποκριτική του δεινότητα, τους προσέδωσε ηθική πνοή και υπόσταση, κερδίζοντας το χειροκρότημά μας. Αλησμόνητές έτσι θα μείνουν για πάντα οι ερμηνείες του στο επικό ιστορικό μας δράμα «Παπαφλέσσας», όπου ενσαρκώνει τον τοπικό τούρκο πασά – Μπουλούκμπαση στην Τριπολιτσά, στην οποία γίνεται η περιβόητη σύναξη των προεστών για την απόφαση της κήρυξης της επανάστασης του 1821, πλάι σε ένα γαλαξία κορυφαίων μας ηθοποιών προεξάρ-χοντος του Δημήτρη Παπαμιχαήλ, στο εξαιρετικό επίσης ιστορικό μας δράμα «Ολοκαύτωμα» την περίοδο της γερμανικής κατοχής, με τους μεγάλους μας ηθοποιούς Βασίλη Μητσάκη, Κάτια Δανδουλάκη Χρήστο Πολίτη κ.α., στην ωραία δραματική μας ταινία «Ένα γελαστό απόγευ-μα», δίπλα στους κορυφαίους Νίκο Κούρκουλο, Μπέτυ Λιβανού κ.α. και σε πολλές άλλες ακόμα υψηλού κύρους ταινίες μας.


Ο Λάκης Γκέκας είδε το φως της ζωής το 1935 στα Ιωάννινα, με μεγάλη αγάπη από την παιδική του ηλικία,  για την τέχνη και το θέατρο. Με την αποπεράτωση των γυμνασιακών του σπουδών, φοίτησε στη γεωργοτεχνική σχολή του Βέλου Κορινθίας, πάραυτα η βαθύτερη εσωτερική του παρόρμηση, τον έσπρωχνε στην αγαπημένη του τέχνη της υποκριτικής. Φοίτησε έτσι στην κραταιά τότε Σχολή Κινηματογράφου, Λυκούργου-Σταυράκου και πλάι στους μεγάλους της δασκά-λους, έχτισε το στέρεο και πλατύ δραματικό του υπόβαθρο.  Αποφοιτώντας ρίχτηκε ευθύς στην αρένα του κινηματογράφου, χτίζοντας την ενάρετη δραματικά παρουσία του, ως ένας μεγάλης κάστας δευτεραγωνιστής. Και οι αλλεπάλληλες επιτυχημένες συμμετοχές του σε πλήθος αξιόλογων ταινιών μας, τον καθιέρωσαν κινηματο-γραφικά, καθιστώντας έναν από τους αγαπημένους μας καρατερίστες. 


Αλλά και στο πεδίο της μικρής μας οθόνης ο αγαπημένος μας Λάκης Γκέκας, άφησε αναλλοίωτο το υποκριτικό του αποτύ-πωμα. Συμμετείχε σε σπουδαίες τηλεοπτικές μας σειρές και της έντυσε με την ξεχωριστή λυρική του παρουσία. Αναφέρου-με ενδεικτικά τις συμμετοχές του στους αριστουργηματικούς «Πανθέους» του έξοχου συγγραφέα μας και ακαδημαϊκού Τάσου Αθανασιάδη, στα ιστορικά «Δίχτυα της αράχνης» στο ρόλο του Σονόρα, που αγαπήθηκε πλατιά από το τηλεοπτικό κοινό, στις επίσης αγαπημένες «Ναυτικές ιστορίες» στα «Παλιόπαιδα τ΄ ατίθασα» και σε άλλες ακόμα επιτυχείς σειρές της μικρής μας οθόνης.


Ο Λάκης Γκέκας ανέπτυξε παράλληλα με την καλλιτεχνική του δραστηριότητα και ευρεία συνδικαλιστική δράση. Αποτέλεσε έτσι για πολλά χρόνια πρόεδρο της Ένωσης Συνταξιούχων ηθοποιών. Αλλά ως πολυσχιδής προσωπικότητα, υπήρξε ακόμα και εκδότης των εφημερίδων «Πας Γιάννενα» (1970) και «Ηπειρωτικό Βήμα» (1974). Συνακόλουθα με έντονη λυρική διάθεση, ασχολήθηκε και με την ποίηση. Σε ότι αφορά την κοινωνική του ζωή, ο ηπειρώτης πολιτικός ήταν παντρεμένος με την επίσης ηθοποιό Ντίνα Τσαντίνη-Γκέκα και απέκτησε μαζί της δυο αξιόλογα παιδιά, που υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις, ο ένας στο Πολεμικό Ναυτικό και ο άλλος στον Στρατό Ξηράς. Στις 6-7-2012, ο αγαπημένος μας ηθοποιός μετά από πολύχρονη μάχη με την επάρατη νόσο σε ηλικία 77 ετών, την οποία πολέμησε παλικαρίσια, εκδήμησε από τη ζωή, σε κλίμα πάνδημης θλίψης. Υπήρξε ένας πολύ αξιόλογος δευτεραγω-νιστής μας ο Λάλης Γκέκας και η ωραία υποκριτική του παρουσία, θα  μας μείνει ανεξίτηλη για πάντα !

Κινηματογράφος

Ο Ιππότης της Λακούβας (1986)
Ο Αγκαλίτσας (1985)
Πάμε για Καφέ; (1981)
Έξοδος κινδύνου (1980)
Ένα γελαστό απόγευμα (1979)
Οι φανταρίνες (1979)
Στα Δίχτυα του Τρόμου (1975)
Η Δίκη των Δικαστών (1974)Οκέι, Φίλε (1974)
Παυλος Μελας (1974)
Μιρέλλα, Η Σάρκα της Ηδωνής (1973)
Σ` Εχω Ανάγκη Απόψε Πολύ (1973)
Στα Δίχτυα της Αράχνης (1973)
Ναι μεν, αλλά… (1972)
Κυνηγημένοι Εραστές (1972)
Ο Πατούχας (1972)  
Το Κρυφό Σπίτι της Αγγέλας (1972)
Ο άγνωστος εκείνης της νύχτας (1972)
Η κόρη του ήλιου (1971)
Αδέλφια μου Αλήτες Πουλιά (1971)
Η χαραυγή της νίκης (1971)
Δυο Εξυπνα Κορόιδα (1971)
Ολοκαύτωμα (1971)
Παπαφλέσσας (1971)  
Μια γυναίκα, μια αγάπη, μια ζωή! (1971)
Οι αμαρτωλοί (1971)
Παπαφλέσσας / Η μεγάλη στιγμή του ’21 (1971)
Η Σκλάβα (1970)
Δεν Εχω Χρόνο να Διαβώ (1968)

Το παρόν κείμενό μας δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Παρασκήνιο".

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι M.Sc Δ/χος Μηχανικός Ε.Μ.Π.
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »