Ο πολυδιάστατος ηθοποιός μας Ανδρέας Ζησιμάτος !

 Ο πολυδιάστατος ηθοποιός μας
Ανδρέας Ζησιμάτος !

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος


Με ένα πολυδιάστατο λυρικό κύτταρο, σπουδαία φωνή και  τη βαθιά δραματική του παιδεία, ο Ανδρέας Ζησιμάτος ρίχτηκε στα μονοπάτια της υποκριτικής και μας χάρισε ως δευτεραγωνιστής κυρίως, έξοχες ερμηνείες που κόσμησαν το φάσμα  του θεάτρου, αλλά και του κινηματογράφου μας, την περίοδο της μεγάλης του ακμής - ασπρόμαυρου. Κατόρθωνε στην πλειάδα ρόλων που υποδύθηκε με ιδιαίτερη ηθική ενάργεια, άλλοτε να βγάζει αδρές γραμμές κυρίως στα ποιμενικά δράματα που έπαιξε και άλλοτε να μας συγκλονίζει με την ψυχική του λεπταισθησία, σε κορυφαία μελό του κινημα-τογράφου μας. Ενώ και σε σπουδαίες μας κωμω-δίες, ο Ανδρέας Ζησιμάτος, μας φανέρωσε ένα επίσης ακένωτο τάλαντο.  Πολυδιάστατος και πλατύς υποκριτικά με την έξοχη δραματική του παιδεία, που ήταν απόρροια της διεξοδικής ενασχό-λησής του, με την τέχνη τη υποκριτικής, την οποία λάτρευε από την παιδική του ηλικία, σε όλο το φάσμα της μεγάλης μας οθόνης, μας χάρισε μονα-δικές στιγμές.

Ο Ανδρέας Ζησιμάτος είδε το φως της ζωής στο Αργοστόλι της

Κεφαλονιάς το 1928. Στα πανέμορφα Επτάνησα που πάντοτε πρωτοστάτησαν στο πεδίο της τέχνης και μη έχοντας δεχθεί τουρκικό ζυγό, με τις σπουδαίες ευρωπαϊκές τους επιρροές, μεγαλούργησαν πολιτισμικά. Και με την αποπεράτωση των γυμνασιακών του σπουδών, με έφεση για τη τέχνη, ήλθε στην Αθήνα και σπούδασε στην κραταιά Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Παράλληλα καλλιεργώντας και το άλλο σπουδαίο φυσικό του τάλαντο τη φωνή, σπούδασε φωνητική και πιάνο στο Εθνικό Ωδείο.  Σημειώνοντας εμβόλιμα πως τα αλγεινά χρόνια της κατοχής, συμμετείχε στο Παιδικό Θέατρο της εμπνευσμένης Αντιγόνης Μεταξά. Με την αποπεράτωση των δραματικών του σπουδών, ξεκίνησε ευθύς την μακρά και εύκρατη υποκριτική του πορεία, αφενός στην κινηματογράφο, αφενός στο παλκοσένικο. Μάλιστα στο θεατρικό πεδίο το 1963, πρωτοστάτησε με τον σκηνοθέτη και καθηγητή της δραματικής τέχνης Σωκράτη Καραντινό, αλλά και με τον κορυφαίο μας διανοούμενο και συγγραφέα Γιώργο Θεοτοκά, στη εδραίωση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλδος, του οποίου αργότερα και ο ίδιος Ανδρέας Ζησιμάτος, διετέλεσε καθηγητής της Δραματικής του Σχολής.


Στην έπαλξη του κινηματογράφου ο αγαπημένος μας ηθοποιός συμμετείχε σε πλήθος μεγά-λων ταινιών και μας χάρισε έξοχες ερμηνείες, σε όλο το υποκριτικό εύρος του. Αναφέρουμε ενδεικτικά τις ερμηνείες του στα κοινωνικά δράματα : «Σπαραγμός» (1965) σε σκηνοθεσία Ηλία Μαχαίρα, μαζί με τους Μάνο Κατράκη και Μαλένα Ανουσάκη, «Στη θύελλα του πά-θους» (1964) του Δημήτρη Αθανασιάδη, πλάι στους Σπεράντζα Βρανά, Πέτρο Πανταζή κ.α., «Σταυραετοί» (1963), του Παναγιώτη Κωνσταντίνου, πλάι στους Μάρθα

Βούρτση, Θόδωρο Μορίδη, Χριστόφορο Ζήκα κ.α. στο ιστορικό μας δράμα «Η λίμνη των στεναγμών» (1959) του Γρηγόρη Γρηγορίου, μαζί με τους  Ανδρέα Μπάρκουλη, Ελένη Ζαφειρίου, Μιράντα Κουνελάκη κ.α. επιπρο-σθέτως στο πολεμικό - ιστορικό μας δράμα «Το νησί των γενναίων» (1959) του Ντίμη Δαδήρα, πλάι στους Τζένη Καρέζη, Αλέκο Αλεξανδράκη, Αλίκη Γεωργούλη, Αρτέμη Μάτσα κ.α., επίσης στο ποιμενικό δράμα «Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας» (1955) του Ντίμη Δαδήρα πλάι στους Αλίκη Βουγιουκλάκη, Θάνο Κωτσόπουλο, Ελένη Χατζηαργύρη, Κώστα Χατζηχρήστο κ.α. ακόμα στην έξοχη κωμωδία μας «Ο γρουσούζης» (1952) του Γιώργου Τζαβέλα, πλάι στους Ορέστη Μακρή, Μίμη Φωτόπουλο, Ντίνο Ηλιόπουλο, Γεωργία Βασιλειάδου κ.α. και σε πολλές άλλες ακόμα, σπουδαίες ταινίες μας. Ένας ευρύς δηλαδή και πολύπλαγκτος κινηματογραφικός κύκλος, στον οποίο ο ταλαντούχος Ανδρέας Ζησιμάτος, διασταύρωσε τα ωραία υποκριτικά βήματά του, με την πλειονότητα των κορυφαίων μας ηθοποιών και μας έδωσε αξιολάτρευτες ερμηνείες. 

Στην προσωπική του ζωή ο Κεφαλλονίτης ηθοποιός ήταν παντρεμένος με την επίσης αξιό-λογη ηθοποιό Λίνα Τριανταφύλλου και είχαν αποκτήσει μια κόρη την ηθοποιό Χαρά Ζησι-μάτου.  Μοίρα τραγική στις 25 Οκτωβρίου 1998, ο Ανδρέας Ζησιμάτος εκδήμησε από τη ζωή στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών, λόγω βαρύτατης λοίμωξης του αναπνευστικού. Το αλγεινό άγγελμα του θανάτου του σκόρπισε πάνδημη θλίψη, για την ενάρετη και ευήθη καλλιτεχνική και κοινωνική του φυσιογνωμία, σε όλο τον κόσμο. Θα τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη !

Φιλμογραφία

Σπαραγμός (1965) 
Η γέφυρα της ευτυχίας (1964)  
Όταν η μοίρα προστάζει (1964)  
Στη θύελλα του πάθους (1964)
Σταυραετοί (1963)
Το μεγάλο μυστικό (1963)
Αγάπη γραμμένη με αίμα (1962) 
Το κορίτσι του λόχου (1962)
Διαμάντω (1961) [Λάμπης]
Νεράιδα της Μάνης (1961)
Το σπίτι της ηδονής (1961)
Χωρίς μητέρα (1961) 
Η λίμνη των στεναγμών / Η κυρα Φροσύνη και ο Αλή πασάς (1959) 
Ερωτικές ιστορίες (1959)  
Ζάλογγο, το κάστρο της λευτεριάς (1959)  
Ματωμένο ηλιοβασίλεμα (1959)
Λύγκος ο λεβέντης (1959)
Το νησί των γενναίων (1959)
Η λίμνη των πόθων (1958) 
Κατά λάθος... μπαμπάς (1957)  
Της τύχης τα γραμμένα (1957)
Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας (1955)  
Ο γρουσούζης (1952)   
Η λύκαινα (1951)  
Τα αρραβωνιάσματα (1950)  
Δύο κόσμοι (1949) 

Το παρόν κείμενό μας δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Παρασκήνιο".

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι M.Sc Δ/χος Μηχανικός Ε.Μ.Π.
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »