Ο πολυτάλαντος δραματικός ηθοποιός μας
Χρήστος Ζορμπάς !
Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Υψηλής ηθικής εμπνοής ηθοποιός ο Χρήστος Ζορμπάς, σκέπασε με την δραματική του πολυμέρεια και την άρτια σκηνική του παρουσία, την θεατρική, κινηματογραφική και τηλεοπτική μας σκηνή. Το όνομά του, μέσα από την πολύπλαγκτη και επιτυχή υποκριτική πορεία του – που είναι και αυτή στην κυριολεξία κινηματογραφική – έγινε συνώνυμο της ποιότητας και του υψηλού λυρικού ύφους. Ο Χρήστος Τζορμπατζόγλου όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, είδε το φως της ζωής στον Κόσμιο της Ροδόπης το 1938 και από νεαρή ηλικία εκδήλωσε την μεγάλη του έφεση για το θέατρο και την τέχνη. Και λίγο μετά την αποφοίτησή του από το Γυμνάσιο, στην κυριολεξία απέδρασε από το χωράφι του αγρότη πατέρα του, για να έλθει για θεατρικές σπουδές, στην αχανή και δαιδαλώδη Αθήνα, όπου έπρεπε να διορθώσει και αυτή ακόμα την προφορά του ! Γράφτηκε στην σπουδαία με μεγάλους δασκάλους της δραματουργικής τέχνης, Σχολή Κινηματογράφου Λυκούργου Σταυράκου και ξεκίνησε το μακρύ του ταξίδι στην υποκριτική. Οι δυσκολίες και οι αντιξοότητες για έναν επαρχιώτη φοιτητή – υποκριτική πολλές, αλλά και η θέλησή του ακλόνητη και μεγάλη για να πετύχει. Έκανε 8 ώρες την ημέρα ορθοφωνία, για να τα καταφέρει όπως χαρακτηριστικά θα πεί κάποτε. Και πράγματι τα κατάφερε, διαγράφοντας την αριστοτεχνική του πορεία στο φάσμα της τέχνης. Και με την αποπεράτωση της σχολής, ρίχτηκε άμεσα στην αρένα του παλκοσένικου και του κινηματογράφου, όπου έχτισε σταθερά και με εργώδη προσπάθεια, την έξοχη δραματική του φυσιογνωμία.
Πρωταγωνίστησε σε αριστουργήματα του ελληνικού κινηματογράφου και μας κατέλει-πε μνημειώδεις ερμηνείες, που έχουν περάσει στο πάνθεον της ελληνικής έβδομης τέχνης. Μνημονεύουμε χαρακτηριστικά τις κινηματογραφικές συμμετοχές του στις ταινίες : «Ανοιχτή επιστολή» του Γιώργου Σταμπουλόττουλου, «Οι σιλουέτες» του Κωστή Ζώη, «Το κορίτσι του 17» του Πέτρου Λύκα, η «Ορέστεια» του Βασίλη Φωτόπουλου, «η Βυζαντινή Ραψωδία» του Γιώργου Σκαλενάκη, , «Η Ευδοκία» του Αλέξη Δαμιανού, η «Κάθοδος των 9» του Χρήστου Σιοπαχά βραβευ-μένη στο φεστιβάλ της Μόσχας κ.α. Ενώ εξίσου σπουδαία υπήρξε η υποκριτική παρουσία του στην θεατρική σκηνή, με πρωταγωνιστικές παρουσίες, σε μεγάλες παραστάσεις του κλασικού, αλλά και του σύγχρονου δραματολογίου. Μνημο-νεύουμε
χαρακτηριστικά τις συμμετοχές του στις παραστάσεις : «Άνθρωποι και ποντίκια», «Τσάι και συμπάθεια», «Οιδίποδας τύραννος» από το πεδίο του αρχαίου ελληνικού θεάτρου, όπου υποδύετο με παραστατική ενάργεια τον μάντη Τειρεσία και περιόδευσε για το ανέβασμά του στη νότιο Αφρική, αλλά και σε πολλές άλλες ακόμα όπου ο Χρήστος Ζορμπάς, ξεδίπλωνε το μοναδικό λυρικό του κύτταρο. Ο ίδιος μάλιστα αξιολογούσε ως καλύτερη θεατρική του ερμηνεία, τη συμμετοχή του στην παράσταση, η «Η Όπερα της πεντάρας» του Μπρεχτ, μαζί με τους κορυφαίους μας ηθοποιούς Μελίνα Μερκούρη, Νίκο Κούρκουλο κ.α. σε σκηνοθεσία του Ζυλ Ντασέν
Στο πεδίο τώρα της τηλεόρασης, ο αγαπημένος μας ηθοποιός μας κατέλειπε και εκεί σπουδαίες ερμηνείες, μέσα από έξοχες τηλεοπτικές μας σειρές, που αγαπήθηκαν πλατιά από το τηλεοπτικό μας κοινό. Αναφέρουμε ενδεικτικά τα σήριαλς : «Μεθοριακός Σταθμός», με τον Βάσο Αδριανό, Ρένα Βουτσινά, Μαρία Φωκά, Κούλα Αγαγιώτου και άλλους σπουδαίους μας ηθοποιούς, «Ο θάνατος του Τιμοθέου Κώνστα, πλάι στους Βύρωνα Πάλλη, Ρίκα Διαλυνά, Μιμή Ντενίση κ.α., «Η γειτονιά μας», με τους Μάκη Δεστούνη, Γιάννη Αργύρη, Μαρία Φωκά, Σάσα Καστούρα κ.α., «Ανατολικός άνεμος», μαζί με τους, Δημήτρη Παπαμιχαήλ, Όλγα Πολίτου, Στέφανο Στρατηγό, Τζοβάνα Φραγκούλη κ.α. και σε άλλες επίσης καλογυρισμένες τηλεοπτικές μας σειρές. Μια εύκρατη και υψηλού λυρικού ήθους και ύφους υποκριτική παρουσία, που σημάδεψε ανεξάλειπτα τα καλλιτεχνικά μας δρώμενα.
Στην κοινωνική του ζωή, ο Χρήστος Ζορμπάς είχε παντρευτεί την ηθοποιό-τραγουδίστρια Κική Διόγου. Στις 10 Νοεμβρίου του 2020, ο αγαπημένος μας ηθοποιός εκδήμησε από τη ζωή, σε ατμόσφαιρα καθολικής θλίψης, δοθέντος ότι ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στον καλλιτεχνικό κόσμο. Το πολυτάλαντο δραματικό του σήμα και η ευγενική του φυσιογνωμία, θα μείνουν για πάντα ανεξίτηλες στη μνήμη μας !
Φιλμογραφία
Όταν χορέψουμε μαζί (2003)
Τα δελφινάκια του Αμβρακικού (1993)
Δέσποινα (1990) [Θόδωρος]
Γρανίτα από χιόνι (1986)
Ο Γιάννης που έγινε Τζώννης (1986)
Παράξενη συνάντηση (1986)
Η κάθοδος των εννιά (1985)
Ο ρεπόρτερ (1982)
Ο παλαβός κόσμος του Θανάση (1979)
Ο ήλιος του θανάτου (1978)
Συνομωσία στη Μεσόγειο (1975)
Οι βάσεις και η Βασούλα (1974)
Ευδοκία (1970) [νταβατζής]
Ο μεγάλος ένοχος (1970)
Η ζούγκλα των πόλεων (1970)
Ο Θανάσης η Ιουλιέττα και τα λουκάνικα (1970)
Το κορίτσι του 17 (1969)
Τρικυμία μιας καρδιάς (1969)
Ο ναύτης του Αιγαίου (1968)
Ανοιχτή επιστολή (1968)
Βυζαντινή ραψωδία (1968)
Σιλουέτες (1967)
Συντρίμμια τα όνειρα μας (1967)
Κορόιδο γαμπρέ (1962)
Τρικυμία μιας καρδιάς (1969)
Το παρόν κείμενό μας δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Παρασκήνιο".
*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι M.Sc Δ/χος Μηχανικός Ε.Μ.Π.
www.panosavramopoulos.blogspot.gr