Με άφατη συγκίνηση απευθύνω τούτα τα λόγια αγάπης λοιπόν στο έξοχο μέλος της μεγαλουργού πολιτισμικά, κοινωνικά και πολιτικά οικογένειάς μας Πεπελάση, ελαυνόμενος από την μοναδική σχέση αγάπης που είχα μαζί του, αλλά και για την ηθική τιμή που μου απηύθυνε, να μου εμπιστευτεί τη ζωή του σε ένα πόνημα, που μου απέστειλε με συστημένη επιστολή τον Ιούλιο του 2021, απευθύνοντας μου ακόμα την ακένωτη αγάπη του τηλεφωνι-κά, μαζί με τον άλλο επίσης σπουδαίο θείο μας, τον γιατρό Διαμαντή Θ. Πεπελάση.
Αποφοίτησε το 1952 από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και εξέτισε κατόπιν την στρατιωτική του θητεία. Ενώ το 1957 έδωσε εξετάσεις επιτυχώς στο Υπουργείο Γεωργίας, όπου και έλαβε το πτυχίο του Χημικού – Οινολόγου. Εργάστηκε λίγους μήνες σε οινολογικό εργαστήριο, αλλά και ως φροντιστής Χημείας, στο μεγάλο Φροντιστήριο του Παπαϊωάννου στην Πλατεία Κάνιγγος. Το 1958 ξεκινάει την μακρά του σταδιοδρομία στην χημική βιομηχανία, προσλα-μβανόμενος στη μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία των Βαλκανίων, «ΧΡΩΠΕΙ». Και το 1959 με πρόσκληση του αδελφού του γίγαντα Διαμαντή Πεπελάση, που μεσουρανούσε στα αμερικά-νικα Πανεπιστήμια με τον κουμπάρο του Ανδρέα Παπανδρέου (σημειώνουμε ότι ο θείος Διαμαντής, είχε στεφανώσει τον Ανδρέα Παπανδρέου με την Μαργαρίτα) και ήταν καθηγη-τής στο Berkeley, πήγε στην Αμερική για μεταπτυχιακές σπουδές. Τονίζοντας εμφατικά την καθοριστική επίδραση που είχε με την εμπνευστική του θαλπωρή ο Διαμαντής στον μικρότερο αδελφό του Νίκο, διανοίγοντάς του με τις ενορατικές του συλλήψεις, πνευματι-κούς και επαγγελματικούς ορίζοντες. Σε αυτό το στάδιο ο Νίκος θωρακίζοντας το επιστημο-νικό του υπόβαθρο, υποβάλλει τα χαρτιά του και γίνεται δεκτός στο mount Hospital του Σικάγου, όπου και παίρνει την πρωτοπόρο τότε ιδιότητα του βιοχημικού.
Στις 24-7-1974 η χούντα καταρρέει, μαζί με το επαγόμενο όραμα για την ανόρθωση της χώρας και τον ριζικό της εκδημοκρατισμό. Και ο Νίκος για την πρωθύστερη εργώδη πορεία του και τις εξαιρετικές του περγαμηνές, τοποθετείται στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Προωθήσεως Εξαγωγών. Είναι αναντίλεκτα η πιο κομβική θέση στην σταδιοδρομία του, μέσα από την οποία εκπορεύτηκαν σημαντικές πρωτοπόρες μελέτες του, για την βιομηχανική ανάπτυξη, την μεταποίηση και την οικονομική ανασυγκρότηση των υστερούσας βιομηχανικά ελληνικής περιφέρειας. Με όραμα υψηλό πραγματοποίησε τότε ο Νίκος και πολλά ταξίδια σε όλη την περιφέρεια και ιδίως στην Μακεδονίας μας, μέσα από τα οποία αφύπνισε βιομηχανικά και επιχειρηματικά την ελληνική επαρχία. Ένεκα αυτής της οικονομικοτεχνοκρατικής πολύπλαγκτης σπουδής του στην Μακεδονία, ο τότε Δήμαρχος Καβάλας, τον ανακήρυξε επίτιμο Δημότη της πόλης. Και το 1979 τοποθετήθηκε αντιπρόεδρος και Δ/ντας Σύμβουλος στην Τράπεζα Εξαγωγών της ΕΤΒΑ, όπου και καταπιάστηκε εκτενώς με την ίδρυση βιομηχανικών περιοχών, την ανάπτυξη βιομηχα-νιών, με τα παράλληλα ακόμα καθήκοντά του, ως προέδρου της θυγατρικής της ΕΤΒΑ «Ελλη-νικά Μάρμαρα», αλλά και Συμβούλου στην ΜΑΒΕ. Σε αυτή τη φάση θα γνωριστεί και θα αναπτύξει αμοιβαίες σχέσης αγάπης και εκτίμησης με τον τότε υπουργό Βιομηχανίας Κ. Παπακωνσταντίνου, ένεκα των οποίων τον τοποθέτησε Ειδικό Γραμματέα του Υπουργείου Βιομηχανίας, με ευρύ φάσμα αρμοδιοτήτων. Ενώ τον τοποθέτησε συνάμα και πρόεδρο στην Εταιρεία Ανάπτυξης των προβληματικών Επιχειρήσεων.
Το 1993 ο αεικίνητος στην κυριολεξία Νίκος, κατέρχεται στην αρένα των εθνικών εκλογών στην Α΄ Αθηνών, με πρόταση του Ανδρέα Παπανδρέου. Απέσπασε 6.350 σταυρούς και αξιοποιήθηκε από τον συμπατριώτη μας Υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Σκουλαρίκη ως Ειδικός Σύμβουλος του Υπουργείου Εργασίας. Ενώ το 1993 ανέλαβε Πρόεδρος του ΝΑΤ (Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου), που και κει με αγάπη και ευαισθησία για τους Έλληνες ναυτικούς, παρήγε ένα πολυμερές έργο. Για να μνημονεύσουμε σε αυτόν τον μακρύ και ενάρετο κύκλο της προσφοράς του στα δημόσια πράγματα της χώρας και την συμβολή του το 1975 με πρόταση του τότε Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Σεραφείμ, στην εξορθολογικοποίηση του Οργανισμού Διαχείρισης Εκκλησιαστικής Περιουσίας (ΟΔΕΕΠ), όπου και κει με εντιμότητα και ευαισθησία για την διαφάνεια της εκκλησιαστικής περιουσίας, αφήκε ανεξάλειπτο το αποτύπωμά του.
Μια μακρά αλυσίδα δημόσιας προσφοράς στην αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας, από πολλές επάλξεις, που την κατευόδωνε πάντα το ήθος, η υψηλή επιστημονική κατάρτιση και η υψηλή αίσθηση υπηρεσίας του δημοσίου συμφέροντος.
Με την ευκαιρία αναφέρω όπως μου τα υπέμνησε με αγάπη ο αξέχαστος θείος Νίκος Πεπε-λάσης, ψήγματα της πολυεδρικής προσφοράς της οικογένειας Πεπελάση στην αγαπημένη μας γενέτειρα Γαστούνη. Στα 1937 έτσι με την αρωγή του κορυφαίου βουλευτή και υπουρ-γού του Γεωργίου Παπανδρέου Γιάννη Γιαννόπουλου, ο αοίδιμος Αντωνάκης Πεπελάσης, Δήμαρχος Γαστούνης και πατέρας του θείου Νίκου, επέτυχε την ίδρυση οκταταξίου Γυμνασί-ου στην Γαστούνη στο οποίο φοιτούσαν 450 παιδιά, καθώς και την ίδρυση του Ειρηνοδι-κείου, αλλά και του Υποθηκοφυλακείου Γαστούνης. Στο ίδιο μήκος κύματος προσφοράς, αφότου έλαβε χώρα η απελευθέρωση της Ελλάδος και ειδικά το 1946 που υπουργός Εσωτε-ρικών στην κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας ήταν ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο Αντώνης Πεπελά-σης επισκέφθηκε με τον βουλευτή Ηλείας Γιάννη Γιαννόπουλο τον Γεώργιο Παπανδρέου και επέτυχε την μετατροπή με υπουργική απόφαση της Κοινότητας Γαστούνης σε Δήμο, οπότε και τοποθετήθηκε Δήμαρχος για 2 χρόνια του νεοϊδρυθέντος Δήμου Γαστούνης. Χωρίς να παραλείψουμε την δωρεά των αδελφών Αντώνη, Θοδωρή και Διονύση Πεπελάση, στον Δήμο Γαστούνης, αρκετών αγροτεμαχίων στην «Πεπελασογενή» περιοχή «Καλό Πηγάδι», προκειμένου να φιλοξενηθούν οι τραγικοί πρόσφυγες της Μικρασίας, καθώς και έκτασης στο κέντρο της Γαστούνης, όπου και δημιουργήθηκε η ιστορική «Πλατεία Μαιφρέν», δίπλα στη εθνική τράπεζα. Και βεβαίως την πολυεπίπεδη προσφορά του γίγαντα θείου Διαμαντή Πεπελάση στην πόλη, που ως Διοικητής της Αγροτικής Τραπέζης, ίδρυσε το εργοστάσιο γάλακτος της «ΗΛΒΙΓΑΛ», αλλά και το κατάστημα Αγροτικής Τραπέζης στην Γαστούνη, δομές που ανασυγκρότησαν την πόλη, έδωσαν ψωμί σε πολλούς Γαστουναίους, ενώ επαύξησαν ραγδαίως το ηθικό της κύρος.
ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΑΣΤΟΥΝΗ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑ !
Θα κλείσω με αγάπη αυτή την αναφορά στην εμπνευσμένη και ενάρετη παρουσία στην ζωή του αξέχαστου θείου Νίκου Πεπελάση, με μερικές προσωπικές αναμνήσεις από την κάθοδό του στη Γαστούνη, τα Χριστούγεννα, ιδίως το Πάσχα και τα καλοκαίρια τις δεκαετίες του ΄80 και του ΄90. Η άφιξη τόσο του Διαμαντή και του Νίκου στην πόλη - με κείνο το χαρακτηριστικό μαύρο «peugeot» - και η παρουσία τους στο Φαρμακείο, που αποτελούσε το κέντρο της πολιτικής και πολιτισμικής εκπόρευσης της περιοχής, ήταν κορυφαίο γεγονός και έρχονταν βουλευτές και δήμαρχοι από όλες τις πόλεις και τα χωριά, για να ενημερωθούν από τους «μεγάλους» για τις εξελίξεις.
Εμβληματική μορφή στο φαρμακείο ο σεβάσμιος διανοούμενος και ευαίσθητος ποιητής της Γαστούνης, με υψηλό ηθικό κύρος στη λογοτεχνική κοινότητα πανελλαδικά Γρηγόρης Πλιάκας, που έδινε τον τόνο στα πολιτισμικά και οι θείοι Νίκος και Διαμαντής προεξάρχοντος και του οικοδεσπότη στο φαρμακείο Δημάρχου Γαστούνης θείου Κωστάκη, τον περιέβαλλαν με την πατρική τους αγάπη και θαλπωρή. Μαζί με τις ωραίες συζητήσεις και τα πεσκέσια που έδιναν από όλα τα χωριά, το ΠΑΣΧΑ ήταν στο φαρμακείο μυσταγωγία. Ιδίως όταν κατασκευά-ζαμε τότε «μίγμα» για κροτίδες, την ισχυρή αυτή εκρηκτική ένωση, μέσω της οποίας φτιάχναμε εν συνεχεία τις περιβόητες «στρόμπες» - κροτίδες. Για την Παρασκευή του μίγματος ήταν απαραίτητα τα χημικά συστατικά : θειάφι και το «απαγορευμένο» αντιμόνιο που το αγοράζαμε με ειδική άδεια του θείου του Κωστάκη, από την μεγάλη εταιρεία χημικών παρασκευασμάτων «Ρουμπουλάκη» στην οδό Σωκράτους στην Αθήνα. Κάποτε προσπαθούσα να αποκωδικοποιήσω, νεαρός μαθητής ών στην συνταγή παρασκευής τις αναλογίες που ήταν και «μυστικό» της συνταγής και τότε ο θείος Νίκος διαβάζοντας τις ενδόμυχες σκέψεις μου, ταχύτατα με κοίταξε με ένα χαμόγελο αγάπης και αφοπλιστικά μου είπε : «μισό – τέταρτο» Παναγιώτη ! Ενώ και μεθύστερα στις σπουδές μου στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και σε άλλα κοινωνικά μετερίζια, ο θείος Νίκος ήταν πάντα δίπλα μου – κοντά μου, για να με καθοδηγήσει και να με συμβουλεύσει πατρικά.
Αλλά στα ωραία πράγματα που παρασκευάζαμε στο Φαρμακείο το Πάσχα και τα απολάμβα-ναν τόσο στην πόλη, όσο και σε ολάκερη την Ελλάδα, με οδηγό τον μαίτρ θείο Κώστα, ήταν το αυθεντικό λιβάνι το οποίο αποστέλλαμε στο Άγιον Όρος και στο Πατριαρχείο στα Ιεροσόλυμα ! καθώς και η γνήσια βανίλια με πρωτογενές στοιχείο τα άνθη της γνήσιας βανίλιας από την Μαδαγασκάρη, που παραλαμβάναμε σε ένα μαύρο περίτεχνο μεταλλικό με ωραία ανάγλυφα σχέδια κουτί. Ο θείος ο Κώστας πέρα από ακαταγώνιστος φαρμακοποιός που τον συμβουλεύονταν από όλα τα νοσοκομεία της Πελοποννήσου, για «δυσεπίλυτα» ιατρικά ζητήματα, ήταν και μύστης της Χημείας και ένας μεγάλος μάστορας παρασκευαστής, φτιάχνοντας πρωτοπόρα μεταξύ άλλων και την άγνωστη τότε για τις δερματικές παθήσεις, θαυματουργή «καλέντουλα». Πόσες μαγικές στιγμές και τι σπουδαία πράγματα και γεγονότα έμαθα και έζησα τότε στο Φαρμακείο, που για εμένα ήταν στα αληθινά το σπίτι μου !
Αποχαιρετώ σήμερα, με αγάπη, σεβασμό και άφατη θλίψη τον αγαπημένο δεύτερο εξάδελφο του πατέρα μου, θείο Νίκο Πεπελάση, που αποτέλεσε πάντα ένα εμπνευστικό φως και μια ακένωτη πηγή αγάπης στη ζωή μου. Θα σε θυμόμαστε για πάντα θείε Νίκο. Υπήρξες έξοχος και μοναδικός, με το ξεχωριστό ηθικό σου χρώμα ! Ένας σπουδαίος Πεπελάσης !
Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
ή Πεπελάσης
M.Sc Δ/χος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π., συγγραφέας
Αθήνα, 20-12-23
www.panosavramopoulos.blogspot.gr