Ο ταλαντούχος χορευτής και ηθοποιός μας
Τάκης Βαρλάμος !
Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Αποτελώντας ένα δεινό χορευτικό ταλέντο, που εξέγειρε τις καρδιές των θεατρόφιλων, μεσουράνησε ο Τάκης Βαρλάμος, τη δεκαετία του ΄70 στην επιθεώ-ρηση, στη λυρική σκηνή και τον κινηματογράφο, άλλοτε ως χορευτής, ενίοτε ως ηθοποιός, κάποτε και με τους δυο ταυτόχρονα ρόλους. Τις χορευτικές του αρετές επικουρούσε, η σπουδαία φυσική του ομορ-φιά, η πλατιά δραματική του παιδεία, αλλά και η αριστοκρατική του φινέτσα, που συναποτελούσαν μαζί, έξοχη λυρική και υποκριτική οντότητα. Αλησμόνητες έτσι έχουν μείνει στην συνείδησή μας, οι πολυδύναμες κινηματογραφικές του παρουσίες, στις μεγάλες ταινίες του ασπρόμαυρου κινηματογράφου : «Το κλωτσοσκούφι» (1960) του Ντίνου Δημόπουλου, πλάι στα κινηματογραφική μας αστέρια : Αλίκη Βουγιουκλάκη, Αλέκο Αλεξανδράκη, Στέφανο Ληναίο, Μαρίκα Κρεββατά, Θανάση Βέγγο, Τασσώ Καββαδία, Τζόλυ Γαρμπή, Σταύρο Ξενίδη κ.α., «Ηδονή και πάθος» (1960) του Κυριάκου Μαυροπάνου, μαζί με τους μεγάλους μας ηθοποιούς Νίκο Ξανθόπουλο , Κρίστιαν Κάρτερ , Έφη
Οικονόμου , Σπεράντζα Βρανά , Πέτρο Κυριακό , Μπέτυ Βαλάση , Φραγκίσκο Μανέλλη , Κώστα Μεντή κ.α. «Η Αθήνα τη νύχτα» (1962) του Κλέραχου Κονιτσιώτη, μαζί με τους κραταιούς μας ηθοποιούς, Σταυρίδη Νίκο, Χατζηχρήστο Κώστα, Χορν Δημήτρη, Φέρμα Νίκο, Καρέζη Τζένη, Ζερβό Παντελή, Βουτσά Κώστα, Γκιωνάκη Γιάννη, Ρίζο Νίκο κ.α. «Ήρθες αργά» (1961) της Μαρίας Πλυτά, πλάι στους Παπαγιαννόπουλο Διονύση, Μπάρκουλη Ανδρέα, Μιχαηλίδου Αθηνά, Καρούσο Τζαβαλά, Χαριλάου Βούλα, Χατζηαργύρη Ελένη κ.α. «Ο μπαμπάς μου κι εγώ» (1963) του Ερρίκου Θαλασσινού, με τους κορυφαίους μου ηθοποιούς, Κωνσταντάρα Λάμπρο, Καλογεροπούλου Ξένια, Διαμαντίδου Δέσπω, Ζωγράφου Αλίκη, Παχή Στράτο, Κωνσταντόπουλο Σπύρο, Τσουκαλά Νίκο κ.α..
Ο Τάκης Βαρλάμος είδε το φως της ζωής το 1930, με έντονες καλλιτεχνικές τάσεις από την παιδική του ηλικία, στις οποίες συνηγορούσε η φυσική του ομορφιά και το χορευτικό του τάλαντο. Αποπερατώνοντας τις εγκύκλιες γυμνασιακές του σπουδές, σπούδασε χορό και υποκριτική και σύντομα μαζί με την χορευτική παρτενέρ του και μετέπειτα γυναίκα του Μαρία ντε Πετρίλιο, αποτέλεσε ένα σπου-δαίο χορευτικό δίδυμο, που κέρδισε τον θαυμασμό και την αγάπη του αθηναϊκού κοινού. Ιδίως τις μεταπολε-μικές μας δεκαετίες του ΄60 και του ΄70, που τα επιθεωρησιακά νούμερα έκανα θραύση και οι μεγάλοι χορευτές της εποχής, συνιστούσαν μεγάλες καλλιτεχνικές περσόνες. Πρόβα τζενεράλε στην καλλιτεχνική του σταδιοδρομία ο Τάκης Βαρλάμος, έκανε από την έπαλξη της Λυρικής μας Σκηνής, με την παράσταση «Μάρθα» το 1947. Και εν συνεχεία κατέφυγε στο Μιλάνο και τη Βαρκελώνη, όπου και πραγματοποίησε ανώτερες σπουδές, στο χορό και την δραματουργική τέχνη. Ολοκληρώνοντας και τον δεύτερο κύκλο σπουδών του, συμμετείχε χορογραφικά σε παγκόσμια αριστουργήματα του λυρικού μελοδράματος. Χορογράφησε έτσι στη Γένοβα τις λυρικές παραστάσεις : «Κάρμεν», «Ναμ-πούκο», «Γάμους του Φίγκαρο», ενώ πραγματοποίησε και επιτυχημένες περιοδείες, με την σύζυγο και παρτενέρτ του χορευτικά, Μαρία ντε Πετρίλιο, στην Ευρώπη και την Αμερική.
Παράλληλα όμως με την υψηλού κύρους χορογραφική παρουσία του στο λυρικό φάσμα, ο Τάκης Βαρλάμος όπως προαναφέραμε συμμετείχε στις επιθεωρήσεις : «Μπετόβεν και μπουζούκι», «Ομόνοια πλατς-πλουτς», αλλά και σε αρκετές μεγάλες ταινίες του ασπρόμαυρου κινηματογράφου μας, με χαρακτηριστικές τις «Το κλωτσοσκούφι» του Αλέκου Σακελλάριου, «Να ζει κανείς ή να μη ζει» του Ορέστη Λάσκου κ.ά Ο μεγάλος μας χορευτής, ηθοποιός ήταν παντρεμένος με την συνάδελφό του χορεύτρια Μαρία ντε Πετρίλιο, που αποτέλεσαν δεινό χορευτικό δίδυμο και από τον γάμο τους απέκτησαν μια κόρη, την ταλαντούχο ηθοποιό Μαργαρίτα Βαρλάμου, που είχε γνωρίσει μεγάλη επιτυχία στην αγαπημένη σειρά του Antenna «Δεληγιάννειο παρθεναγωγείο» - υποδυόμενη υποδει-γματικά την Μαρίκα
Χουρμούζη» και είναι συνάμα και Διευθύντρια της Σχολής χορού Βαρλάμου - de Petrillo. Στις 31 Μαΐου 2011, σε ηλικία 81 ετών, ο Τάκης Βαρλάμος εκδήμησε από τη ζωή, στην Βοστώνη των ΗΠΑ που ζούσε. Υπήρξε αναμφίβολα ένας δεινός χορευτής και εξαιρετικός ηθοποιός, που λάμπρυνε με το ταλέντο και το ήθος του, την μεταπολεμική καλλιτεχνική μας σκηνή !
Φιλμογραφία
Άντρας είμαι και… το κέφι μου θα κάνω! (1960) [Αλέκος Δαράτος]
Τυφλός άγγελος (1960)
Το κλωτσοσκούφι (1960)
Ηδονή και πάθος (1960)
Το αγρίμι (1960)
Χορογραφία
Τυφλός άγγελος (1960)
Ήρθες αργά 1961
Η Αθήνα τη νύχτα (1962)
Ο μπαμπάς μου κι εγώ (1963)
Έτσι ήταν η ζωή μου (1963)
Μάνα γιατί με γέννησες (1963)
Να ζη κανείς ή να μη ζη; (1966)
Καρδιές που ξέρουν ν’ αγαπούν (1967)
Το παρόν κείμενό μας έχει δημοσιευθεί στην εφημερίδα "Παρασκήνιο".
*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι M.Sc Δ/χος Μηχανικός Ε.Μ.Π.
www.panosavramopoulos.blogspot.gr
www.panosavramopoulos.blogspot.gr