Χρήστος Πολίτης Ο ευγενής πρωταγωνιστής, του θεάτρου και του κινηματογράφου μας !

 Χρήστος Πολίτης
Ο ευγενής πρωταγωνιστής, του θεάτρου και του κινηματογράφου μας !

                                                        Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος                                                                                                          


Δόνησε τις καρδιές μας στην πολεμική περιπέτεια «Οι Σουλιώτες», στην επική αντιστασιακή μας ταινία «28-η Οκτωβρίου ώρα 5:30», για να γίνει και μόνιμος επισκέπτης στα σπίτια μας ως ο περίφημος Γιάγκος Δράκος της «αιωνόβιας»  «Λάμψης» του Νίκου Φώσκολου, ο αγαπημένος μας ηθοποιός Χρήστος Πολίτης. Ο Χρήστος Πολίτης που με το σπουδαίο λυρικό του τάλαντο, και την πλατιά δραματική του παιδεία, πραγμάτωσε μια γόνιμη και επιτυχημένη καλλιτεχνική πορεία, στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Η οποία δικαίως τον κατατάσσει στους μεγάλους της καλλιτεχνικής μας σκηνής. Ο Χρήστος Πολίτης είδε το φως της ζωής, στο Ηράκλειο Κρήτης, στις 27 Δεκεμβρίου 1942, με το επίθετο Πιατουλάκης, το οποίο άλλαξε για λόγους ευφωνίας, στο καλλιτεχνικό πεδίο.


Μετά τις εγκύκλιες σπουδές του εισήχθη στην Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου το 1965 και με την αποφοίτησή του ξεκίνησε την θεατρική του σταδιοδρομία. Πρόβα τζενεράλε στο παλκοσένικο θα κάνει με το σχήμα των Γ. Φέρτη- Ξένιας Καλογεροπούλου, με την παράσταση «Δέκα μικροί νέγροι» (1965-1966),για να συνεχίσει με τον θίασο των Τ. Νικηφοράκη – Ν. Χατζίσκου, με τα έργα «Πολύ κακό για το τίποτα» (1868) και «Τσάι και συμπάθεια» (1969). Θα επακολουθήσουν συνεργασίες με το σχήμα του Κώστα Μουσούρη και το Εθνικό Θέατρο. Μάλιστα στην θεατρική του παρουσία με το Εθνικό, θα κάνει την πρωτόλεια εμφάνισή του με αρχαία τραγωδία. Θα παίξει έτσι στις παραστάσεις «Χοηφόροι», «Ευμενίδες» του Αισχύλου και «Ιππόλυτος» του Ευριπίδη, που του έδωσαν συνάμα την ευκαιρία και της διεθνής προβολής, μέσω της συμμετοχής τους σε Φεστιβάλ του εξωτερικού. Θα συνεχίσει με μια εμπνευσμένη και ενορατική κίνηση, την ίδρυση του «Απλού θεάτρου» (1974-1990), που στόχο είχε την διάδοση της θεατρικής παιδείας στην περιφέρεια. Πραγματώνει έτσι πάρα πολλές

περιοδείες στην επαρχία, όπου και γνωρίζει την καθολική αναγνώριση και απολήγει η προσπάθεια το 1982, με την σύσταση ενός ανάλογου ύφους θεάτρου στην Καλλιθέα. Κεντρική θεματολογία του «Απλού Θεάτρου», υπήρξε το κλασικό δραματουργικό ρεπερτόριο, ήτοι : έργα των Άρθουρ Μίλερ, Τ. Ουίλιαμς, Ο. Γκόλντσμιθ, Λ. Αναγνωστάκη κ.ά. Πέρα όμως από το Απλό Θέατρο, ο Χρήστος Πολίτης, συνεργάστηκε και με άλλα θεατρικά σχήματα όπως των :  Αντ. Βαλάκου,  Αλ. Μινωτή, Αλ. Σολομού, Αλ. Βουγιουκλάκη,  Αλ. Αλεξανδράκη,  ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης, το Άρμα Θέσπιδος κ.ά. Στο χώρο του αρχαίου δράματος επανέκαμψε το 1986 με τον Αλ. Μινωτή για τον «Οιδίποδα επι Κολωνώ» του Σοφοκλή και το 1992, με την «Αντιγόνη» επίσης του Σοφοκλή. Και θα κλείσει την πολύτροπή παρουσία του στο σανίδι, με την παράσταση «Το λιοντάρι του χειμώνα» του Τζ. Γκόλντμαν, το διάστημα 1997-98.


Αλλά σημαντική υπήρξε η παρουσία του σπουδαίου μας πρωταγωνιστή και στην μεγάλη μας οθόνη, που άφησε αδρά το αποτύπωμά του. Θα κάνει την παρθενική εμφάνισή του το 1968 με την «Λεωφόρο του μίσους» του Νίκου Φώσκολου και το 1969 πρωταγωνιστεί στην ταινία «Άγιος Νεκτάριος: ο προστάτης των φτωχών». Το 1969 αποσπά το βραβείο Β΄ Ανδρικού ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, για την ερμηνεία του στην ταινία «Το κορίτσι του 17». Για να επακολουθήσουν και οι σπουδαίες εμφανίσεις του, στα πολεμικά δράματα του Τζαίημς Πάρις. Θα κλείσει την κινηματογραφική του παρουσία, με την ταινία «Ο γιος μου ο Στέφανος» το 1974. Σε ότι αφορά την τηλεοπτική παρουσία του Χρήστου Πολίτη, υπήρξε καταλυτική και εξακόντισε το καλλιτεχνικό του κύρος στο ευρύ κοινό. Θα κάνει την πρωτόλεια εμφάνισή του το 1973, με την θρυλική σειρά «Τα δίχτυα του τρόμου» και θα επακολουθήσουν η σπουδαία ιστορική σειρά «Βασίλισσα Αμαλία» (1975) με τους Αλίκη Βουγιουκλάκη και Δημήτρη Παπαμιχαήλ, αλλά και η

«Αφροδίτη» (1977), που συμπρωταγωνιστούσε με την Νόρα Βαλσάμη. Μετά τελικά από αποχή την δεκαετία του 1980,  θα επανακάμψει δριμύτερος το 1991, με την επική «Λάμψη» επι δεκατέσσερα συναπτά έτη, όπου και αποθεώνεται ως «Γιάγκος Δράκος», από το τηλεοπτικό κοινό. Να σημειώσουμε ακόμα και την διδακτική παρουσία του Χρήστου Πολίτη για μια διετία, την δεκαετία του ΄90, στην Δραματική Σχολή Αθηνών, του Γ. Θεοδοσιάδη.

Ο Χρήστος Πολίτης, πέρα από την πολύπλαγκτη καλλιτεχνική του  παρουσία, έκανε ένα πέρασμα από την Αυτοδιοίκηση, αλλά και από την κεντρική πολιτική μας σκηνή. Εξελέγη έτσι Νομαρχιακός Σύμβουλος Αθηνών, με τον Θ. Κατριβάνο το 1998 και ήταν υποψήφιος Βουλευτής Επικρατείας, με την «Πολιτική Άνοιξη» το 1996. Ηθικά ευγενής άνθρωπος ο Χρήστος Πολίτης, με υψηλή καλλιτεχνική αξιοπρέπεια, απολαμβάνει της αγάπης και της εκτίμησης, τόσο του καλλιτεχνικού κόσμου,  όσο των φίλων του θεάτρου της τηλεόρασης και του κινηματογράφου. Τον αγαπούμε πολύ !

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »