Οι περίφημες, αγαπημένες μας «Ελβιέλες» !

Οι περίφημες, αγαπημένες μας «Ελβιέλες» !

Οι περίφημες «ελβιέλες», που αποτελούν από τα λατρεμένα μας προσωπικά αντικείμενα, έχουν μια μακρά ιστορία δεκαετιών, που βεβαίως αγνοούν οι νέες γενιές μαθητών και παιδιών. Ας ξετυλίξουμε λοιπόν το κουβάρι της μακράς ιστορίας αυτών των αγαπημένων μας αθλητικών παπουτσιών, που συνιστούν τον συνδετικό κρίκο πολλών γενιών ! Και ας τρέξουμε πρωτίστως στο όνομα «ελβιέλες», που παραπέμπει ευθέως στην Ελληνική Βιομηχανία Ελαστικών, που έκανε την παραγωγή των θρυλικών αθλητικών πάνινων παπουτσιών, τις δεκαετίες από το 1940 έως το ΄60, για να κλείσει ένεκα οικονομικών βαρών το 1961. Η εταιρεία δημιουργήθηκε το 1928 από τους δαιμόνιους Μικρασιάτες Νικόλαο Μαυροφίδη και Νικόλαο Αγνιάδη και παρήγε μαζικά, τα γνωστά μας αθλητικά πάνινα παπούτσια με την λαστιχένια σόλα. Θα κάνει παύση την περίοδο της κατοχής και θα γνωρίσει επιχειρηματική έξαρση της δεκαετίες 1950-60.

Ο ιδρυτής της Νικόλαο Μαυροφίδης απεβίωσε το 1944 και κληροδότησε την μερίδα του στα παιδιά του Στέφανο και Αιμίλιο Μαυροφίδη. Κείνα τα χρόνια οι ελβιέλες έβγαιναν μόνο σε λευκό χρώμα και χρησιμοποιούνταν για την γυμναστική στο σχολείο και τις επιδείξεις, που λάμβαναν συνήθως χώρα προς το τέλος της σχολικής χρονιάς. Δοθέντος ότι ήταν η μοναδική εταιρεία που παρήγε το αγαπημένο πάνινο αθλητικό παπούτσι, πήρε και το όνομά της «ελβιέλα», από το «Ελληνική  - βιομηχανία - ελαστικών» ! Στα 1963 μια άλλη ελληνική εταιρεία υποδημάτων η «Ζίτα Ελλάς», που παρήγε δερμάτινα πολιτικά παπούτσια και την οποία είχε ιδρύσει το 1928 ο Ιωάννης Ζαφειρόπουλος, παραχωρώντας εν συνεχεία τη διοίκησή της, στα παιδιά του Παναγιώτη και Ανδρέα – ο αγαπημένος μας πρώην πρόεδρος της ΑΕΚ- άρχισε να παράγει ανταγωνιστικά και αυτή ελβιέλες και μάλιστα και σε μποτάκια. Η Ελληνική Βιομηχανία Ελαστικών – που είχε την έδρα της στην οδό Καλυψούς στην Καλλιθέα - έκλεισε το 1961 δίκην χρεών και πωλήθηκε στην ακμάζουσα υποδηματο-ποιία της Θεσσαλονίκης «Αλυσίδα», που μετονομάστηκε πλέον σε «Αλυσίδα – ΕΛΒΙΕΛΑ».

Την δεκαετία του ’70 δημιουργήθηκε στην Ελλάδα, η εταιρεία αθλητικών παπουτσιών «sportex» γαλλικών συμφερόντων, που εισήγε μεγάλες ποσότητες παπουτσιών τύπου «ελβιέλα» στην χώρα. Και έβγαζε μάλιστα αυτά τα αθλητικά παπούτσια σε ποικιλία χρωμάτων, πέραν του άσπρου και του μπλέ που είχαν οι «ελβιέλες», όπως και η αντίστοιχη «Ζίτα Ελλάς», επιτυγχάνοντας μεγάλη ζήτηση στην ελληνική αγορά. Έτσι υπέστη σοβαρό πλήγμα η βορειοελλαδίτικη «Αλυσίδα – ελβιέλα», που έκλεισε το 1974. Συνέχιζαν ωστόσο τα παραγόμενα αθλητικά παπούτσια από την «sportex» να αποκαλούνται «ελβιέλες», έως το 1983 που έκανε την εμφάνισή της στην Ελλάδα, με κατακλυσμιαίο θα λέγαμε τρόπο, η «Converse All Star», οπότε και οι νέες γενιές ταύτισαν την γέννηση των θρυλικών μας «ελβιέλων» «άδικα», με τον αμερικάνικο κολοσσό. 

Είναι καθαρότατο ελληνικό προϊόν, αυτό το αγαπημένο μας ελαφρό αθλητικό παπούτσι, δημιουργημένο από τους δαιμόνιους και άξιους Μικρασιάτες, που ήλθαν στην Ελλάδα και έφτιαξαν την Ελληνική Βιομηχανία Ελαστικών, Νικόλαο Μαυροφίδη και Νικόλαο Αγνιάδη ! Για να αποτελούν ένα από τα αγαπημένα μας παπούτσια, που συντρόφεψε τόσες ξεχωριστές στιγμές στην ζωή μας ! Και ένα τέτοιο αγαπημένο ζευγάρι χρώματος «μπλέ», φυλάω και εγώ σαν κόρη οφθαλμού, για να φέρνω στην θύμησή μου, τις αξέχαστες γυμνασιακές μου αναμνήσεις !

Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Συγγραφέας
www.panosavramopoulos.blogspot.gr
Αθήνα, 20-2-2020

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »