Οι έξοχοι Αναστασία Παντούση και Ιωάννης Παπαζήσης, στο επικό «Κόκκινο Ποτάμι» !

Οι έξοχοι Αναστασία Παντούση και Ιωάννης Παπαζήσης, στο επικό «Κόκκινο Ποτάμι» !

Μας κόβουν στην κυριολεξία την ανάσα, οι ταλαντούχοι νέοι μας ηθοποιοί Αναστασία Παντούση και Γιάννης Παπαζήσης  - όπως και όλοι οι άλλοι εξαίρετοι συμπρωταγωνιστές τους, Τατιάνα Παπαμόσχου, Αργύρης Πανταζάρας,Τάκης Βαμβακίδης, Κωνσταντίνος Καζάκος, Τάνια Τρύπη, Σωτήρης Χατζάκης, Στέφανος Κυριακίδης, Χαρά Μάτα Γιαννάτου, Δημήτρης Δρόσος, Κώστας Ξυκομηνός, Θοδωρής Φραντζέσκος, Λάμπρος Κτεναβός,, Δήμητρα Βήττα, Παυλίνα Ζάχρα, Δήμητρα Σιγάλα, Γιωργής Τσαμπουράκης, Κέλλυ Γιακουμάκη, Δημήτρης Τοπαλίδης, Πέτρος Ξεκούκης κ.α. –στο επικό μεγαλούργημα του μεγάλου μας σκηνοθέτη Μανούσου Μανουσάκη. Με την ηθική τους εμπνοή, τη δίψα και το πείσμα τους για ζωή και την ακλόνητη θέληση, να αντιπαρέλθουν την τραγική τους μοίρα, που είναι και η μοίρα του δύσμοιρου ελληνισμού της Ιωνίας. Με τις έξοχες λυρικές τους αρετές, την εκτυφλωτική τους ομορφιά και τον ρωμαλέο δραματικό τους χαρακτήρα, οι ταλαντούχα ηθοποιοί, μας υπόσχονται πολλά.

Το σήριαλ που προβάλλεται από το κανάλι Open, συνιστά πολύ επιτυχημένη μεταφορά του ομώνυμου ιστορικού μυθιστορήματος του Χάρη Τσιρκινίδη, σε σκηνοθεσία του Μανούσου Μανουσάκη, σενάριο Νίκου Απειρανθίτη, μουσική Χρήστου Παπαδόπουλου, τραγούδι Ελεονώρας Ζουγανέλη, Φωτογραφία Γιώργου Παπανδρικόπουλου, σκηνικά Κατερίνας Ζουράρη και ενδυματολογία Μαρίας Μαγγίρα, και πραγματεύεται την τραγωδία, τα πάθη και τα κλέη του μικριασιατικού ελληνισμού, λίγο πριν εκσπάσει ο Α΄ παγκόσμιος πόλεμος. Πόνος, δάκρυ, αγάπη, ελπίδα, θάνατος, ευγενής πατριωτισμός, ξεριζωμός, ηθική συντριβή, προδοσία, είναι αξεδιάλυτα δεμένα με ασύλληπτη μαεστρία από τον Μανούσο Μανουσάκη, σε αυτό το ιστορικό μεγαλούργημα, που αποδίδει με παραστατική ενάργεια τον ιστορικό δυναμισμό και τον δραματικό χαρακτήρα, του ελληνισμού της Ιωνίας. Του εκλεκτότερου και ευλογημένου αυτού κομματιού της ελληνικής πατρίδας, που εκδιώχθηκε άδοξα και θανατώθηκε από τις πατρογονικές του εστίες, στο όνομα των άθλιων παιγνίων της διεθνούς πολιτικής και διπλωματίας. Τα γυρίσματα της ταινίας έχουν γίνει σε πάνω από 15 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, συμμετέχουν ακόμα πλήθος κομπάρσων, ενώ η αισθητική επένδυση με τα αριστοτεχνικά σκηνικά, τα ενδύματα και την πανοραμική φωτογραφία του σήριαλ, το καθιστούν ένα από τα μεγαλουργήματα της ελληνικής τηλεόρασης. Αυτή την φορά από το κανάλι open.

Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές, για την ατίμητη αυτή προσφορά τους, προξεραχόντως του μεγάλου μας σκηνοθέτη Μανούσου Μανουσάκη, σε μια τηλεόραση υψηλού καλλιτεχνικού ήθους και ποιότητας. Πάνω από όλα όμως για την σπουδαία αναρρίπιση της ιστορικής μνήμης της μεγαλύτερης τραγωδίας του ελληνισμού. Γιατί προσπαθούν κάποιοι να μας αφιονίσουν ιστορικά, να μας προξενήσουν λοβοτομή στη ιστορική μας μνήμη και συνείδηση και να μας κάνουν να ξεχάσουμε τους τετρακόσιες πενήντα χιλιάδες νεκρούς και το ενάμιση εκατομμύρια πρόσφυγες, από τις λατρεμένες πατρογονικές εστίες της Ιωνίας ! Πρωτίστως όμως τον ξολοθρεμό ενός μοναδικού ελληνικού πολιτισμού στην Σμύρνη, που όμοιό του δύσκολα θα γνωρίσει η ανθρωπότητα !

Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Συγγραφέας
www.panosavramopoulos.blogspot.gr
Αθήνα, 20-1-2020

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »