Τα πανέμορφα Πετράλωνα ή «Κατσικάδικα» !

Τα πανέμορφα Πετράλωνα ή «Κατσικάδικα» !

Τα Πετράλωνα οριοθετούνται κατά μήκος των γραμμών του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου Αθηνών-Πειραιώς. Εξ΄ αυτού του λόγου χωρίζονται σε Άνω Πετράλωνα και Κάτω Πετράλωνα. Η ονοματοδοσία της περιοχής, συναρτάται με το γεγονός ότι κάποτε στην περιοχή υπήρχαν αλώνια. Απο το 1908 η περιοχή ονομάστηκε «Μελίτης Βάραθρον». Η συνοικία των Κάτω Πετραλώνων πέριξ της Αγίας Αικατερίνης, τις προηγούμενες δεκαετίες ονομάζονταν «Τα Κατσικάδικα», λόγω του πλήθους των στανών που υπήρχαν στην περιοχή.
Μάλιστα οι βοσκοί με τις κατσίκες τους μαζί, έπαιρναν γύρα όλη την Αθήνα και πωλούσαν το γάλα τους, που το άρμεγαν επι τόπου. Απο το 1920 το γεγονός αυτό για λόγους δημοσίας υγείας, απαγορεύτηκε  αυστηρώς. Στην συνοικία επίσης των Κάτω Πετραλώνων υπήρχε πλήθος απο βουστάσια. Όταν στην Αθήνα ο «πετροπόλεμος» έγινε κεντρική συνήθεια !!! τα Πετράλωνα είχαν την πρωτοκαθεδρία στους καλύτερους πετροβολητές !!! Αλλά και το γλεντοκόπι και το ξεφάντωμα τις Αποκριές στα Πετράλωνα, ήταν περιώνυμα. Και για αυτό τα Πετράλωνα συνδέονταν στενά με την εορτή των Αποκριών.

Στην συνοικία αυτή κατοικούσαν ο Π. Θεοδοσίου, «ο ποιητής του κάρου», αλλά και ο κατασκευαστής της πρώτης Απροκριάτικης γκαμήλας, ο περίφημος «Βαγγελάρας». Απο τα σημαντικά πολιτιστικά στοιχεία των Πετραλώνων, ο επι της οδού Τρώων 36 ευρισκόμενος παλαιός κινηματογράφος των Αθηνών «Ζέφυρος». Ετέθη σε λειτουργία το 1944 ως αίθουσα βαριετέ. Ένα έτος αργότερα μετασκευάστηκε σε κινηματογράφο. Για μερικά χρόνια διεκόπη η λειτουργία του για να ξαναλειτουργήσει και πάλι.

Το παρόν κείμενο είναι απόσπασμα από το Βιβλίο μας «ΑΘΗΝΑ, ζαφειρόπετρα….» που πραγματεύεται την κοινωνική, πολιτισμική και αυτοδιοικητική ταυτότητα της Αθήνας.





Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Συγγραφέας
www.panosavramopoulos.blogspot.gr
Αθήνα, 12-1-2020

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »