Aπο την εκλιτάνευση της ιεράς εικόνας των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, στον Άγιο Παύλο της οδού Ψαρών !

Aπο την εκλιτάνευση της ιεράς εικόνας των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου,
στον Άγιο Παύλο της οδού Ψαρών !

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Με κατάνυξη και ευλάβεια συμμετείχαμε την Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017, στον εσπερινό και εκλιτάνευση της ιεράς εικόνας των πρωτοκορυφαίων της Ορθοδοξίας μας Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, στον ομώνυμο ναό του Αγίου Παύλου επι της οδού Ψαρών στον Άγιο Παύλο. Πλήθος κόσμου συνέρρευσε με ξεχωριστή ευλάβεια και συγκίνηση για να απευθύνει την προσήκουσα τιμή σους κορυφαίους της Ορθοδοξίας μας Πέτρο και Παύλο, που με ηθική ένταση, απαρασάλευτη προσήλωση στις αξίες και της ιδέες του Χριστιανισμού, αλλά και την ευδόνητη ευαισθησίας τους, κήρυξαν τον λόγο του Θεού στα πέρατα της οικουμένης. Ιδία ο Απόστολος Παύλος, υπήρξε μεταξύ άλλων και ιδρυτής της Ελληνικής εκκλησίας και σύμπας  ελληνισμός τον τιμά και για αυτή την κορυφαία ηθική του υπηρεσία στο γένος των Ελλήνω, αφού του κραταίωσε το έξοχο Ορθόδοξό του συναίσθημα.

Μετά την Ανάληψη του Κυρίου, ο Πέτρος, δίδαξε το Ευαγγέλιο στην Ιουδαία, στην Αντιόχεια, στον Πόντο, στην Γαλατία, στην Καππαδοκία, στην Ασία και τη Βιθυνία. Κατά την παράδοση (που σημαίνει ότι δεν είναι απόλυτα ιστορικά διασταυρωμένο) έφτασε μέχρι την Ρώμη, όπου επί Νέρωνος (54-68μ.Χ.) υπέστη μαρτυρικό θάνατο, αφού τον σταύρωσαν χιαστί, με το κεφάλι προς τα κάτω περί το έτος 64 μ.Χ.

Ο δε Παύλος ονομάστηκε ο πρώτος μετά τον Ένα και Απόστολος των Εθνών, λόγω των τεσσάρων μεγάλων αποστολικών περιοδειών του. Είναι ο ιδρυτής της Εκκλησίας της Ελλάδος. Συνέγραψε 14 επιστολές προς τις Εκκλησίες τις οποίες εκείνος ίδρυσε. Τη ζωή του με τις περιπέτειές του θα τα δει κανείς, αν μελετήσει τις Πράξεις των Αποστόλων, αλλά και τις 14 Επιστολές του στην Καινή Διαθήκη. Ο Απόστολος Παύλος θέλει κάθε χριστιανός, όπως και ο ίδιος, να αισθάνεται και να λέει: «ζω δε ουκέτι εγώ, ζη δε εν εμοί Χριστός» (Προς Γαλάτας β΄ 20). Δηλαδή, δε ζω πλέον εγώ, ο παλαιός άνθρωπος, αλλά ζει μέσα μου ο Χριστός. Και ακόμα, «τα πάντα και εν πάσι Χριστός» (Προς Κολασσαείς γ΄ 11). Να διευθύνει, δηλαδή, όλες τις εκδηλώσεις τις ανθρώπινης ζωής μας ο Χριστός. Ο Απόστολος Παύλος υπέστη μαρτυρικό θάνατο (χωρίς να είναι απόλυτα ιστορικά διασταυρωμένο) δι’ αποκεφαλισμού στη Ρώμη μεταξύ των ετών 64 - 67 μ.Χ

Κατάφορτο από συγκίνηση για την ιερή μέρα μνήμης των Πρωτοκορυφαίων της Ορθοδοξίας μας, το χριστεπώνυμο πλήθος της περιοχής του κέντρου των Αθηνών  που συνέρρευσε στην εκκλησία, αλλά και οι κάτοικοι της γειτονιάς από τα μπαλκόνια των πολυκατοικιών τους, έραιναν με άνθη την εικόνα των Αγίων και έψελναν έμπλεοι κατάνυξης τα απολυτίκια των Αγίων Αποστόλων. Υπο τα γλυκά παιανίσματα της Φιλαρμονικής της Ελληνικής Αστυνομίας, που προσήλθε ευγενικά για να τιμήσει τους Αγίους.

Στην εορτή χοροστάτησε ο  Επίσκοπος Σαλώνων κ. Αντώνιος, ενώ παρέστησαν συμπροσευχόμενοι στο ιερό βήμα, ο Επίσκοπος Σεϊδανάγιας Λουκάς του Πατριαρχείου Αντιοχείας και ο Επίσκοπος Μοζαμβίκης Χρυσόστομος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Με το πέρας της πομπής και την επάνοδο στον ναό, ο προϊστάμενος του Ναού Αρχιμανδρίτης π. Φιλόθεος Ορφανουδάκης ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, τους Αρχιερείς και τους ιερείς για την ευγενή συμμετοχή τους στις πανηγυρικές εκδηλώσεις της ενορίας, καθώς και τους συνεργάτες και εθελοντές, που συνέβαλαν με αγάπη στην προετοιμασία της πανηγύρεως.
Περαίνοντας είπε : «Το κηρυγμα του Αποστόλου Παύλου στους ενδόξους προγόνους μας, (μπολιασμένους με τα νάματα της αρχαίας φιλοσοφίας) με θέμα τον Αναστάντα Χριστό κι θερμός λόγος του βρήκαν πρόσφορο έδαφος στις καρδιές τους. Έτσι Χριστός και Ελλάδα συμπορεύτηκαν ως θεμέλια του Έθνους μας, όπως το ολόγιομο φεγγάρι. Στην πορεία οι απόγονοι αυτού του πνεύματος διασαλεύσαμε αυτά τα θεμέλια και πλέον το Έθνος μας μοιάζει με το μισοφέγγαρο που ήδη άρχισε να λάμπει στον ουρανό. Είναι όμορφο το μισοφέγγαρο, όμως δεν έχει τη λάμψη και την ομορφιά της πανσελήνου. Ο σεβασμός κι η επιστροφή μας σ αυτές τις ιερές βάσεις του Χριστού και της Πατρίδας, είναι αυτά τα οποία θα μας διατηρήσουν ενωμένους, μονιασμένους κι αγαπημένους για να σταθούμε όρθιοι στο αύριο».

Ο Επίσκοπος Σαλώνων διαβίβασε τις ευχές του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου και συνεχάρη τον προϊστάμενο του ναού για την άρτια διοργάνωση των εκδηλώσεων. Επακολούθησε μουσικοχορευτική παράσταση στον περίβολο του Ναού, με τίτλο «Αρχοντογιός παντρεύεται…» από τον Εξωραϊστικό Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Παύλου.

Χρόνια Πολλά και του χρόνου με υγεία. Και οι πρωτοκορυφαίοι της Ορθοδοξίας μας Απόστολοι Παύλο και Πέτρος, να φωτοδοτούν το δρόμο μας και να έρχονται αρωγοί στην αδήριτα αναγκαία εθνική προσπάθεια για την οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική ανασυγκρότηση της πατρίδας μας.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »