Σεμνή τελετή για τον Άγιο Στυλιανό στου Γκύζη
Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Με άφατη κατάνυξη, μεγαλοπρέπεια και χάρη εορτάστηκε το Σάββατο 26-11-16 η ιερή μνήμη του Αγίου Στυλιανού του Παφλαγώνος, στον ομώνυμο αφιερωματικό ναό του στου Γκύζη. Πλήθος κόσμου συνέρρευσε έτσι στην όμορφη ανηφοριά των οδών Αγίου Στυλιανού και Παπαστράτου στου Γκύζη, για να τιμήσει την περίσεπτη μορφή της Ορθοδοξίας μας, αλλά και να πάρει ευλογία για τα παιδιά του, από τον Άγιό μας, που με το άχραντο χριστιανικό του ήθος και την βαθιά πίστη στο Θεό, έχει κάνει πλήθος θαυμάτων, αποθεραπεύοντας πάσχοντα μικρά παιδάκια. Η πλατιά κοσμοσυρροή έτι στον περικαλλή ναό του Γκύζη έμοιαζε στο Σαββατιάτικο λιόγερμα, σαν μια κατανυκτική λειτουργία σε ξωκλήσι και προσέδιδε σε όλους τους προσερχόμενους πιστούς μια μοναδική ηθική ανάταση.
Στην λειτουργία χοροστάτησαν οι ιερείς του ναού, προεξάρχοντος του πρωτοπρεσβύτερου πατρός Χρήστου Παναγιωτόπουλου, ενώ ξεχωριστή νότα στην μοναδική κατανυκτική ατμόσφαιρα στην εκκλησία, αποτέλεσαν οι έξοχοι ψάλτες του ναού, που στην κυριολεξία μεταρσίωναν ψυχικά τους πιστούς με τις υψηλές βυζαντινές νότες τους. Πολύ συγκινητική ήταν επίσης στην διάστικτη από ευγενές ορθόδοξο ήθος λειτουργία, η παρουσία των γονέων με τα μικρά παιδιά στην αγκαλιά τους, που έσπευσαν ευλαβικά να τα βάλουν να προσκυνήσουν τον προστάτη των παίδων Άγιο Στυλιανό. Η σεπτή μορφή του Αγίου Στυλιανού του Παφλαγώνος συνεγείρει πάντα τις καρδιές των πιστών και αποτελεί κεντρικό ορόσημο στην διαμόρφωση και εμπέδωση του ορθόδοξου πολιτισμικού ήθους. Είδε το φώς μεταξύ του 400 και 500 μ.Χ. στην Παφλαγονία της Μικράς Ασίας και μεγάλωσε σε ένα εύκρατο πολιτισμικά και ακμαίο οικονομικά περιβάλλουν επί αυτοκράτορος του Θεοδοσίου του Μεγάλου, που του επέτρεπε να έχει όλες τις ανέσεις μιας μεγαλοαστικής οικογένειας της εποχής. Πάραυτα εμπνευσμένος από τα υψηλά ιδεώδη της Ορθοδοξίας μας, της φιλαλληλίας και της κοινωνικής αλληλεγγύης, ο Άγιος Στυλιανός διεμοίρασε με τον θάνατο των γονέων του όλη την περιουσία του στους φτωχούς και ακολούθησε τον μοναστικό βίο.
Και από το δύσβατο αυτό ηθικό μετερίζι γρήγορα αναγνωρίστηκε και έγινε γνωστός για την αυστηρή πειθαρχία, τις επίζηλες πνευματικές του αρετές, αλλά και την ανένδοτη προσήλωσή του στο ήθος της Ορθοδοξίας. Εν συνεχεία προχώρησε στον ασκητικό βίο και ζούσε στην έρημο, μελετώντας τις γραφές και τρώγοντας λιτά μόνον λίγη τροφή, που του έφερνε ένας άγγελος. Για τούτο και τον επεσκέπτετο πλήθος κόσμου με μύρια προβλήματα για να αντλήσει δύναμη και ηθικό κουράγιο από τις ακένωτες ηθικές του δυνάμεις που ήσαν θαυματουργές. Για πάσχοντες ψυχικά και σωματικά, αλλά και για πολλά άλλα ανθρώπινα προβλήματα. Και μετά τον θάνατο μάλιστα του Αγίου Στυλιανού, τοποθέτησαν το σκήνωμά του έξω από τη σπηλιά που ζούσε και πολλοί χριστιανοί προσευχόμενοι σε αυτό, εθεραπεύοντο από τις ασθένειές τους. Ιαματικός υπήρξε ακόμα ο Άγιος Στυλιανός και για τις έχοντες προβλήματα τεκνογονίας μητέρες, που στην σεπτή και θαυματουργή μορφή του, έλυσαν το πρόβλημά τους. Αλλά το μεγάλο θαύμα που εξακόντισε σε όλη την αυτοκρατορία την φήμη του Αγίου Στυλιανού και όταν ακόμα είχε εκδημήσει από την ζωή, ήταν όταν ξέσπασε ένας θανατηφόρος λιμός που αποδεκάτιζε τα μικρά παιδάκια. Τότε οι γονείς προσεύχονταν στον Άγιο και ζωγράφιζαν την εικόνα του σε τοίχους και αμέσως τα προσβεβλημένα από τον λιμό παιδιά τους, ανακτούσαν την υγεία τους.
Έχοντας αυτές τις ορθόδοξες ηθικές παρακαταθήκες στην ψυχή και την καρδιά του, ο αθηναϊκός λαός έσπευσε με ευλάβεια και κατάνυξη να εορτάσει πανηγυρικά την μνήμη του Αγίου Στυλιανού – που η Ορθόδοξη εκκλησία μας τιμά κάθε χρόνο στις 26 Νοεμβρίου - και λάμπρυνε με την παρουσία του, τον περικαλλή ναό, που πρόβαλλε μεγαλόπρεπα μέσα στην νύκτα του Σαββάτου, σαν ανεκλάλητης ομορφιάς γραφικό ξωκλήσι. Και του χρόνου ευχόμαστε με υγεία και ο σεπτός Άγιος της Ορθοδοξίας μας Στυλιανός, να σκέπει με τις προστατευτικές φτερούγες του όλα τα παιδάκια και τις μητέρες του κόσμου και να τους χαρίζει υγεία και ψυχική και πνευματική ευμάρεια.
*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr