«ΑΘΗΝΑ, ζαφειρόπετρα ...» ΠΑΝΟΣ Ν. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

 «ΑΘΗΝΑ, ζαφειρόπετρα ...»
ΠΑΝΟΣ Ν. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
 Εκδόσεις «Mpress», Μάιος 2014

Κυκλοφορεί την προσεχή Τετάρτη 7 Μαΐου, απο τις εκδόσεις «Mpress», το βιβλίο «ΑΘΗΝΑ, ζαφειρόπετρα ...»  του συγγραφέα και Υποψήφιου Δημοτικού Συμβούλου Αθήνας, με τον συνδυασμό «ΑΘΗΝΑ ΜΠΟΡΕΙΣ»,  Πάνου Ν. Αβραμόπουλου. Για πληροφορίες σχετικά με την προμήθεια του βιβλίου στις εκδόσεις «M-press», Τηλ : 210- 36.25.095 Το βιβλίο επιχειρεί μια πανοραμική κάτοψη, στην κοινωνική, πολιτισμική και αυτοδιοικητική ταυτότητα της Αθήνας. Παραθέτουμε την παρουσίαση του βιβλίου, καθώς και το βιογραφικό του συγγραφέα.

Το βιβλίο αποτελεί ένα μακρύ οδοιπορικό στην μακρά κοινωνική, ιστορική και πολιτισμική εκπόρευση της αγαπημένης πόλης της Αθήνας. Μια πανοραμική κάτοψη στις χάρες, τις ομορφιές και τους ενθουσιασμούς της, αυτές που εξώθησαν τον μεγάλο λυράρη του λαού μας Κωστή Παλαμά, να γράψει τον πολυδύναμο ηθικά στίχο του, «Αθήνα, ζαφειρόπετρα/ στης γής το δαχτυλίδι».

Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Α βραμόπουλος, που έχει μια πρωθύστερη δόκιμη συγγραφική παρουσία, στην πολιτική ανάλυση και το ιστορικό δοκίμιο, όντας Αθηνολάτρης ο ίδιος και έχοντας διασταυρώσει τα βήματά του, με κάθε γωνιά και ομορφιά της πόλης, μας δίνει με παραστατική ενάργεια, μια πανοραμική εικόνα της λατρεμένης πόλης της Αθήνας. Πρόσωπα, μνήμες, αισθητική, ιστορία, παράδοση, πολιτισμός, βαθιά νοσταλγία για το ωραίο χθές, αρχιτεκτονική, είναι αξεδιάλυτα δεμένα μεταξύ τους, παρατίθενται με ηθική ένταση απο τον συγγραφέα και μας ζωντανεύουν ανεξάλειπτες μνήμες, για την αγαπημένη πόλη της Αθήνας, που τόσο έχουμε αγαπήσει. Παραθέτοντας με τον πολύχρωμο χρωστήρα του ο Πάνος Αβραμόπουλος χαρακτηριστικά στοιχεία της πολιτισμικής ταυτότητας της πόλης, αναδεικύνει μονοδικά σε φυσικό κάλλος, αλλά και ιστορικό φορτίο ορόσημά της, που μας αναρριπίζουν ανεπανάληπτες μνήμες.

 Απο την έπαυλη του ναυάρχου Μάλκολμ στην Κυψέλη – σημερινό Άσυλο Ανιάτων της Αγίας Ζώνης-  τις πάλαι ποτέ σκαιές φυλακές Αβέρωφ, που σημάδεψαν ανεξάλειπτα την κοινωνική μας ιστορία – σημερινό κτίριο Αρείου Πάγου- το Αδριάνειο υδραγωγείο στην Δεξαμενή στο Κολωνάκι, την περίφημη μπλέ πολυκατοικία στα Εξάρχεια, πρόδρομο του μεταπολεμικού αρχιτεκτονικού μας μοντερνισμού – με το εκκεντρικό τότε μπλέ χρώμα του κοβαλτίου – το ρολόι της Κυρρήστου στους Αέρηδες, το σπίτι της πρωτοπόρου αγωνίστριας της δημοκρατίας Καλλιόπης Παπαλεξοπούλου στην οδό Κυδαθηναίων στην Πλάκα, έως και την Πλατεία Ηρώων στου Ψυρρή, στην οποία σύχναζαν οι «κουτσαβάκηδες», οι μόρτες» και οι «τραμπούκοι», φόβος και τρόμος τον 19-0 αιώνα στην κοινωνική ζωή της Αθήνας. Αλλά και αυτή την οιστρηλατημένη θεολογικά μοφή του πάπα Νικόλα του Πλανά, που συνέγειρε συνειδήσεις με το ευγενές ήθος του. Ένα αδαμάντινο πολτισμικό και ιστορικό ψηφιδωτό, στο οποίο ο συγγραφέας συμπυκνώνει την αγάπη του και την συναισθηματική του θέρμη, για την αιώνια πόλη της Αθήνας. Την πόλη στην οποία κατά πως λέει ο ίδιος, γεννήθηκε η ιδέα της δημοκρατίας, η ποίηση, το θέατρο, η μουσική, ο έρωτας του κάλλους και το πνεύμα του «Ξενίου Διός» - η φιλοξενία.

Όμως δεν ήταν άμοιροι στην διαμόρφωση της πολιτισμικής, αρχιτεκτονικής και κοινωνικής ταυτότητας της πόλης, οι αυτοδιοικητικοί άρχοντες που διαχειρίστηκαν τις τύχες της. Συμβάλλοντας θετικά στην ευημερία της, άλλοτε με τις εμπνευσμένες και ενορατικές τους αυτοδιοικητικές κινήσεις, ενίοτε όμως λειτουργώντας σαν πέδη στην εξέλιξή της, με τα λάθη και τις υστερήσεις τους. Για αυτό ο συγγραφέας στο Α΄ Μέρος του βιβλίου, πρίν προχωρήσει στην ανίχνευση της κοινωνικής, ιστορικής και πολιτισμικής ταυτότητας της Αθήνας, παραθέτει τα βιογραφικά στοιχεία, που συνέθεσαν την πολιτική και κοινωνική βιοτροπία όλων των δημάρχων της πόλης, απο το 1830 μέχρι τις μέρες μας. Εκκινώντας απο τον Ανάργυρο Πετράκη και φτάνοντας στον Γ. Καμίνη. Αποτυπώνοντας έτσι με την γραφίδα του και την αυτοδιοικητική φυσιογνωμία της Αθήνας.

Το βιβλίο «ΑΘΗΝΑ, ζαφειρόπετρα...» αποτελεί μια πολυδύναμη κοινωνική, ιστορική, πολιτισμική και αυτοδιοικητική αποτύπωση της Αθήνας, χαρίζοντάς μας πανοραμικές εικόνες, απο την μοναδική σε φυσικό κάλλος και πολιτισμικό φορτίο, ταυτότητά της. Ιδιαίτερα σήμερα, που οι πολίτες βιώνουν εν μέσω της οδυνηρής οικονομικής μας κρίσης, την ηθική μόνωση και την ψυχική απερήμωση, απο τα κόβδηλα πρότυπα ζωής, η επιστροφή στις ρίζες μας και στον μοναδικό Αθηναϊκό τρόπο ζωής, αποτελεί έναν σπουδαίο ηθικό οδοδείκτη. Το βιβλίο σημειώνουμε ότι προλογίζει ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων κ-ος Άρης Σπηλιωτόπουλος, στον συνδυασμό του οποίου ο Πάνος Αβραμόπουλος είναι υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Αθήνας.Το blog του συγγραφέα είναι :
www.panosavramopoulos.blogspot.gr


Βιογραφικό Σημείωμα του συγγραφέα

ΠΑΝΟΣ Ν. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ


Γεννήθηκε στην Γαστούνη Ηλείας το 1967. Μεγάλωσε στην Κυψέλη. M.Sc Διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π.-Δημοσιογράφος. Μέλος: Τ.Ε.Ε., Ε.Π.Υ., Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών. Διετέλεσε Διευθυντής Εκπαίδευσης στην Ιντρακόμ στο Έργο (ΟΠΣ-ΙΚΑ). Ασχολείται με Επιχειρήσεις. Ως δημοσιογράφος γράφει πολιτικές αναλύσεις, δοκίμια, ιστορικές μονογραφίες, αισθητοκριτικά μελετήματα. Συγγραφέας 32 βιβλίων Φυσικής, Μαθηματικών, Πολιτικής Ιστοριογραφίας. Αρθρογραφεί στις εφημερίδες «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ», «ΠΑΤΡΙΣ», στα περιοδικά «ΕΠΙΚΑΙΡΑ» (Λιβάνης), «ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ» (Παπαζήσης), «ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ» κ.α. Συμμετείχε στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010 ως υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων στην 6-η εκλογική περιφέρεια της Αθήνας, απέσπασε 2.400 σταυρούς και κατέλαβε την 6-η εκλόγιμη θέση. Με την ήττα του συνδυασμού όμως στον Β΄ γύρο, απώλεσε την έδρα του. Στις φετεινές εκλογές της 18-ης Μαΐου, κατέρχεται υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Αθήνας, με τον κ-ο Άρη Σπηλιωτόπουλο - «ΑΘΗΝΑ ΜΠΟΡΕΙΣ».Ιστοχώρος του συγγραφέα: www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »