Από την ομιλία μας για την 25-η Μαρτίου, σήμερα 19-3-23 στου Γκύζη, υπο την αιγίδα της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων (AEJ)

 Από την ομιλία μας για την 25-η Μαρτίου, σήμερα 19-3-23 στου Γκύζη, υπο την αιγίδα της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων (AEJ)


Με ιδιαίτερη επιτυχία, τη συμμετοχή πλήθους κόσμου, αλλά και την ευχάριστή έκπληξη της μαζικής παρουσίας της νεολαίας,  στου Γκύζη, η ομιλία μας με θέμα «Το διαχρονικό ηθικό πνευματικό μήνυμα της 25-ης Μαρτίου, υπο την αιγίδα της «Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιο-γράφων» (AEJ). Παρενέβησαν και χαιρέτησαν η Πρόεδρος της «Ένωσης Ευρωπαίων Δημο-σιογράφων» κ-α Σάγια Τσαουσίδου, ο Γραμματέας της και δικηγόρος κ-ος Παναγιώτης Σφαέλος, ενώ τον συντονισμό είχε ο δικηγόρος και μέλος της Ένωσης κ-ος Γιάννης Φωτόπουλος, τους οποίους και ευχαριστούμε, για την υψηλή ηθικά συμβολή τους.

Μιλήσαμε πραγματικά σε μια μοναδική ατμόσφαιρα ηθικής έξαρσης, για την συμβολή του αθάνατου ΄21 στην ιστορική μας εκπόρευση. Για την προσφορά στην προετοιμασία του γένους από τους λογίους του έθνους, στις πρωτεύουσες της εσπερίας – με χαρακτηριστική την προσφορά του ελληνόγλωσσου ξενοδοχείου στο Παρίσι, από τον Θεσσαλονικέα Γρηγόριο Ζαλύκη – αλλά και των λογίων μας Νεόφυτου Βάμβα, Νεόφυτου Δούκα, Κωνσταντίνου Κούμα κ.α., την ατίμητη προσφορά του Ρήγα Φεραίου στις παραδουνάβιες περιοχές, την συμβολή του Θεόδωρου Βλαδιμηρέσκου στις παραδουνάβιες  επίσης περιοχές, αλλά και του ατυχούς κινήματος του Υψηλάντη στη

Μολδοβλαχία.  Για την κορυφαία συμβολή του Παπαφλέσσα, του Νικηταρά και της Μαντούς Μαυρογένους, αλλά και για την ηθικά ειδεχθή διχόνοια, που απείλησε να σβήσει την φλόγα της επανάστασης και να βυθίσει και πάλι τους Έλληνες στο έρεβος της οθωμανικής δουλείας. Ένεκα της οποίας ο εθνικός μας βάρδος Κωστής Παλαμάς έγραψε στον 144-ο στίχο του «Ύμνου εις την ελευθερία»: «Και η διχόνοια που κρατάει ένα σκήπτρο η δολερή / καθενός χαμογελάει πάρτο λέγοντας και εσύ». Τέλος αναφερθήκαμε διεξοδικά στην πολυεδρική προσφορά και θυσία του κλήρου στην

εθνεγερσία, με τα ματωμένα ράσα του Παπαφλέσσα, του Παλαιών Πατρών Γερμανού, του έξοχου Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε΄ και όλων των άλλων ρασοφό-ρων μεγάλων οικοδόμων, της ελληνικής ελευθερίας !

Ευχαριστούμε από καρδιάς, όλους τους καλού φίλους που μας τίμησαν, αλλά και την Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων (AEJ) που περιέβαλλε με την ηθική της αιγίδα την εκδήλωση.

Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

M.Sc Δ/χος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π, Συγγραφέας

www.panosavramopoulos.blogspot.gr
Αθήνα, 19-3-23

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »