Ευλαβική προσευχή για την εορτή της Σταυροπροσκυνήσεως, στον ναό του Αγίου Παύλου, Σταθμού Λαρίσσης !

Ευλαβική προσευχή για την εορτή της Σταυροπροσκυνήσεως,
στον ναό του Αγίου Παύλου, Σταθμού Λαρίσσης !

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος


Ανεκλάλητη χαρά και ηθική λάμψη στην ιστορική συνοικία του Αγίου Παύλου στον Σταθμό Λαρίσσης, εχθές Κυριακή 19-3-23, Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, για την ιερή μέρα της ορθοδοξίας μας. Στην πανέμορφη γειτονιά του κέντρου της Αθήνας, που είναι συνυφασμένη με χιλιάδες αναμνήσεις από την κοινωνική εκπόρευση του αθηναϊκού λαού και αποτέλεσε διαχρονικά μετερίζι λαϊκής δημιουργίας και κοινωνικής ανάπτυξης. 

Την Τρίτη Κυριακή λοιπόν της Μεγάλης τεσσαρακοστής, στην οποία τιμάται ο Σταύρος το έμβλημα της ορθοδόξου  πίστης μας. Συνιστά δεσποτική εορτή που  αίρει τις ρίζες της στην Παλαιστίνη, όταν την πρώτη Κυριακή μετά την 6η

Μαρτίου,  ετιμάτο η ανεύρεση του Τιμίου Σταυρού από την Αγία Ελένη. Η Κυριακή αυτή, άλλως και τρίτη Κυριακή των Νηστειών,  βρίσκεται στο μέσο της σαρανταήμερης νηστείας.  Και οι χριστιανοί προσκυνώντας στο Σταυρό,  ενθυμούνται τα Θεία Πάθη  και αντλούν ψυχική δύναμη και αντοχή,  για να συνε-χίσουν την πνευματική τους ανάβαση προς το Άγιο Πάσχα.  Κατά τη φάση της πρωινής λειτουργίας,  ο Σταυρός μεταφέρεται από τον ιερέα με πομπή στο κέντρο του ναού,  όπου και λαμβάνει χώρα,  όπως ορίζει η εκκλησιαστική τάξη,  η Ακολουθία της Σταυροπροσκυνήσεως.  Εν συνεχεία οι πιστοί ασπάζονται το σταυρό και λαμβάνουν από το χέρι του ιερέα ως ευλογία, 

άνθη και δεντρολίβανο,  τα αποκαλούμενα «σταυρολουλούδια»,  που φυλάσσο-νται στο εικονοστάσι των σπιτιών τους,  όπως τα άνθη του Επιταφίου. Ο σταυρός συνεχίζει να παραμένει στο κέντρο του ναού κατά τη διάρκεια όλης της εβδομάδας  και στο πέρας κάθε ακολουθίας, γίνεται προσκύνηση του από τους πιστούς.  Στα παλαιότερα χρόνια το απόγευμα της Κυριακής της Σταυροπροσκυνήσεως,  που αποκαλείται και Μεσοσαράκοστο,  τα παιδιά επισκέπτονταν τα σπίτια του χωριού και ζητούσαν αυγά και ξύλα για το Πάσχα,  Τραγουδώντας τους στίχους :

 Χαίρε Τίμιε Σταύρε/ Χαρά Των προφητών/ να μας δώσεις ένα αυγό/ για να φύγω από δω.


Της δοξολογιακής λειτουργίας χοροστάτησε ο σεπτός Αρχιμανδρίτης κ.κ. Φιλόθεος Ορφανουδάκης, συγχοραστατούμενων των άλλων ευλαβών ιερέων του ναού. Με το πέρας της λειτουργίας, ο ευλαβής Αρχιμανδρίτης κ.κ. Φιλόθεος, αφού διεβίβασε το ευγενές μήνυμα του σεπτού Αρχιεπισκόπου μας Αθηνών και πάσης Ελλάδος  κ.κ. Ιερωνύμου,  ευχήθηκε σε όλους τους πιστούς, Χρόνια Πολλά και ο Άγιος Σταυρός, φύλακας πάσης της οικουμένης, να σκέπει και να ευλογεί τα ενάρετα βήματά τους και να λαμπρύνει ηθικά και πνευματικά τις οικογένειές τους. 

Και του χρόνου με υγεία, ευλαβείς Αθηναίοι. Χρόνια Πολλά και πανευφρόσυνα και ο Τίμιος Σταυρός, να φωτοδοτεί το δρόμο σας.



*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι υποψήφιος Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, στην Α΄ Αθηνών
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »