Άξιος Επίσκοπος Ρωγών, ο εψηφισμένος κ.κ. Φιλόθεος !

Άξιος Επίσκοπος Ρωγών, ο εψηφισμένος κ.κ. Φιλόθεος !

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Μέσα σε ένα κλίμα άφατης κατάνυξης, με την καταιγιστική παρουσία του λαού των Αθηνών, αλλά και πολλών βορειοελλαδιτών που ήλθαν για να τιμήσουν τον δικό τους άνθρωπο, την συγκινητική παρουσία πολλών Μητροπολιτών της ιεραρχίας της Ελλάδος, αλλά και πλήθους στελεχών της πνευματικής και πολιτικής μας ηγεσίας, έλαβε χώρα σήμερα Τετάρτη 16-10-19 το πρωί στην Μητρόπολη Αθηνών, η ενθρόνιση του εψηφισμένου νέου Επισκόπου Ρωγών κ.κ. Φιλοθέου. Ενός λαμπρού ιερωμένου που με την πολυεδρική θεολογική παιδεία του, το υψηλής κοινωνικής ευαισθησίας έργο του, ιδία στο φάσμα των ασύλων ανιάτων και των γηροκομείων και την μακρά και επίπονη παρουσία του στο φάσμα της ελλαδικής εκκλησίας, έχει αποτυπώσει αδρά τα άξια βήματά του. Έτσι ήλθε σαν επιστέγασμα την εμπνευσμένης του πορείας, η σημερινή ενθρόνισή του, στο ύπατο αξίωμα της ιεραρχίας, για να δικαιώσει την απαρασάλευτη πίστη στου στο ιδεώδες της ορθοδοξίας και τις άοκνες υπηρεσίες του στους κοινωνικά αδυνάτους συνανθρώπους μας, αλλά και να του δώσει την δυνατότητα πλέον από την έπαλξη του Επισκόπου, να συνεχίσει το πολυμερές του έργο, στο φάσμα της ορθοδοξίας.

Ο θεοφιλέστατος Επίσκοπος κ.κ. Φιλόθεος, εγεννήθη στο Κάτω Νευροκόπι Δράμας το 1963. Σε νεαρή ηλικία ήλθε στην Νέα Ιωνία Αττικής, όπου και ετέθη υπο την πνευματική προστασία, του τότε Επισκόπου Νέας Ιωνίας κυρού Τιμοθέου. Εχειροτονήθη Διάκονος στις 15-8-1982, Αρχιδιάκονος στις 15-8-1984 και Πρεσβύτερος και Αρχιμανδρίτης στις 7-1-1987. Μετετέθη στην Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας, όπου εξεπλήρωσε τα εφημεριακά του καθήκοντα και την στρατιωτική του θητεία, κατά το τότε νόμο και εν συνεχεία διωρίσθη υπο του τότε Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας, Αρχιερατικός Επίτροπος Θηβών. Στις 1-1-1990 προεχειρίσθη Πνευματικός και στις 20-3-1995, διωρίσθη Πρωτοσύγκελος της ιδίας Μητροπόλεως.  Το 2002 διωρίσθη υπο του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου, Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων. Το 2008 με την εκλογή του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, διωρίσθη Αρχειοφύλαξ της Ιεράς Συνόδου και μετετέθη στην Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας και στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, υπηρετώντας στους ναούς των Αγίων Αναργύρων Ψυρρή και στην Κοίμηση Θεοτόκου, Κολοκυνθούς, όπου και προέβη με τις ανύσταγες προσπάθειες του, στην ριζοτομική ανασυγκρότησή της, έως και την πρόσφατη εκλογή του ως Επίσκοπος Ρωγών, από την Ιεραρχία της Ελλάδος.  Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος κ.κ. Φιλόθεος είναι πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Αθηνών. Είναι ακόμα πτυχιούχος του Ωδείου Αθηνών στην Βυζαντινή Μουσική, ενώ ομιλεί απταίστως Αγγλικά και Τουρκικά. Τέλος κατέχει μεταπτυχιακό στην Πρακτική Θεολογία και Λειτουργική, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. 

Σημειώνουμε ακόμα, το μείζον ιστορικό φορτίο που φέρει η πάλαι ποτέ διαλάμψασα Μητρόπολη Ρωγών στην περιοχή της ιστορικής και πανέμορφης Πρέβεζας, άρρηκτα συνυφασμένη με τους αγώνες της εθνεγερσίας το ΄21, αλλά και την ηρωική μορφή, του τότε Επισκόπου της Ρωγών και Κοζύλης κυρού Ιωσήφ. Ο απαράμιλλος Μητροπολίτης και εθνομάρτυρας Ιωσήφ, είχε διαφύγει στην Άρτα, για να γλυτώσει από το κυνηγητό του Χουρσίτ πασά, φιλοξενούμενος του φίλου του τότε Επισκόπου Άρτης Πορφύριου. Εκεί χειροτονήθη Αρχιμανδρίτης και συνεδέθη φιλικά με τον Μητροπολίτη Ρωγών και Κοζύλης Μακάριο, που κυνηγημένος από τον Αλή Πασά, τον έχρησε στο πόδι του Μητροπολίτη Ρωγών. Εν συνεχεία ο αδούλωτος πατριώτης Ιωσήφ, καταφεύγει στο Μεσολόγγι, για να προστρέξει τους ηρωικούς πολιορκημένους. Και αναγορεύετε σε κυρίαρχη φυσιογνωμία της άμυνας του Μεσολογγίου, μαζί με τον Πρεβεζάνο Αρχιμανδρίτη Γεράσιμο Ζαλογγίτη. Εμψυχώνει στα τείχη τις φρουρές, περιθάλπει τραυματίες και πολεμά και ο ίδιος  ακατάπαυστα στα «ντάπια». Το ιστορικό βράδυ της εξόδου κλείσθηκε μαζί με ορισμένους τραυματίες και αναπήρους στον μύλο και την μπαρουταποθήκη. Στους οποίους προστέθηκαν και όσοι αγωνιστές, γύρισαν κατά την μάχη τα εξόδου. Και όταν πια οι Τούρκοι έφτασαν απέξω, με την κοινή απόφαση όλων, ο Ιωσήφ έβαλε φωτιά στο μπαρούτι και έγραψαν μια ακόμα σελίδα αυτοθυσίας και ηρωισμού, στην μεγαλουργία του ΄21.Το ιστορικό εκκρεμές έγραφε 13 Απριλίου 1826 ! Σε αυτές τις αδαμάντινες ηθικές και ιστορικές μας παρακαταθήκε, καλείται, να πραγματώσει το ευγενές και θεοσκεπές επισκοπικό του έργο, ο σεπτός Επίσκοπος κ.κ. Φιλόθεος και είναι βέβαιον, ότι με την ευλογία της παναχράντου Παναγίας μας, θα επιτελέσει στο ακέραιο την αποστολή του. 

Μετά την θεία λειτουργία, ο εψηφισμένος Επίσκοπος κ.κ. Φιλόθεος, έλαβε τον λόγο και απευθυνόμενος στον μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, ο οποίος έχει σφραγίσει τα βήματά του, στην μακρά του ιερατική πορεία, αφού αναφέρθηκε και ευχαρίστησε όλους τους ιερωμένους, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου,  αλλά και λαϊκούς, που τον βοήθησαν να ανταπεξέλθει στο έργο του ως Αρχιμανδρίτης, εστιάζοντας και στον κυρό Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας Τιμόθεο, που υπήρξε η ατίμητη κυψέλη της πνευματικής και ηθικής του αρωγής, δεσμεύθηκε έναντι του μεγάλου Θεού, αλλά και του Αρχιεπισκόπου, να συνεχίσει με την ίδια αμείωτη ηθική ζέση, να επιτελεί τα καθήκοντα του Επισκόπου και να αγωνίζεται μέσα από τον λόγο του ιερού ευαγγελίου, για τους αδυνάτους και τους κατατρεγμένους του Χριστού μας. Με αυτήν εξάλλου την θεία φλόγα και τις ακοίμητες προσπάθειές του, ο εμπνευσμένος πατέρας Φιλόθεος, κατόρθωσε να καταστήσει την ενορία της Παναγίας της Κολοκυνθούς, ένα εργαστήρι πνευματικής και ηθικής θαλπωρής, με κορυφαίο επίτευγμά του, τα τελευταία χρόνια το παρακείμενο στο ναό, ενοριακό κέντρο. 

Στην αντιφώνησή του ο Αρχιεπίσκοπος, αφού εξήρε το θεολογικό ήθος, αλλά και την σεμνή και εργώδη παρουσία, του πατρός Φιλοθέου, κάτι που τον υποκίνησε να υποβάλλει στην ιεραρχία της Ελλάδος και την πρόταση για την υποψηφιότητα του στο αξίωμα του Επισκόπου, εξέφρασε την βεβαιότητα, ότι με το στέρεο θεολογικό του υπόβαθρο και την δεδοκιμασμένη προσήλωσή του, στις αξίες και τις ιδέες της Ορθοδοξίας, θα ανταποκριθεί στο έπακρο στο αξίωμα του Επισκόπου. Και ξεκίνησε σε ένα κλίμα ανεκλάλητης συγκίνησης το τελετουργικό, για να φορέσουν στον Επίσκοπο κ.κ. Φιλόθεο, τον επισκοπικό σάκο και την επισκοπική μήτρα, όπου ένδακρεις παρακολουθούσαν όλοι οι πιστοί στην εκκλησία και ιδίως οι συμπατριώτες του, από την ιδιαίτερη πατρίδα του την Δράμα, που τόσα χιλιόμετρα έκαναν για να τον καμαρώσουν Επίσκοπο. Και με την επίνευση του μακριωτάτου κ.κ. Ιερωνύμου, σε λίγο μια ιαχή έσκισε τον αέρα, μέσα στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών. ΑΞΙΟΣ ! ΑΞΙΟΣ ! και συγκινημένοι όλοι επαναλάμβαναν ΑΞΙΟΣ !  Άξιος αληθινά, για έναν αδαμάντινο κληρικό, που λαμπρύνει με το θεολογικό του ήθος και τα έντιμα γράμματά του, την ελλαδική εκκλησία. Παρόντες και εμείς, για να τον ευχαριστήσουμε για την πατρική αγάπη, με την οποία μας περιβάλλει στα χρόνια που τον γνωρίζουμε και να του ευχηθούμε από τα μύχια της καρδιάς μας ΑΞΙΟΣ !!! Θεοφιλέστατε Επίσκοπε κ.κ. Φιλόθεε, ο μεγάλος Θεός, να χαριτώνει τα άξια βήματά σας, να σας χαρίζει υγεία και θεολογική ευπραξία.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων                                                         
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »