Νίκος Κοντογιαννόπουλος

 Νίκος Κοντογιαννόπουλος
Ο ευπατρίδης Ηλείος πολιτικός

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Ανέκαθεν η Ηλεία υπήρξε προμαχώνας και γεννήτορας του πολιτικού μας συστήματος. Συμμετείχε ενεργά στα κέντρα  λήψης αποφάσεων και προικοδότησε την σύγχρονη πολιτική μας σκηνή με λαμπρές πολιτικές φυσιογνωμίες που στιγμάτισαν ανεξίτηλα την πορεία του τόπου. Κάποιες από αυτές χάραξαν βαθιά τα αχνάρια τους στον ιστορικό ορίζοντα και δημιούργησαν πολιτικές οικογένειες, παραδίδοντας την τιμημένη σκυτάλη της πολιτικής τους παρουσίας στους επιγενόμενους που και αυτοί με τη σειρά τους, αναδείχτηκαν άξιοι της τιμής. Σ΄ αυτούς τους σπουδαίους πολιτικούς που δημιούργησαν «πολιτικές οικογένειες» ανήκει και ο αοίδιμος Νίκος Κοντογιαννόπου-λος. Είδε το φώς της ζωής στην Αγία Μαύρα της Αμαλιάδος, τα γνωστά εν άλλοις ιστορικά Σαμπάναγα απο τους αγώνες τις εθνεγερσίας. Μετά την ολοκλήρωση των εγκυκλίων γυμνα-σιακών του σπουδών ο Νίκος Κοντογιαννόπουλος ακολούθησε νομικά στο πανεπιστήμιο Αθηνών. Οπότε και αποπερατώνοντας τις σπουδές του ρίχτηκε στην μαχόμενη δικηγορία στην Αμαλιάδα από το 1930. Συνάμα αναλαμβάνει νομικός σύμβουλος της Εθνικής Τραπέ-ζης, και άλλων επιχειρήσεων και οργανισμών. Βαθύς νομομαθής, αλλά και άνθρωπος του μέτρου και της φρόνησης, γρήγορα αναδεικνύεται στις μείζονες προσωπικότητες της Αμα-λιάδος. Παράλληλα η πολυεπίπεδη κοινωνική του συμμετοχή και η σοβαρότητα με την οποία πορεύεται στην τοπική κοινωνία, του προσδίδουν υψηλή κοινωνική αποδοχή. Οπότε και ανοίγει ο δρόμος για την κάθοδό του στην πολιτική σκηνή της Ηλείας, προκειμένου να σαρκώσει τα πολιτικά του οράματα. 

Ο Νίκος Κοντογιαννόπουλος θα εκλεγεί για πρώτη φορά βουλευτής Ηλείας το 1951 υπο την σκέπη του «Ελληνικού Συναγερμού» του στρατάρχη Παπάγου. Με τον ίδιο πολιτικό σχηματισμό θα εκλεγεί και το 1952. Το 1958 εκλέγεται με το «Λαϊκό Κοινωνικό Κόμμα» του ιερού τέρατος της πολιτικής σκηνής της Ηλείας Στέφανου Στεφανόπουλου. Ενώ το 1961 θα εκλεγεί με την Ένωση Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου και το 1963 με την «Εθνική Ριζοσπαστική Ένωση» (Ε.Ρ.Ε) του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ο αλησμόνητος Νίκος Κοντο-γιαννόπουλος κατά την διάρκεια της μακράς κοινοβουλευτικής του παρουσίας παρήγε υψηλής ποιότητος και ογκωδέστατο κοινοβουλευτικό έργο. Επικουρούμενος από την υψηλή νομική του κατάρτιση συμμετείχε σε πληθώρα κοινοβουλευτικών επιτροπών, που παρασκεύασαν
νομοσχέδια με αντικείμενο  την αγροτική οικονομία όπως και την κοινωνική πρόνοια και ασφάλιση. Τα κύρια στοιχεία της πολιτικής του παρουσίας ήταν η ευπρέπεια το ήθος, η φρόνηση και η σοβαρότητα. Παράλληλα με το πολυσχιδές κοινοβουλευτικό του έργο δημοσίευσε σε έγκυρες εφημερίδες και περιοδικά, πληθώρα άρθρων και μελετημάτων που αναφέρονταν στην οικονομική και πολιτική επικαιρότητα της εποχής. Ομιλούσε γαλλικά. Δημιούργησε μια στέρεα οικογένεια και απέκτησε δυο γιούς. Τον Γεώργιο Χημικό του Πανεπιστημίου, που εδώ και χρόνια κάνει καριέρα σαν ανώτατο στέλεχος του Ε.Ο.Τ. στην Γερμανία και τον γνωστό μας πολιτικό Βασίλη Κοντογιαννόπουλο, επισταμένως εκλεγέντα βουλευτή και υπουργό, ο οποίος με την πολύπλευρη πολιτική και κοινωνική του παρουσία, συνιστά έναν από τους πυλώνες του σύγχρονου πολιτικού μας συστήματος. Ο Νίκος Κοντογιαννόπουλος εκδήμησε το 1982 απολαμβάνοντας της καθολικής εκτίμησης και αγάπης του ηλειακού λαού, συνιστώντας έναν ακόμα πολιτικό γενάρχη της αγαπημένης μας Ηλείας.

Στην 1-η φωτογραφία :   Ο αξέχαστος Ηλείος Βουλευτής Νίκος Κοντογιαννόπουλος.                        

Στην 2-η φωτογραφία : Που είναι ίσως η πιο πολυδύναμη ηθικά και πολιτικά φωτογραφία της εποχής – μεταπολίτευση. Ο αοίδιμος Νίκος Κοντογιαννόπουλος, που ορμητήριό το είχε την Αμαλιάδα, με την κορυφογραμμή των ελληνικών γραμμάτων και πρόεδρο τότε της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Τσάτσο και τον γιό του άρτι αφιχθέντα από το Παρίσι και μετέπειτα Βουλευτή και υπουργό της Ηλείας Βασίλη Κοντογιαννόπουλο ( με το μουστάκι), δεξιά του όπως κοιτάζουμε τον αναγεννησιακό μας πολιτικό Αθανάσιο Κανελλόοπουλο και ακόμα πιο δεξιά όπως κοιτάζουμε την φωτογραφία, την δυναμική γυναίκα Βουλευτή της Ηλείας Φρόσω Σπεντζάρη και τον τότε Νομάρχη Ηλείας Νικολάου, ακριβώς πίσω από τον αστυνομικό.

Στην 3-η φωτογραφία : Με πολιτικό καμβά, κάποιον αγιασμό στην Αμαλιάδα. Ο αξέχαστος Νίκος Κοντογιαννόπουλος, όπως κοιτάζουμε την φωτογραφία από αριστερά, τρίτος με το λευκό κοστούμι. Δεξιά του, ο δαιμόνιος δικηγόρος και διευθυντής του Γραφείου του, Νίκος Φραγκογιαννόπουλος και δίπλα από τον Φραγκογιαννόπουλο, ο αεικίνητος τότε Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αμαλιάδος Σπύρος Μπεράτης. Από αριστερά τώρα προς τα δεξιά της φωτογραφίας, διακρίνονται δεύτερος ο Νομάρχης τότε Ηλείας Νικολάου και ακριβώς δίπλα από τον Νικολάου, ο επίσης εξαίρετος Ηλείος Βουλευτής Αχιλλέας Μπουντουβής.

Το παρόν κείμενο και οι φωτογραφίες του αοίδιμου Ηλείου πολιτικού Νίκου Κοντογιαν-νόπουλου, είναι απόσπασμα από το κυκλοφορούν βιβλίο μας – Βιβλιοπωλείο «ΠΑΝΟΡΑ-ΜΑ», Αμαλιάδος – «Οι Πολιτικοί άνδρες της Ηλείας» και υπάγονται σε πνευματικά δι-καιώματα.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »