Ευλαβική προσευχή, για την θαυματουργό Χιοπολίτισσα Αγία Ματρώνα, στον ομώνυμο ναό του Βοτανικού !

Ευλαβική προσευχή, για την θαυματουργό Χιοπολίτισσα Αγία Ματρώνα,
στον ομώνυμο ναό του Βοτανικού !

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Στιγμές ηθικής έξαρσης, για την ευλαβική προσευχή στην Χιοπολίτισσα Οσιομάρτυρα Ματρώνα, στον ομώνυμο ναό του Βοτανικού. Πλήθος κόσμος από το 3-ο Διαμέρισμα (Πετράλωνα, Θησείο, Βοτανικός) αλλά και από άλλες περιοχές της Αθήνας, κατέκλυσε την σήμερα Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018, την πανέμορφη συνοικία του Βοτανικού, για να τιμήσει ευλαβικά την μνήμη της άχραντης Αγίας Ματρώνας από την Χίο, που με τον ενάρετο βίο της και την αταλάντευτη πίστη της στον λόγο του Θεού, κραταίωσε το Ορθόδοξο φρόνημα στην Χίο που έζησε και κοιμήθηκε. Η Αγία Ματρώνα, ή Μαρία  που ήταν το αρχικό της όνομα, ευτύχησε να γεννηθεί στον Βολισσό της Χίου, τον 14-ο μάλλον αιώνα, σε ένα περιβάλλον, οικονομικής ευμάρειας και ηθικής ευκρασίας, με έξι ακόμα ενάρετες αδελφές, που υπήρξαν επίζηλες νύφες, για την ομορφιά, την ευάγωγη παιδεία και την οικονομική τους επιφάνεια. Και είχε δυο ευλαβικούς γονείς, τον Λέοντα και την Άννα. Παρότι οι αδελφές της λοιπόν καλοπαντρεύτηκαν και είχαν μια επιτυχή και αίσια διαδρομή στην ζωή τους, η νεαρή Ματρώνα, εκδήλωσε από τα χλωρά της νιάτα, ξεχωριστή αγάπη και έφεση στην υπακοή και τον μοναχισμό. Αφού αποποιήθηκε τις αλλεπάλληλες προτάσεις να παντρευτεί, αλλά και τις πολυποίκιλες ανέσεις της οικογένειάς της, μυήθηκε στις δύσκολες αρχές του μοναχισμού, από μια χήρα που ζούσε ευλαβικά, μαζί με τις δυο κόρες της. Μετά την ηθική της έτσι ωρίμανση στον μοναχισμό, εντάχθηκε χειροτονούμενη με το όνομα Ματρώνα, στις τάξεις μιας αδελφότητας και διακρίθηκε πάντα για την ευγένεια, την ταπεινότητα, την υψηλή αίσθηση αλληλεγγύης της προς τον πλησίον, αλλά και την απαρασάλευτη πίστη της, στις αρχές και τις αξίες της Ορθοδοξίας. Πουλώντας την περιουσία της, χτίστηκε στο μοναστήρι που μόναζε περικαλλής ναός. Με τον θάνατο της ηγουμένης του μοναστηριού, οι μοναχές και χωρίς να το γνωρίζει η Αγία Ματρώνα, την εξέλεξαν για αρχηγουμένη της Μονής και με το ορθόδοξο ήθος της, διακρίθηκε πάντα για την υποδειγματική της ευσέβεια, εγκράτεια και υπακοή, στοιχεία που τεκμηρίωναν κάθε στιγμή στον ενάρετο χαρακτήρα της, την χάρη και την ευλογία του Θεού. Το 1462 μετά από μια μακρά και ευλογημένη μοναστική πορεία, η Αγία Ματρώνα κοιμήθηκε, κληροδοτώντας στο Αγιολόγιο της Ορθοδοξίας μας, τα σπάνια ηθικά και πνευματικά της χαρίσματα. Για αυτό και η εκκλησία μας τιμώντας τον ενάρετο βίο της, την αγιοκατάταξε. 

Στον ιστορικό και γραφικό Βοτανικό λοιπόν, που αναδύει πάντα το έξοχο άρωμα της λαϊκής ψυχής των κατοίκων του, αλλά και την ανείπωτη ευγένεια και καλοσύνη τους, συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου, από όλη την Αθήνα, για να τιμήσει την άχραντη Αγία Ματρώνα, η τιμία κάρα της ποίας ευρίσκεται στην Ιερά Μονή Ζωγράφου του Αγίου Όρους και η δεξιά της, στην Ιερά Μονή Διονυσίου, αλλά και να δεηθεί σε αυτήν, για να έλθει αρωγός στη ζωή του. Της πανηγυρικής δοξολογίας χοροστάτησε ο Επίσκοπος Σαλώνων κ.κ. Αντώνιος, συνεπικουρούμενος, από τον προϊστάμενο του ναού, πανασιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη, πατέρα Ανδρόνικο Αλεξάκη, αλλά και από άλλους ιερείς που προσήλθαν ευλαβικά, για να τιμήσουν την ιερά μνήμη της αγίας. Σημαιοστολισμένος πανηγυρικά ο καλλιεπής ναός των Αγίων Μαρκέλλας και Ματρώνας στον Βοτανικό – με έκδηλη παντού την ηθική μέριμνα και αγάπη, του πατρός Ανδρονίκου - και με διάστικτο σε όλη την ατμόσφαιρα τον ηθικό λυρισμό για την Αγία, ανέδυε ένα ιερό συναίσθημα, που πρόσφερε στους ευλαβικούς προσκυνητές, ανεκλάλητη ηθική ανάταση. 

Με το πέρας του πανηγυρικού εσπερινού, επακολούθησε εκλιτάνευση της ιεράς εικόνος της Αγίας και αποτμήματος ιερών λειψάνων, στους περιμετρικούς του ναού δρόμους και υπο τους γλυκύτατους παιάνες της Φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων, που χρωμάτισαν με τους ωραίους ήχους τους, την ιερά λιτανεία μοναδικά. Κατάφορτοι από συγκίνηση, για την μνήμη της Οσίας Ματρώνας οι κάτοικοι του Βοτανικού, που έχουν την ηθική τιμή να αποτελεί Έφορος της πανέμορφης γειτονιάς τους, έραιναν με άνθη και μύρα την εικόνα και προσεύχονταν ευλαβικά στην Αγία, για τους προστρέξει στα προβλήματά τους, στους σκληρούς και αναθεωρητικούς καιρούς μας και να λαμπρύνει ηθικά τη ζωή τους. Εικόνες και στιγμές που διατρανώνουν το βαθύ και αδιατάραχτο θρησκευτικό συναίσθημα του ελληνικού λαού. Με την επάνοδο στην εκκλησία, ο σεπτός επίσκοπος κ-ος Αντώνιος, αφού διεβίβασε το ευγενές μήνυμα του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, για τον άμεμπτο βίο της Αγίας Ματρώνας, που συνιστά ένα διαχρονικό πρότυπο ήθους και ευσέβειας, κάλεσε όλους τους πιστούς, να αντλήσουν διδάγματα, από τον ενάρετο βίο της Αγίας και να την καταστήσουν πνευματικό σηματωρό στη ζωή τους. Εν συνεχεία  τον λόγο έλαβε ο ευλαβής προϊστάμενος του ναού, πατέρας Ανδρόνικος, που ευχαρίστησε εκ βαθέων καρδίας, το χριστεπώνυμο πλήθος για την συγκινητική συμμετοχή του στις πανηγυρικές εκδηλώσεις, το ενοριακό συμβούλιο, τις κυρίες του φιλοπτώχου ταμείου και τους ευγενείς εθελοντές, για την συμβολή τους στην αρτιότητα των εκδηλώσεων και την επιμέλεια του ναού, την Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων, για την πολύχρωμη αισθητικά παρουσία της, αλλά και την Ελληνική Αστυνομία, για την άψογη τήρηση των μέτρων τάξης.

Και του χρόνου, αγαπημένοι μας Αθηναίες και Αθηναίοι και η πάνσεπτη Αγία Ματρώνα, να σας χαρίζει υγεία και πνευματική και ηθική ευπραξία. Χρόνια Πολλά. 

Παραθέτουμε το Απολυτίκιο της Αγίας Ματρώνας :

Χριστού τοις ίχνεσιν, ακολουθήσασα, κόσμου τερπνότητα, Οσία έλιπες, και εμιμήσω εν σαρκί, Αγγέλων την πολιτείαν· όθεν ταις του Πνεύματος, δωρεαίς κατεφαίδρυνας, την ενεγκαμένην σε, νήσον Χίον πανεύφημε, διὸ χαρμονικώς εκβοά σοι· χαίροις Ματρώνα πανολβία.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »