Δημήτρης Γόντικας, ο ευπατρίδης Ηλείος, Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων !

Δημήτρης Γόντικας, 
ο ευπατρίδης Ηλείος, Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων !

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Στις σπουδαίες πολιτικές οικογένειες της Ηλείας που επέπρωτο από την αδέκαστη ιστορική μοίρα να πρωταγωνιστήσουν στο πολιτικό μας προσκήνιο, περιλαμβάνεται και αυτή των Γοντικαίων. Με προπάτορα τον ευγενή Δημήτρη Γόντικα. Υψιπετή πολιτικό άνδρα με πολυσχιδή κοινωνική, πολιτισμική και πολιτική παρουσία, που αποτύπωσε αδρά τα βήματά του στο σύγχρονο πολιτικό πάνθεον της Ελλάδος και δή της Ηλείας. Ο Δημήτρης Γόντικας είδε το φως της ζωής στα Μαγούλιανα της Ηλείας το 1888.Μετά τις εγκύκλιες γυμνασιακές του σπουδές ακολούθησε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αποπερατώνοντας τις σπουδές του άσκησε δικηγορία στον Πύργο κατά το διάστημα(1915-1950).Τονίζοντας εμφατικά την ενεργό συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση την περίοδο της Ιταλικής και Γερμανικής κατοχής (1941-44). Άνθρωπος με υψηλή παιδεία, σπουδαία ακαδημαϊκή κατάρτιση και επίζηλες πολιτικές αρετές ο Δημήτρης Γόντικας,  που εδονείτο παράλληλα από κοινωνικό ρομαντισμό, εξεδήλωσε ενωρίς το ενδιαφέρον του για την πολιτική. Στο οποίο αρωγός ήρθε η ευρύτερη αποδοχή της τοπικής κοινωνίας, ως επιστέγασμα της ευαίσθητης και εμπνευσμένης συμμετοχής του σ΄ αυτήν. Έτσι υπό την σκέπη του κόμματος των Φιλελευθέρων εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Ηλείας το 1936. Με τον ίδιο πολιτικό σχηματισμό επανεξελέγη βουλευτής  Ηλείας το 1946, το 1950 και το 1951. Το 1956 εξελέγη βουλευτής με την «Δημοκρατική Ένωση» των Γ. Παπανδρέου - Σοφ. Βενιζέλου – Κων. Τσαλδάρη. Με το κόμμα των Φιλελευθέρων στο οποίο ανδρώθηκε πολιτικά επανεξελέγη το 1958, ενώ το 1961 απέσπασε την βουλευτική έδρα με την Εθνική Ριζοσπαστική Ένωση (ΕΡΕ) του Κωνσταντίνου Καραμανλή. 

Εργώδης και ικανός πολιτικός με σημαίνον κοινοβουλευτικό έργο, επελέγη κατ΄ επανάληψη για την ανάθεση χαρτοφυλακίου. Ειδικότερα διετέλεσε υπουργός  Εφοδιασμού επί πρωθυπουργίας  Θεμ. Σοφοκλή (1948-1949) και Σοφοκλή Βενιζέλου (1950). Ενώ ανέλαβε το Χαρτοφυλάκιο των Στρατιωτικών στην κυβέρνηση Νικολάου Πλαστήρα το 1951. Δίκην του υψηλού πολιτικού του κύρους και της βαθυτάτης εκτιμήσεως που έχαιρε στο Κοινοβούλιο εξελέγη για πέντε συνεχείς φορές πρόεδρος της Βουλής (1950-1952). Εξάλλου στον πολιτικό σχηματισμό των Φιλελευθέρων που εξετράφη πολιτικά και καταξιώθηκε, διετέλεσε για μια μεταβατική περίοδο πρόεδρος. Ακόμα στην πολιτική του δραστηριότητα καταγράφεται με την ιδιότητα του προέδρου, η επίσκεψή του το 1952 στην Γιουγκοσλαβία για την διεξαγωγή διμερών συνομιλιών. Την κατακλείδα όμως της πολιτικής προσφοράς του Δημητρίου Γόντικα συνιστά η οιστρηλατημένη συμβολή του στην πρώτη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που έγινε στα εκπαιδευτικά μας χρονικά. Παράλληλα ωστόσο με την
πολυεπίπεδη συμμετοχή του στην πολιτική, ο Δημήτρης Γόντικας

είχε μια ξεχωριστή συμβολή στον πολιτισμό. Επιστέγασμα της παρουσίας του στον οποίο αποτέλεσε η ανάληψη της προεδρίας του Ελληνογιουγκοσλαβικού Συνδέσμου όσο και του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου Αθηνών. Κατέλειπε αξιόλογο συγγραφικό έργο που είδε το φώς της δημοσιότητος εν είδει άρθρων σε έγκυρες εφημερίδες και περιοδικά της εποχής. Ομιλούσε και έγραφε Γαλλικά. Εκδήμησε το 1967. Το αλγεινό άγγελμα του θανάτου του σκόρπισε μεγάλη θλίψη στον πολιτικό κόσμο και τους ανθρώπους του πολιτισμού, αφού στο πρόσωπό του απώλεσαν έναν ευαίσθητο διανοούμενο και έναν ευγενή ευπατρίδη … Και περισσεύει στην οικογένειά μου η ηθική τιμή, που συνδεθήκαμε με δυο κουμπαριές, με τη μεγαλουργό πολιτικά και πολιτισμικά λαμπρή οικογένεια Γόντικα της Ελλάδος, δοθέντος ότι η μητέρα μου Αδαμαντία Κρέμη από τον Πύργο, εργάζονταν στο Πολιτικό Γραφείο του αδαμάντινου Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, κατ΄ επανάληψη υπουργού και βουλευτή Ηλείας. Ο γιος έτσι του αοίδιμου Δημήτρη Γόντικα, Κωστής Δ. Γόντικας (και πατέρας του Αρχηγού της Εθνικής Ελλάδος και του Παναθηναϊκού στο Βόλεϊ και τ. πρόεδρος του Παναθηναϊκού Δημήτρη Γόντικα) επίσης Βουλευτής Ηλείας, Ευρωβουλευτής και διακεκριμένος πολιτικός, στεφάνωσε την μητέρα μου με τον πατέρα μου αείμνηστο Νίκο Αβραμόπουλο ή Πεπελάση από την Γαστούνη και βάπτισε εμένα. Στην φωτογραφία, ο γράφων με τον νουνό του Κωστή Δ. Γόντικα γιό του προέδρου της Βουλής, Βουλευτή Ηλείας και Ευρωβουλευτή και με τον γιό του νουνού του, εγγονό του προέδρου της Βουλής, Δημήτρη Κ. Γόντικα, αρχηγό της Εθνικής Ελλάδος στο Βόλεϊ, του Παναθηναϊκού και τ. πρόεδρο επίσης του Παναθηναϊκού.


Το παρόν κείμενο και η φωτογραφίες του διαπρεπούς Ηλείου πολιτικού Δημη-τρίου Γόντικα, είναι απόσπασμα από το κυκλοφορούν βιβλίο μας – Βιβλιοπωλείο «ΠΑΝΟΡΑΜΑ», Αμαλιάδος – «Οι Πολιτικοί άνδρες της Ηλείας» και υπάγονται σε πνευματικά δικαιώματα.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »