Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Τιμολέων Φιλήμων (Αναδρομή στην παλιά Αθήνα)

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Τιμολέων Φιλήμων (Αναδρομή στην παλιά Αθήνα)

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Πολυσχιδής πνευματικά, πολιτικά και κοινωνικά φυσιογνωμία ο Τιμολέων Φιλήμων, αποτύπωσε αδρά το στίγμα του στην πολιτική μας επόρευση στον 19-0 αιώνα. Ήταν πολιτικός, έξοχος και πρωτοπόρος δημοσιογράφος, αλλά και διανοούμενος, αποτελώντας μάλιστα και δάσκαλο του Βασιλέως Γεωργίου. Αδιαμφισβήτητα η μεγάλη έπαλξη της πολιτικής και κοινωνικής του σταδιοδρομίας, υπήρξε η εφημερίδα «Αιών» που ίδρυσε ο πατέρας του Ιωάννης Φιλήμων και της οποίας την διεύθυνση ανέλαβε ο Τιμολέων Φιλήμων απο το 1856. Μάλιστα το 1857 θα φυλακιστεί για τρείς μήνες, για δημοσιεύματα στην εφημερίδα, τα οποία εξελήφθησαν ως προσβλητικά για τον βασιλέα Όθωνα. Ο Τιμολέων Φιλήμων είδε το φως της ζωής στις 7 Μαρτίου του 1833 και απεβίωσε το 1898. Γεννήθηκε στην πόλη του Ναυπλίου και ακολούθησε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Στην μακρά πολιτική του παρουσία, εξελέγη βουλευτής για πρώτη φορά στις εκλογές του 1868, για να επανεκλεγεί το 1875 και το 1879, ενώ εξελέγη και αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων. Ένεκα του υψηλού του κύρους ο Τιμολέων Φιλήμων  ήταν μέλος της τριμελούς επιτροπής, που παρέδωσε το στέμμα στον βασιλιά Γεώργιο στην Δανία. Και εν συνεχεία διετέλεσε και δάσκαλος του βασιλέως Γεωργίου έως το 1867. Στον δημαρχιακό θώκο ο Φιλήμων εξελέγη το 1887 και επεδόθη σε ένα σημαντικό έργο ανασυγκρότησης του Δήμου. Σημαντική ακόμα υπήρξε η συμβολή του Τιμολέντος Φιλήμονος στην αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 1897, με τον Δημήτριο Βικέλλα. Ήταν ο άνθρωπος εκείνος που επέδωσε στον μεγαλεπιχειρηματία ομογενή και έξοχο ηθικά ευεργέτη της πατρίδος Γεώργιο Αβέρωφ, την επιστολή με την οποία η Ελλάδα επίσημα του ζητούσε, την οικονομική του στήριξη, για το τιτάνιο έργο της τέλεσης των Ολυμπιακών αγώνων. Και ο μεγάλος ευπατρίδης Γεώργιος Αβέρωφ όπως και στα άλλα προσκλητήρια της πατρίδας ήταν δυναμικά παρών, βοήθησε τα μέγιστα.

Πολυεπίπεδο όμως έργο επιτέλεσε ο Τιμολέων Φιλήμων και απο την έπαλξη του Εφόρου της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων, την οποία στην κυριολεξία ριζικά ανασυγκρότησε. Σ΄ αυτήν εργάστηκε απο το 1874 έως το 1887. Πριν την παρουσία του στην Βιβλιοθήκη αυτή αριθμούσε 5.000 τόμους και στα χρόνια του έφθασε πάνω απο 120.000 τόμους. Το έργο που παρήγε στον εμπλουτισμό και εκσυγχρονισμό της, ήταν στην κυριολεξία γιγάντιο. Τέλος ο αναγεννησιακός αυτός πολιτικός μας άνδρας, είχε σημαντική συνεισφορά και στην Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος, της οποίας υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος και χρημάτισε πρώτος πρόεδρός της. Στο πεδίο του λόγου τώρα ο Φιλήμων είχε συγγράψει ένα βιβλίο υπο τον τίτλο «Ο Δήμαρχος». Εν συμπεράσματι η παρουσία του στον Δήμο, αλλά και στις άλλες επάλξεις της πολιτικής και πολιτισμικής μας ζωής, υπήρξε λαμπρή και για τούτο η ιστορία του το αποδίδει. Το παρόν κείμενο είναι απόσπασμα από το Βιβλίο μου «ΑΘΗΝΑ, ζαφειρόπετρα….»,  που πραγματεύεται την κοινωνική, πολιτισμική και αυτοδιοικητική ταυτότητα της Αθήνας μας.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »