Άφατη κατάνυξη στον Άγιο Ελευθέριο Αχαρνών

Άφατη κατάνυξη στον Άγιο Ελευθέριο Αχαρνών

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Μέσα σε ένα κλίμα ηθικής έξαρσης και άφατης κατάνυξης έγινε εχθές Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016, η τελετή απόδοσης της εορτής του ιερομάρτυρα Αγίου Ελευθερίου, στον ομώνυμο ναό του Αγίου Ελευθερίου Αχαρνών, ενώ επακολούθησε εκλιτάνευση της ιεράς εικόνος του Αγίου. Μια άνευ προηγουμένου καταιγιστική συμμετοχή του κόσμου, έδωσε ηθική ένταση και ξεχωριστό παλμό στην εορτή και πρόσφερε στις παγωμένες μέρες που βιώνουμε της οικονομικής εξαχρείωσης, μοναδική ηθική ανάταση στους πιστούς. Το απίστευτο λαϊκό ποτάμι που συνέρρευσε εχθές στην Αχαρνών, για να τιμήσει την ιερή μνήμη του Αγίου Ελευθερίου και της μητέρας του Αγίας Ανθίας, που αποκεφαλίστηκαν απο τον αυτοκράτορα Σεπτίμιο Σεβήρο, διατρανώνοντας την απαρασάλευτη πίστη τους στον Χριστιανισμό, μαρτυρά, ότι η χθεσινή τελετή ίσως ήταν η μεγαλύτερη σε λαϊκή συμμετοχή και ορθόδοξο παλμό, φέτος τον χειμώνα. Αλλά και αυτός ο περικαλλής ναός του Αγίου Ελευθερίου, που δεσπόζει επιβλητικά σαν ορθόδοξο αρχιτεκτονικό στοιχείο στην περιοχή της Αχαρνών, είχε εχθές στολισμένος πανέμορφα, τα γιορτινά του. Επιμελημένος με την ανεξάντλητη ηθική φροντίδα και αγάπη των σεπτών ιερέων της εκκλησίας πατρός Θεμιστοκλή  Χριστοδούλου, πατρός Κωνσταντίνου Παναγιωτόπουλου, πατρός Γεώργιου Καλπούζου αλλά και των εκλεκτών χριστιανών του Επιτροπικού Συμβουλίου και του Φιλοπτώχου Ταμείου, πρόβαλλε εχθές σαν πύργος της Χριστιανοσύνης μας – σε μιαν μάλιστα βεβαρυμμένη κοινωνικά περιοχή με μετανάστες και ανέργους – και πρόσφερε ανεκλάλητη ηθική ξεκούραση στο πλήθος χριστιανών, που προσέτρεξε κατανυκτικά, για να αρδεύσει από τα θαυματουργά ηθικά νάματα του ιερομάρτυρα Ελευθερίου. Συγκινητικές ήσαν επίσης οι σκηνές με αρκετές εγκυμονούσες γυναίκες – των οποίων ο Επίσκοπος Ιλλυρικού Άγιος Ελευθέριος είναι προστάτης, προσφέροντάς τους «καλή λευτεριά» - που έσπευσαν και αυτές να προσευχηθούν στον ιερομάρτυρα Ελευθέριο και να λάβουν την ευλογία του.

Της λειτουργίας πέραν των σεπτών ιερέων του Αγίου Ελευθερίου Αχαρνών, χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Ηλιουπόλεως κ-ος Θεόδωρος, που με τον μελίρρυτο και διάστικτο από ορθόδοξη ευλάβεια και ανθρώπινη αγάπη λόγο του, προξένησε μοναδική ψυχική έξαρση στο χριστεπώνυμο πλήθος. Ένας λαμπρός πραγματικά υπηρέτης της Ορθοδοξίας, του οποίου τα ωραία λόγια έγειραν συνειδήσεις στην κατάφορτη από κατάνυξη εκκλησία του Αγίου Ελευθερίου. Με το πέρας της λειτουργίας ξεκίνησε η εκλιτάνευση της ιεράς εικόνος των Αγίων Ελευθερίου και Ανθίας, υπο τους γλυκύτατους ήχους των Φιλαρμονικών της Αστυνομίας και του Δήμου Αθηναίων – η μπάντα του Δήμου ήλθε με την ευγενική υπόδειξη του προέδρου του ΟΠΑΝΔΑ (Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθήνας) κ-ου Χρήστου Τεντόμα, που πάντα τιμά με την αγάπη και ευλάβειά του τον Άγιο Ελευθέριο – και την τιμητική παρουσία τμημάτων Παραδοσιακών συλλόγων, που έφεραν και τις αντίστοιχες φορεσιές, πλαισιώνοντας την εικόνα των Αγίων. Η πομπή την οποία ακολουθούσε ένα ανθρώπινο στην κυριολεξία ποτάμι, διέσχισε τις κεντρικές οδούς της περιοχής και εν συνεχεία επέστρεψε στον ναό, για να συνεχίσουν οι λειτουργίες. Καθ΄ οδόν κατασυγκινημένοι οι κάτοικοι έραιναν με ροδοπέταλα από τις πολυκατοικίες τους την ιερή εικόνα των Αγίων και έψελναν με τους πιστούς το απολυτίκιο του Αγίου Ελευθερίου. Στιγμές πραγματικά μοναδικής έξαρσης και ανείπωτου ηθικού κάλους, που σε πείθουν, ότι όσα δυσβάσταχτα προβλήματα και εάν αντιμετωπίζει ο αθηναϊκός λαός, από την βαθιά και παρατεταμένη οικονομική κρίση, αναβαπτιζόμενος από τα θαυματουργά νάματα της Ορθοδοξίας – που πάντα αποτέλεσε την τιμαλφή ηθικά μήτρα του ελληνισμού, στην αχανή λεωφόρο του χρόνου και διέσωσε και ελευθέρωσε το έθνος «εκ παντίων κινδύνων – αντλεί τις αναγκαίες ηθικές δυνάμεις, για να αντιπαρέλθει τις δυσκολίες και να ξεκινήσει την δημιουργική πνευματικά και πολιτισμικά προέλασή του. Να σημειώσουμε ακόμα, ότι την εκλιτάνευση της εικόνας, παρακολούθησε και πλήθος κόσμου από το φάσμα των γραμμάτων, του πολιτισμού, της αυτοδιοίκησης, της στρατιωτικής ηγεσίας και των σωμάτων ασφαλείας. Μεταξύ άλλων συμμετείχαν, η αντιδήμαρχος Αθήνας κ-α Εύα Κοντοσταθάκου, ο Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθήνας και Μέλος του Δ.Σ. του ΟΠΑΝΔΑ κ-α Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, η πρόεδρος του παραρτήματος της περιοχής, της Πανελλήνιας Οργάνωσης Γυναικών «Παναθηναϊκή» κ-α Κλουβατιανού, κ.α.

Με την επιστροφή της εικόνας στην εκκλησία, ο πατέρας Θεμιστοκλής Χριστοδούλου, με τον πατέρα Κωνσταντίνο Παναγιωτόπουλο κατασυγκινημένοι και αφού πρωτίστως διαμήνυσαν το θερμότατο και έμπεδο από ανθρώπινη αγάπη μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ-ου Ιερωνύμου, ευχαρίστησαν τους πιστούς, την στρατιωτική και αυτοδιοικητική ηγεσία που συμμετείχε, τις Φιλαρμονικές που λάμπρυναν με το παιάνισμά τους την πομπή, την  Ελληνική Αστυνομία για τα άψογα μέτρα τάξης, αλλά και το ενοριακό συμβούλιο και τους παραδοσιακούς συλλόγους της περιοχής,  για την συμβολή τους στην άψογη εκτέλεση της σεμνής τελετής.

Οι Άγιοι Ελευθέριος και η μητέρα του Ανθία, θυσίασαν την κοινωνική και οικονομική τους επιφάνεια, αλλά αυτή την ίδια τους την ζωή αποκεφαλιζόμενοι, για να διατρανώσουν την ακλόνητη πίστη τους στην Ορθοδοξία και στα υψηλά ηθικά ιδεώδη του χριστιανισμού. Το ιδεοφόρο παραδειγμά τους και η άχραντη ευλογία τους, να μας καθοδηγούν και να είναι ηθικοί σηματωροί στη ζωή μας. Χρόνια Πολλά και του Χρόνου. Ο Ιερομάρτυρας Ελευθέριος να σκέπει και να στεφανώνει με επιτυχίες τα βήματά σας.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »