Ύμνος κατανυκτικός για τον Άγιο Διονύσιο, στην Αγία Ειρήνη Αιόλου

Ύμνος κατανυκτικός για τον Άγιο Διονύσιο, στην Αγία Ειρήνη Αιόλου

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

«Τῆς Ζακύνθου τὸv γόνον καὶ Αἰγίvης τὸν πρόεδρον, τὸv φρουρὸν μονῆς τὼv Στροφάδωv, Διοvύσιοv ἅπαντες, τιμήσωμεv συμφώνως οἱ πιστοί, βοῶντες πρὸς αὐτὸν εἰλικριvῶς· Tαῖς λιταῖς τοὺς τὴv σὴν μνήμην ἐπιτελοῦντας σῶσον καὶ βοῶντάς σοι· Δόξα τῷ σὲ δοξάσαντι Χριστῷ· δόξα τῷ σὲ θαυμαστώσαντι· δόξα τῷ δωρησαμένῳ σε ἡμῖv, πρέσβυν ἀκοίμητον».

Με λαμπρότητα, χάρη, αλλά και την ευωδία του ξεχωριστού πολιτισμικού ιδιώματος των αξιαγάπητων Ζακυνθίων της Αθήνας, εορτάστηκε εχθές Σάββατο 17-12-16 η ιερή μνήμη του Επισκόπου Αιγίνης, θαυματουργού Αγίου Διονυσίου, στον καλλιεπή ναό της Αγίας Ειρήνης στην Αιόλου. Η εορτή στην Αγία Ειρήνη, έγινε με πρωτοβουλία του Συλλόγου των «Εν Αθήναις Ζακυνθίων «Ο Άγιος Διονύσιος», ενώ μετά την λειτουργία σε μια κατανυκτική αληθινά ατμόσφαιρα, επακολούθησε λιτανεία, με την περιφορά οστών του Αγίου Διονυσίου, που βρίσκονται στην εκκλησία και την συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων, που προσήλθε με την ευγενική υπόδειξη του προέδρου του Οργανισμού Πολιτισμού, Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) κ-ου Χρήστου Τεντόμα. Πλήθος κόσμου συνέρρευσε στον αριστουργηματικό ναό της Αγίας Ειρήνης, που προβάλλει επιβλητικά σαν έξοχο βυζαντινό στολίδι στο κέντρο της Αθήνας, για να αρδεύσει από τα θαυματουργά ηθικά νάματα του Αγίου Διονυσίου, ο οποίος υπήρξε πρότυπο ανθρώπινης ευαισθησίας και κοινωνικού αλτρουισμού και να αναταθεί ψυχικά στους δίσεκτους πνευματικά καιρούς μας.

Της θείας λειτουργίας χοροστάτησε, ο Επίσκοπος Θαυμακού και Καθηγούμενος της Μονής Πετράκη κ-ος Ιάκωβος Μπιζαούρτης, που συνέγειρε τις καρδιές των πιστών με τον μελίρρυτο λόγο του, την θεολογική του πολυμέρεια και τις ηθικά διάστικτες από αγάπη Θεού ευχές του. Και ήταν και για Χριστεπώνυμο πλήθος περισσή η χαρά εχθές, που είχε τη ηθική ευτυχία να διασταυρώσει τα βήματά του με τον έμπεδο και νοηματισμένο θεολογικά λόγο του Καθηγουμένου της Μονής Πετράκη, αφού ο σεπτός Επίσκοπος Θαυμακού, έχει και εξαίρετες ηθικά επιδόσεις στην θεολογική γραμματεία. Αμφιτρύωνες της σεμνής τελετής υπήρξαν το Διοικητικό Συμβούλιο των Εν Αθήναις Ζακυνθίων πρωτοστατούντων του προέδρου κ-ου Διονύσιου Κονιτόπουλου, της Αντιπροέδρου κ-ας Σοφίας Σαρακίνη – Μεντζελοπούλου, των Μελών του Δ.Σ. κ.κ. Μαρίνου Θεοδώρας, Κόκλα κ.α., αλλά και του πολυπληθούς τμήματος των Ζακυνθίων της Αθήνας, που έσπευσαν να τιμήσουν τον πολιούχο τους της Ζακύνθου Άγιο Διονύσιο, δίνοντας με το μοναδικό επτανησιακό τους άρωμα, ξεχωριστό χρώμα στην εορτή. Ακόμα ο Σύλλογος των Ζακυνθίων της Αθήνας, πραγματοποίησε στα πλαίσια της εορτής-λιτανείας και αρτοκλασία με ωραιότατους άρτους, που έτρεψαν τους πιστούς.

Αφότου τελείωσε η λειτουργία ξεκίνησε η περιφορά των ιερών οστών του Αγίου Διονυσίου περιμετρικά του Ναού, υπο το γλυκύ παιάνισμα λιτανειών της Φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων, που λάμπρυνε με την μεγαλοπρεπή παρουσία της την λιτανεία. Με την επιστροφή της πομπής στην εκκλησία, ο σεπτός Επίσκοπος κ-ος Ιάκωβος ευχαρίστησε τους πιστούς και τον Σύλλογο των Εν Αθήναις Ζακυνθίων για την πρωτοβουλία τους να τιμήσουν τον πολιούχο τους Άγιο Διονύσιο, ενώ απηύθυνε και το ηθικά ευγενές μήνυμα αγάπης του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ-ου Ιερωνύμου, που πάντα αποπνέει φιλότητα και ηθική στήριξη του ελληνικού λαού, στους δύσκολους οικονομικά και ηθικά τρικυμισμένους καιρούς που διάγουμε.

Ο Άγιος Διονύσιος Επίσκοπος Αιγίνης, κατά κόσμον Δραγανίγος Σιγούρος, υπήρξε πρότυπο κοινωνικού αλτρουισμού και ανεξικακίας, φθάνοντας στο υπέρτατο σημείο χριστιανικής συγχωρητικότητας, να προστατεύσει και φυγαδεύσει τον δολοφόνο του αδελφού του Κωνσταντίνου, Μονδίνο !!! Αλλά και ολάκερος ο θεολογικός βίος του, υπήρξε πρότυπο ηθικής αρετής, εποποιίας και κοινωνικής φιλαλληλίας, παράγοντας πολυμερές ανθρωπιστικό και θεολογικά παιδαγωγικό έργο, τόσο από την έπαλξη του Επισκόπου στην Αίγινα, του προσωρινού Επισκόπου στην Ζάκυνθο στα στερνά χρόνια του, αλλά και στην Ιερά Μονή της Παναγίας της Αναφωνήτριας στην Ζάκυνθο, όπου και έκλεισε τον ενάρετο βίο του. 

Το εμπνευσμένο από τα υψηλά ηθικά ιδεώδη της Ορθοδοξίας πολυεπίπεδο έργο του, να μας καθοδηγεί στη ζωή και να αποτελεί ακένωτη πηγή ηθικών εφοδίων, για κάθε μας βήμα. Χρόνια Πολλά σε όλους και του χρόνου με υγεία, να μας αξιώσει ο Άγιος Διονύσιος, να τον ξανατιμήσουμε !!!





*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »