Άφθονο γέλιο, μα και οξυδερκής κοινωνική ματιά στο «Αττικό Άλσος», με του «Τρελούς της Βαλένθια» !!!

Άφθονο γέλιο, μα και οξυδερκής κοινωνική ματιά στο «Αττικό Άλσος»,
με του «Τρελούς της Βαλένθια» !!!

Ξεχείλισε απο γέλιο το «Αττικό Άλσος» προχθές την Πέμπτη 21-7-16, μα και από προβληματισμό, με την  εμπνευσμένη θεατρική παράσταση- κωμωδία «Οι τρελοί της Βαλένθια» του Λόπε ντε Βέγα, που πραγμάτωσε ο Οργανισμός μας «Πολιτισμού Νεολαίας και Άθλησης» του Δήμου Αθηναίων. Η παρουσία του κόσμου ήταν καταιγιστική και με την ηθική ένταση και τον παλμό του, έκανε το πλημμυρισμένο από φως Αττικό Άλσος, στην κυριολεξία να λάμπει και να εκπέμπει ατέρμονα κύματα πολιτισμού. Η σκηνοθεσία της παράστασης υπήρξε υποδειγματική και ήταν του νέου ταλαντούχου σκηνοθέτη Μιχάλη Καλαμπόκη, που ήταν και εκ των πρωταγωνιστών του έργου. Ενώ εξαίσιες με την φρεσκάδα του νέου, ήταν και οι ερμηνείες των ταλαντούχων, νέων ηθοποιών.

Η παράσταση πέρα από τον έξοχο κωμικό της χαρακτήρα, είχε συνάμα και βαθύτατα κοινωνικά μηνύματα, με την οξυδερκή κοινωνική ματιά του Λόπε ντε Βέγα, αφού παράλληλα με το ατελείωτο χιούμορ που εξέπεμπε, επιχειρούσε να σατιρίσει τα καμώματα, τους άνομους έρωτες και τις πολιτικές ίντριγκες, από το αρχοντολόι της Βαλένθια, την ηθικά μεγαλουργό περίοδο της Αναγέννησης. 

Όντας το μαγικό παιδί του Ισπανικού Χρυσού Αιώνα, του μπαρόκ και της λογοτεχνίας, μαζί με τον Μιγκέλ Θερβάντες, αλλά και της παγκόσμιας λογοτεχνίας με τον αδιάστατο όγκο του έργου του ο Λόπε ντε Βέγα, έγραψε πολλά αριστουργήματα, στα οποία  αποτύπωσε την σφραγίδα της πνευματικής αθανασίας. Σε αυτά που είχαμε την ηθική ευτυχία να απολαύσουμε στο μαγικό φέτος «Αττικό Άλσος», ανήκουν και «ΟΙ τρελοί της Βαλένθια» !!! Θερμά συγχαρητήρια στο Δ.Σ. του ΟΠΑΝΔΑ και σε όλους τους συντελεστές  του, για την άψογη υλοποίηση της εκδήλωσης και ιδίως στον αγαπητό μας πρόεδρό του κ-ο Χρήστο Τεντόμα, για την εμπνευσμένη επιλογή της παράστασης, που παράλληλα με το άφθονο γέλιο, μας έδωσε και έναυσμα για δημιουργικό κοινωνικό προβληματισμό, μέσα στην φωταψία του Αθηναϊκού πολιτισμικού καλοκαιριού. Συνεχίζουμε δυναμικά με πολιτισμό !!!!

Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Αθήνα, 21-7-16

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »