Άφατη ηθική κατάνυξη, στην ιερά λιτανεία του Αγίου Αιμιλιανού

Άφατη ηθική κατάνυξη, στην ιερά λιτανεία του Αγίου Αιμιλιανού

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Μέσα σε ένα κλίμα άφατης ηθικής κατάνυξης και ηθικής έξαρσης, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ηλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ-ου Αθηναγόρα, συμπαραστατούμενου από τον Πρωτοσύγκελλο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών πατέρα Συμεών Βολιώτη, αλλά και την συγκινητική παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας κ-ου Προκόπη Παυλόπουλου, αγημάτων της Προεδρικής Φρουράς και του Πολεμικού Ναυτικού, του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας κ-ου Κωνσταντίνου Τσουβάλα, του προέδρου της Βουλής και τ. Δημάρχου Αθηναίων κ-ου Νικήτα Κακλαμάνη, του προέδρου του ΟΠΑΝΔΑ κ-ου Χρήστου Τεντόμα, του τ. Υπουργού Δημοσίας Τάξεως καθηγητή κ-ου Πανούση, της αντιδημάρχου Αθήνας κ-ας Εύας Κοντοσταθάκου, των Φιλαρμονικών της Αστυνομίας και του Δήμου Αθηναίων  και πλήθους άλλων πολιτικών παραγόντων, εορτάστηκε εχθές Δευτέρα 18-7-2016 ανήμερα του Αγίου Αιμιλιανού, ο μεθεόρτιος εσπερινός και η λιτάνευση της ιεράς εικόνας του Αγίου.

Τον αξιοσέβαστο πρόεδρο της ελληνικής δημοκρατίας, υπεδέχθη ο εφημέριος του ναού του Αγίου Αιμιλιανού πατέρας Νικόλαος Αργυρόπουλος, που με υποδειγματική αγάπη και επιμέλεια είχε μεριμνήσει και για την τελευταία ακόμα λεπτομέρεια, της σπουδαίας αυτής εορτής.


Η συμμετοχή του κόσμου ήταν καταιγιστική και στην κυριολεξία κατέκλυσε τον ιερό ναό και τους γύρω δρόμους της εκκλησίας, κατά την εκλιτάνευση της ιεράς εικόνας του Αγίου, εκφράζοντας την αγάπη και την ευλάβειά του, για τον Άγιο Μάρτυρα Αιμιλιανό, που η θυσία κα το μαρτύριό του προσομοιάζουν με αυτά του Ιησού Χριστού. Ενώ και οι κάτοικοι της περιοχής από τα μπαλκόνια διάστικτοι, από συγκίνηση και ευλάβεια για τον Άγιο Μάρτυρα Αιμιλιανό, έραιναν με άνθη την ιερά πομπή της λιτανείας.  Έτσι μέσα στο υποβλητικό τοπίο του μοναδικού για την έκπαγλη φυσική του καλλονή Λόφου Σκουζέ, ο μεθεόρτιος εσπερινός έμοιαζε με θεία μυσταγωγία και τον κόσμο να σχηματίζει με την καταιγιστική ανθρώπινη προσέλευσή του, ένα ατελείωτο ανθρώπινο ποτάμι.

Με την επάνοδο της ιεράς εικόνας στην εκκλησία, η κατανυκτική εορτή έκλεισε με τις ηθικές ευχαριστίες του εφημέριου του Ναού πατέρα Νικολάου Αργυρόπουλου, σε όλους τους συντελεστές της εορτής και στον κόσμο, αλλά και το παιάνισμα του Εθνικού Ύμνου. Με ευλάβεια συμμετείχαμε και εμείς στην εορτή, με τους ατίμητους φίλους κ-ους Γιώργο και Γιάννη Φωτόπουλο, για να λάβουμε την ευλογία του Αγίου Αιμιλιανού, που με την θεία χάρη του, είναι πάντοτε συμπαραστάτης και αρωγός στα ταπεινά βήματά μας. 

Ενώ εμφατικά θα σημειώσουμε την απαρασάλευτη πίστη του κόσμου στις λατρευτικές εκδηλώσεις των μεγάλων εορτών της Ορθοδοξίας μας, που καταδεικνύουν περίτρανα, ότι Ελληνισμός και Ορθοδοξία, είναι ηθικές έννοιες αδιαίρετες, στην αχανή λεωφόρο του χρόνου. Και όπως σε κάθε δύσκολη ιστορική μας καμπή, έτσι και σήμερα ο ελληνισμός θα αντλήσει ακένωτες ηθικές δυνάμεις από την τιμαλφή πολιτισμική μας μήτρα την ορθοδοξία και θα ξαναβρεί τον δρόμο, προς την πρόοδο και την ηθική ευημερία.

Οι φωτογραφίες στο παρόν κείμενο είναι από το site : www.orthodoxia. Info και είναι αντλημένες από το Φωτορεπορτάζ του έξοχου δημοσιογράφου κ-ου Σπύρου Παπαγεωργίου, που με υποδειγματική δημοσιογραφική ευπρέπεια, αλλά και αγάπη για την ορθοδοξία, καλύπτει το ενοριακό ρεπορτάζ της Αθήνας.

Αθήνα, 19-7-16
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »