«Μπουρλότο», στον μάταιο τούτο κόσμο …. !!!!

«Μπουρλότο», στον μάταιο τούτο κόσμο …. !!!!

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Ποιος αλήθεια, δεν γέλασε με την ψυχή του, ποιος δεν αισθάνθηκε από εμάς ανείπωτη ηθική έξαρση, με το μοναδικό χιούμορ και ταμπεραμέντο, της έξοχης κωμικού μας Σαπφούς Νοταρα, που δονούσε τις καρδιές μας, με την χαρακτηριστική αγριοφωνάρα της. «Λαλάκη», «Μπουρλότο», «Σόδομα και γόμορα και γενίκαμε» !!!! είναι μερικές από τις αλησμόνητες ατάκες της μοναδικής Σαπφούς Νοταράς, που αποτύπωσαν αδρά το καλλιτεχνικό της γονιδίωμα στην καλλιτεχνική μας σκηνή και πέρασαν έκτοτε ανεξάλειπτα στην καρδιά μας.

Και όμως αυτή η τόσο ζωντανή, η διάστικτη από ηθική δύναμη και ηθική δίψα για ζωή Σαπφώ, ήταν ένας μοναχικός άνθρωπος, που έβρισκε την ηθική θαλπωρή μέσα στα βιβλία και τα αναγνώσματά της και σε λίγους μόνον φίλους που μετριούνταν στα δάχτυλα, όπως ο σπουδαίος ζωγράφος μας και διανοούμενος Γιάννης Τσαρούχης. Παρότι στα νιάτα της έζησε και βίωσε δυνατά τον έρωτα, στην δύση της ζωής της είχε επιλέξει την πικρή μοναξιά, χωρίς να έχει δημιουργήσει οικογένεια. Υπήρξε για την εποχή της πολύ μορφωμένη και είχε μάλιστα τελειώσει και την Ανωτάτη Βιομηχανική Πειραιώς, εκκινώντας καριέρα ως τραπεζικό στέλεχος. Πάραυτα σύντομα την κέρδισε τα θέατρο και ο κινηματογράφος, όπου και διέλαμψε κάνοντας καριέρα ως δευτεραγωνίστρια. Έπαιξε σε πλήθος ασπρόμαυρων ταινιών, που συναποτελούν και με την παρουσία της, το ατίμητο πολιτισμικό κεφάλαιο του μεταπολεμικού μας κινηματογράφου. 

Στα στερνά της καλλιτεχνική της παρουσίας, ο μονάκριβος φίλος της Γιάννης Τσαρούχης, εκπλήρωσε το μεγάλο της όνειρο να παίξει σε τραγωδία. Ενώ ο μεγάλος μας σκηνογράφος και ζωγράφος, προσδοκούσε να ανεβάσει και παράσταση με κεντρική πρωταγωνίστρια την έξοχη Σαπφώ  Νοταρά. Πάραυτα το προκεχωρημένο της ηλικίας της, δεν της επέτρεπε να αποστηθίσει τα λόγια του πρωταγωνιστικού της ρόλου. Και έτσι αναλώνονταν στην αγάπη και την ηθική ζεστασιά τα φιλίας του Γιάννη Τσαρούχη και στα αγαπημένα της βιβλία, για να «ξεγελά» την πικρή μοναξιά της.

Στις 11 Ιουνίου του 1985, η αξέχαστη Σαπφώ  Νοταρά εκδήμησε από την ζωή, μόνη και λησμονημένη στο ταπεινό της σπίτι που διέμενε, στην Πλατεία Κουμουνδούρου. Την βρήκαν νεκρή μετά από δυο ημέρες, στην κλασική της θέση στο σπίτι, με έναν τσιγάρο σβησμένο στο χέρι.

Είχε πεί η έξοχη ηθικά και πολυαγαπημένη μας Σαπφώ Νοταρά, «μπουρλότο», στον μάταιο και γεμάτο ηθική παγωνιά φθαρτό μας κόσμο !!!

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι M.Sc Δ/χος Μηχανικός Ε.Μ.Π.
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »