Ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, στην «REALNEWS» για τον «Γιούγκερμαν» του Μ. Καραγάτση

Ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, στην «REALNEWS» για τον «Γιούγκερμαν» του Μ. Καραγάτση

Με ένα άκρως τιμητικό τρόπο, παρουσιάζει η μεγάλη αθηναϊκή εφημερίδα «REALNEWS» του Νίκου Χατζηνικολάου, το κριτικό σχόλιο του εκλεκτού συνεργάτη μας και συγγραφέα Πάνου Ν. Αβραμόπουλου, για το επικό έργο του αξεπέραστου δημιουργού της ιστορικής για την ελληνική γραμματολογία γενιάς του ΄30 Μίτια Καραγάτση «ΓΙΟΥΓΚΕΡΜΑΝ». Όπου ο απαράμιλλος συγγραφέας με τους συγγραφικούς του κρουνούς, δίνει με παραστατική ενάργεια, μια πανοραμική τοιχογραφία της ελληνικής κοινωνίας, η οποία άρχίζει να προσβάλλετε – στο πρόσωπο του κυνικού και βυθισμένου στα ερωτικά του πάθη και στα αβυσσαλέα εξουσιαστικά του σύνδρομα, Ρώσου ξεπεσμένου αξιωματικού-ευγενούς Βασίλη Κάρολοβιτς – απο τον οικονομικό αστισμό.

Ο Πάνος Αβραμόπουλος στο κριτικό του σχόλιο – με το οποίο η «REALNEWS» παρουσιάζει την προσφορά του βιβλίου -  γράφει για τον αξεπέραστο συγγραφικά «Γιούγκερμαν» του Καραγάτση, ο οποίος με την μεγαλουργία του μας παραπέμπει στους Ντοστογιέφκσυ και Ονόρε Ντε Μπαλζάκ :

«Ο Καραγάτσης υποβλητικά μέσα από τον Γιούγκερμαν δίνει και ένα πρότυπο του «ανεπτυγμένου οικονομικού αστισμού» που αρχίζει να προβάλλει στην ελληνική κοινωνία του μεσοπολέμου και που, μπρος στην κατάκτηση του πλούτου, στην κοινωνική ανέλιξη, στην επιτυχία και στον έρωτα θυσιάζει όλες τις άλλες σταθερές της ελληνικής ζωής. Για τούτο και το έργο του θεωρήθηκε μια αξεπέραστη τοιχογραφία των κοινωνικών αξιών και των ηθών της εποχής αυτής, και εκτιμήθηκε από τους κριτικούς σε αναγνωσιμότητα, εφάμιλλο του έργου του Γρηγορίου Ξενόπουλου».

Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, συγγραφέας.
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »